Haberler > Yenilenebilir Başlıkları
Enerjide Çevreci Yapısal ve Dijital Dönüşüm Güncelleme :06.03.2021 Dijital teknolojik gelişmeler kitlesel iletişimi hızlandırdı fakat beraberinde bilgi kirliliğini getirdi. Bilgi kirliliği ve güvenlik dışında çevresel sorunlar da arttı.
Ali Murat YEŞİLYURT - CEO - Bosphore Tech, Inc.
Günümüzde, yakın geçmiş zamanda günlerce süren araştırmaları mobil telefondan birkaç siteyi ziyaret ederek elde edebiliyoruz. Dijital teknolojik gelişmeler kitlesel iletişimi hızlandırdı fakat beraberinde bilgi kirliliğini getirdi. Doğru bilgiye erişim ve eriştiğimiz platformlardaki güvenlik son derece önemli. Bilgi kirliliği ve güvenlik dışında çevresel sorunlar da arttı. 18. yüzyılın başlarında çok daha hızlı üretime imkan sağlayan buluşlarla İngiltere öncülüğünde başlayan endüstriyel devrimler dünyaya süratle yayıldı. Şirketler daha fazla yeni ürün ve hizmet üretmeye ve e-ticaret gibi dijital platformlarda daha hızlı satışlar yapmaya ve fazla kazanç elde etmeye odaklandılar. Sürekli alışveriş yapıyor, sıkılıyor ve oldukça benzer özelliklerde olmasına rağmen yenisini alıyoruz. Tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz, ayrıca kullanılmış ürün almak utanç değil gurur kaynağı olmalı! Nabız ölçer gibi karbon ayak izimizi ölçmezsek dünyaya ve gelecek nesillere büyük haksızlık yapmış olacağız. Nüfus artıyor, kıt kaynaklar azalıyor ve çevre bundan son derece olumsuz etkileniyor. Çocuklarımızı çok seviyor ve mutlu olmalarını istiyoruz fakat bizden sonra onları veya onların çocuklarını nelerin beklediğini görmek istemiyor hatta olumsuz çevresel etkilerin bir parçası oluyoruz.
Dünya insanoğlu için misafirperverlikte direniyor
Karbondioksit salınımına bakacak olursak ‘’Datalarla Dünyamız’’ verilerine göre 1900 yılında insanoğlu doğaya 1.9 Milyar ton CO2 salıyorken 2000 yılında 25.1 Milyar ton karbondioksit saldı, 2020 yılında ise bu rakam yaklaşık 38 Milyar ton oldu. Bu salınımların başlıca aktörleri fosil yakıtlar. Bu yüzden enerji sektörü sadece dijital değil stratejik olarak yapısal da dönüşmeye devam etmeli. Kaynaklar süratle azalıyor, ormanlar yok oluyor, gıdaya erişim zorlaşıyor, atmosfer karbon salınımı sonucunda ısınıyor. Gıdaya erişim sadece atmosfere verdiğimiz zarardan ötürü meydana gelen kuraklıklardan kaynaklanmayacak, tarım alanlarının yanlış değerlendirilmesi ve temiz su kaynaklarına zarar verilmesi de büyük sorunlara işaret ediyor. ‘’National Geograpic’’ verilerine göre %70’i su ile kaplı olan yer yüzünde bulunan toplam suyun sadece %1’lik kısmına denk gelen içilebilir temiz suya ihtiyacının arttığı kesin. Ayrıca Dünya nüfusunun %13’ünün elektriğe erişimi olmadığını ve %40’ının da pişirme için temiz yakıta, sağlık hizmetine, sağlıklı besine ve barınmaya erişim konusunda ciddi sorunlar yaşadığını da unutmamak gerekir.
