Haber Ekonomi


Haberler > Doğalgaz Başlıkları

Cari açığı enerji tasarrufu ile kapatmak mümkün

Güncelleme :03.02.2014

 Enerji, insanlığın temel ihtiyaçlarının karşılanmasında ve hayat standartlarının yükselmesinde birinci derecede bir gereksinim olarak karşımıza çıkıyor. Ancak ne yazık ki enerji kaynakları sonsuz değil. Türkiye’deki hızlı ekonomik büyüme, sanayileşme ve paralelinde artan nüfus, enerji kullanımı miktarını her geçen gün biraz daha arttırıyor ve Türkiye’deki enerji kaynakları yeterli olmadığı için kullandığımız enerjinin yaklaşık yüzde 75’ i ithalatla karşılanıyor. Bilinçsizce tükettiğimiz enerji miktarının bu denli fazla olması ise ülke ekonomisini ve aile bütçelerini olumsuz etkiliyor.

Ülkemizde yalıtım bilinci, tam olarak istenilen noktada ve Avrupa standartlarında olmasa da, son yıllarda oldukça önemli bir yol kat etti. Buna rağmen ısı yalıtımı ve mantolama dediğimizde aklımıza ilk olarak kış ve soğuk havalar geliyor. Toplumda yerleşmiş olan bu görüşün aksine izolasyon sistemi, sadece kış aylarında soğuktan korunmak için değil, yaz aylarında sıcak havalardan etkilenmemek için de büyük önem taşıyor. Enerji tüketiminin yüzde 55’ini konut ve iş yerleri oluşturuyor ve tüketilen bu enerjinin yüzde 70’i ısıtma ve soğutma için kullanılıyor. Geçtiğimiz günlerde T.C. Merkez Bankası cari açık rakamları nı kamuoyuna açıkladı. Türkiye'nin Kasım 2013’de cari işlemler açığı 3 milyar 935 milyon dolar iken, Ocak 2014’te açıklanan yıllık bazda cari işlemler açığı ise 60 milyar 838 milyon dolar oldu. Cari açıkta en fazla payı “enerji sektörü” aldı. Yıllık ithalat rakamlarından, enerji için gerçekleştirdiğimiz ithalat rakamlarını çıkardığımızda ülkemizde cari açık kalmıyor.

Isı yalıtımı ile 9 milyar dolar kazanç

ÇBS İzoguard Satış Pazarlama Müdürü Hakan Yılmaz: “Ülkemizdeki mevcut bina stoklarında enerjiye duyulan ihtiyaç toplam enerjinin yüzde 70’i gibi çok yüksek bir oranda. Bu oranın yaklaşık yüzde 55’i ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılıyor. Avrupa Birliği’nde ise ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılan enerji oranı yüzde 30. Ülkemizdeki mevcut bina stoğu yaklaşık 18 milyon iken, bu rakamın sadece yüzde 15’i ısı yalıtımlı binalar. Türkiye’deki mevcut bina stoğu tamamen ısı yalıtımı yapıldığı takdirde yılda 9 milyar dolar kazanç elde edilebilecek ve enerjideki ithalat bağımlılığın azaltılmasına katkı sağlayacaktır. Dolayısıyla cari açığın kapanmasına da fayda sağlayacaktır. Yapılan araştırmalarda bina sektöründe yüzde 50, sanayi sektöründe yüzde 20 ve ulaşım sektöründe yüzde 15 enerji tasarrufu potansiyelimiz mevcuttur” dedi.

Bu haber 3777 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
UND Başkanı Şerafettin Aras: “Lojistik Dünyasını Atlas Lojistik Ödülleri’ne Katılmaya Davet Ediyorum” ... 15.10.2025
Küresel elektrikli araç satışlarında eylülde 2 milyon eşiği aşılarak rekor kırıldı... 15.10.2025
FIAT Küresel Ürün Gamının İlk Modeli “Grande Panda” Türkiye’de... 15.10.2025
Enerji ve Sanayi sektörleri III. Yeşil Enerji Zirvesi’nde buluştu... 15.10.2025
Enerjisa Üretim Agrivoltaik Tarım Uygulamaları ile 5 Ton Hasat Yaptı... 15.10.2025
Rosatom, Çin ile Kuzey Denizi Rotası Üzerindeki İşbirliğini Geliştiriyor... 15.10.2025
Castrol Ford Team Türkiye, Ali Türkkan ile WRC’de Şampiyonluk Yarışına Çıkıyor... 15.10.2025
ABB, ETUK 2025’te Enerjinin Geleceğini Şekillendiren Çözümleriyle Yerini Alacak ... 15.10.2025
2026’da 350 Adet Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Açacak... 15.10.2025
“Aklın yolu” elektrikli araçları EN YAKIT’a çıkarıyor... 15.10.2025
CHARGE Europe 2025, SOCAR Türkiye Ev Sahipliğinde İstanbul’da Gerçekleşti... 15.10.2025
MAN Lion’s Coach E, “2026 Yılının Sürdürülebilir Otobüsü” seçildi... 15.10.2025
EPDK, enerji piyasalarında şeffaflığa ilişkin yönetmelik taslağını görüşe açtı... 15.10.2025
Raylı sistemlerin enerji geleceği ASPİLSAN'da konuşuldu... 15.10.2025
Chery Marka Kullanıcı Zirvesi, Marka Gecesi ve Küresel Kullanıcı Hikayeleriyle Güçleniyor! ... 15.10.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.