Kaynakların küresel etkin yönetimi ve enerji arz güvenliği önemli
‘’Birleşmiş Milletler’’ verilerine göre 1.985’te 4.8 Milyar olan dünya nüfusu 2020’de 7.8 Milyar oldu. Nüfus 40 yılda neredeyse ikiye katlanmış olacak ve süratle artmaya devam edecek. 2050 yılında nüfusu 9.5 Milyar olması beklenen Dünya’da şehirlerde yaşamın %56’dan %69’a yükselmesi ve km2 başına 52 insan yerine 65 insan düşmesi bekleniyor. Nüfus artışının bölgesel dağılımına baktığımızda 2015-2020 yılları arasında Afrika’da %2.51, Asya’da %0.92, Avrupa’da %0.12, Latin Amerika’da %0.94, Kuzey Amerika’da %0.65, Okyanusya’da %1.37 artış olduğu görülüyor. Artışın en yüksek oranı düşük gelir düzeyi olan bölgelerde görülüyor yani teknolojinin henüz pek de yaygınlaşamadığı ülkelerde diyebiliriz. ‘’Dünya Bankası’’ verilerine göre 9.3 Milyon km2 toprağa sahip 1.43 Milyar nüfusu olan Çin’de km2 başına düşen kişi sayısı 153, 2.9 Milyon km2 toprağa sahip 1.38 Milyar nüfusu olan Hindistan’da 464, 16 Milyon km2 toprağa sahip 145 Milyon nüfusu olan Rusya’da 9 ve 9.1 Milyon km2 toprağa sahip 330 Milyon nüfus ile Amerika’da 36. Dünya’da tüm planlamalar ortak yapılmalı ve küresel ölçekte koordineli uygulanmalı. Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre enerji sektöründe yaklaşık %20 yenilenebilir, %30 kömür ve %50 yenilemez kaynaklardan faydalanarak yaklaşık %60 direk kullanım olan ısınma ve hareket sağlama ve %40 elektrik üretimi sağlanıyor. Bunlar yaklaşık %20 ulaşım, %30 endüstri ve tarım ve %50 binalar için kullanılıyor. Enerji kaynaklarının etkin kullanımı, depolanması, enerjinin çevresel etkilerinin yönetimi ve enerjinin arz güvenliğinin sağlanması son derece önemli.
Sağlıklı bir ölçüm, kapsamlı bir analiz ve stratejik bir planlama olmazsa olmaz
Enerji sektöründe dijital dönüşüm stratejisi ilk olarak verilerin değerini ortaya çıkaran Data & Analitik ile başlar. Veriler modernleştirilerek Yapay Zeka ile Hibrit Bulut Teknoloji dünyasına hazır hale getirilir. Ardından basit ve erişilebilir bir sistem kurulur. İş için hazır bir analitik temeli oluşturmak üzere veriler düzenlenir. Güven ve şeffaflık içinde yapay zeka yardımıyla ölçeklendirme ve analiz yapılır. Başta bu analizi yapmak yöneticilerin doğru kararlar verebilmesi açısından çok önemlidir. Bu dataları analiz edip yorumlayacak ve sektördeki diğer dinamikleri de analiz çalışmalarına entegre edecek profesyonel danışmanlık hizmeti alınması çok yönlü bakış imkanı sunması ve farklı deneyimlerin harmanlanması sayesinde sağlıklı karar alınmasına katkı sağlar. Dijital dönüşüm hazırlıklarına başlayan bir enerji şirketi elde ettiği sonuçlar kapsamında geleceğe yönelik stratejik planlama ile birlikte mevcut operasyon verimliliğini arttıracak değişiklikler de yapabilir örneğin Robotik Uygulamalar sayesinde sürekli yapılan aynı işler ile ilgili hata payı azaltılabilir ve süreçler hızlandırılabilir. Ayrıca data ve analitik çalışmaları geleceğe yönelik potansiyel riskleri ve olumsuzluk ihtimallerini de tespit edecek bir raporlamaya yardımcı olur. Hibrit bulut teknoloji dünyası çevikliğin ve sürekliliğin arttırılması için faydalı çözümler sunar. Bulutlarda uygulama geliştirme, devreye alma, yayınlama, güvenliği entegre etme ve operasyonları her yerden yönetme gibi avantajlar verimliliği önemli ölçüde arttırılır. Nesnelerin İnterneti sayesinde ileri görüşlü kuruluşlar, otomasyonu ve yapay zekayı güçlü yönlerini daha da geliştirmek, zayıf yönlerini güçlendirmek ve çalışanlarının önem taşıyan konulara odaklanmalarını sağlamak için kullanıyor. Bağlantı varsa güvenlik de olmalıdır. Bu kapsamda Siber Güvenlik çözümleri gözden geçirilmeli ve geliştirilmelidir. Etkileşimlerde güven temeli oluşturmak üzere, doğru kullanıcının doğru veriler için doğru erişime sahip olması sağlanmalıdır. Artan tehditler göz ardı edilmemeli ve savunma iyi yönetilmelidir. Siber belirsizliklere karşı birleştirilmiş bir savunma sistemine ihtiyaç duyarsınız. Güç kaynakları, depolama alanları, sunucular ve ağlar bir bütün olarak güvenli bir şekilde entegre çalışmalıdır. Vizyon sahibi şirketler sektörlerinin iş yapma şekillerini dönüştürmek için bir araya geliyorlar.
Bosphore Tech enerjide çevreci dijital ve yapısal dönüşümleri destekliyor
Çevresel sorunların çözümüne destek olmasını ümit ettiğim, know-how transferi için merkezini Amerika’da kurduğumuz, Avrupa ve Türkiye’de ARGE ofisleri bulunan teknolojide IBM Partneri ve enerjide Siemens Energy, General Electric gibi uluslararası şirketleri ile çözüm ortaklıkları yapan Bosphore Tech, Inc enerji sektöründeki birçok şirket ile işbirliği yapıyor. Her biri kendi alanında son derece deneyimli, dünya genelinde tam zamanlı ve proje bazlı çalışanlarla birlikte 400 kişilik ekibimiz enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin dijital ve yapısal dönüşüm ihtiyaçlarını analiz ediyor, dönüşümlerini stratejik planlıyor ve uygulamalarına yardımcı oluyor. Planlamaları yaparken mutlaka şirketlerin verimliliğine, sürdürülebilirliğine ve çevresel etkilerine odaklanıyoruz. Şirket, dünya genelinde başta yenilenebilir ve yenilenemez enerji olmak üzere elektrik, kimya, metal, madencilik ve lojistik sektörlerinde faaliyet gösteren uluslararası ve aile şirketlerine dijital ve yapısal dönüşüm için analiz, planlama ve uygulama konusunda destek veriyor. Dijital Dönüşüm konusunda: ‘’Data & analitik, yapay zeka, nesnelerin interneti ve otomasyon, bilgi teknolojileri altyapısı, bulut teknolojisi, siber güvenlik, blokzincir, yazılım geliştirme, donanım konfigürasyonu çözümleri üretiyoruz. Yapısal Dönüşüm konusunda; ‘’Rüzgar türbini, güneş paneli, yüzer güneş paneli, biyokütle, biyogaz, atık ısı, arıtma atığı, jeotermal, hidroelektrik ve hidrokinetik vb. ile elektrik üretimi ve enerji verimliliği yanı sıra hidrojen yakıtı üretimi ve karbon yakalama gibi çözümler yer alıyor. Yönetim Danışmanlığı konusunda; ‘’Stratejik yeni iş geliştirme, mühendislik, yapı, birleşme ve satın alma, iş planı ve bütçe planlama, süreç tasarlama, sistem kurma, ekip kurma, stratejik pazarlama-satış planlama, değişim yönetimi, taşıma-depolama-dağıtım-satış ağlarının kurulumu ile birlikte gelir-gider optimizasyonu, kriz yönetimi gibi konular yer alıyor.
Çevreci enerji platformu kullanıma açıldı
Ayrıca tüm dünyada enerji alanındaki alım, satım, kiralama, depolama, taşıma, üretim, proje geliştirme ve inşa konularında buluşma adresi www.enpratic.com dijital platform da şirketimiz tarafından yakında kullanıma açıldı. Bu platforma sadece şirketler ve şirketlerin yetkilendirdiği yetkili kişiler ücretsiz üye olabiliyorlar. Böylece enerji alanında uluslararası ölçekte daha güvenli ve hızlı bir ticaret gerçekleşmesine destek oluyoruz. Tüm enerji şirketlerini, emisyonu azaltmayı hedefleyen bu çevreci platforma katılmaya davet ediyoruz.
Yine tüm dünyada alanında uzman kişilerin belirli bir konuda tekil veya çoğul katılımla online veya fiziki olarak görüşme organize edebileceği www.matesupp.com mobil uygulamasını da kullanıma aldık. Bu uygulama sayesinde alanında uzman eksperlerin görüşmelerine katılım gerçekleştirilebildiği gibi bu eksperlerden özel görüşme de talep edilebiliyor. Böylece nitelikli bilgiye kolay erişiliyor ve karşılıklı kazanç sağlanıyor.
www.bosphoretech.com üzerinden iletişime geçerek bize ulaşabilirsiniz. Ne yaparsanız yapın lütfen çevreye etkisini de hesaba katın, karbon ayak izinizi sıfırlayın. Bu haber 2328 kere okunmuştur.
|
|