Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

EPDK Başkanı Yılmaz: “Akaryakıt şirketlerinin maliyetleri düşecek”

Güncelleme :18.05.2015

EPDK Başkanı Yılmaz, Akaryakıt istasyonlarında satılan her üründen yılda bir kez analiz yaptırma yükümlülüğünü kaldırdıklarını, böylece dağıtım şirketlerinin maliyetlerinin düşürdüklerini söyledi.
 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt istasyonlarında satılan her bir ürüne yılda bir kez analiz yaptırma yükümlülüğünü mevzuattan çıkardıklarını belirterek, “Böylece, dağıtım şirketlerinin maliyetlerinin litre başına 0,1 ila 0,2 kuruş arasında düşürüldüğünü tahmin ediyoruz, bu da yıllık motorin tüketiminde 36 milyon liraya karşılık gelir” dedi.
EPDK olarak petrol piyasasındaki işlemlerde bürokrasiyi azalttıklarını ifade eden Yılmaz, lisans sahiplerinin yükümlülüklerini daha net ortaya koymak için bazı Kurul kararlarını sadeleştirdiklerini söyledi.
Akaryakıt istasyonlarında satılan her bir üründen yılda bir kez analiz yapılması yükümlülüğü kaldırdıklarını anlatan Yılmaz, böylece dağıtım şirketlerinin maliyetlerinde litre başına 0,1- 0,2 kuruş düşüş yaşanacağını tahmin ettiklerini, bunun da yıllık motorin tüketiminde 36 milyon liraya karşılık geldiğini kaydetti.
Akaryakıt istasyonlarındaki elektronik pano zorunluluğunu da inşaat maliyetlerinin sektöre getireceği yükü azaltmak için düzenlemeden çıkarttıklarına işaret eden Yılmaz, “Toplam 13 bin akaryakıt istasyonunda otomasyon sistemleri kurarak satışları, son 48 saat raporlarını ve tank bazında oluşturulan raporlar gibi verileri takip etmeye başladık. Ancak istasyonların sadece yüzde 20-25’inde elektronik pano bulunduğu için elektronik panolardaki fiyat bilgisini otomatik olarak kuruma iletmekten vazgeçtik” diye konuştu.
Piyasa koşullarının daha sağlıklı hale getirilmesi için EPDK’nın ilgili kararlarında yapılan değişikliklerle otomasyon sistemlerinden kaynaklı maliyetlerde de iyileşme sağlandığını dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:
“Dağıtıcı lisansı sahiplerinin, EPDK’ya elektronik olarak iletilen verilerine, görevlerinin gerektirdiği ölçüde çeşitli bakanlıklar ve diğer kamu kuruluşlarının ulaşabilmesi için gerekli altyapısal değişiklikleri gerçekleştirdik. Denetim sistemini kurmayan veya kurduğu sistem EPDK tarafından yapılan düzenlemelere uygun bulunmayan bayilere akaryakıt ikmalinin durdurulması ve yeniden başlatılmasında esas alınacak usuller de açıklığa kavuşturuldu.”
Düzenleme öncesi taraflar ile hazırlık toplantıları yaptıklarını ve değişikliklerin akaryakıt sektörünün de katkılarıyla yapıldığını belirten Yılmaz, “Sektörden gelen görüş ve önerileri de dikkate alarak bir düzenleme yaptık. Sektörün gerekli altyapı çalışmalarını yapabilmesi için de kararın 1 Haziran 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.
 

 

Bu haber 3026 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Tırsan ve Hüner iş birliği Cumhuriyet Bayramında Büyüdü... 31.10.2025
Mercedes-Benz GLE ve GLS Modelleri Continental EcoContact 6 Q ile Yola Çıkıyor... 31.10.2025
Lukoil, Uluslararası varlıklarını Gunvor'a satmak için anlaşma yaptı ... 30.10.2025
TP Petrol Dağıtım A.Ş.’den açıklama... 30.10.2025
Shell'in üçüncü çeyrek karı %10 düştü... 30.10.2025
Enerjisa Enerji, 2025 Kurumsal Enerji Buluşmaları’nı Diyarbakır’da tamamladı... 30.10.2025
Dünya deniz üstü rüzgar kapasitesi 2030'a kadar 3 katına çıkma yolunda... 30.10.2025
Petrol Ofisi'nden Samandıra'ya iki stratejik istasyon yatırımı... 30.10.2025
Avrupa'nın LNG terminali yatırımları, gaz talebindeki düşüşle yavaşlıyor... 30.10.2025
PÜİS Yönetimi, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ı Ziyaret Etti... 30.10.2025
TPAO’dan kamuoyu duyurusu... 30.10.2025
Talay Logistics, Belçikalı Transuniverse ile stratejik iş birliğine gitti... 30.10.2025
Sepaş Enerji’den kış aylarına özel öneriler... 30.10.2025
Beta Enerji’den Türkiye’de Bir İlk: Yapay Zekâ Çalışan BetaX İşe Başladı... 30.10.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.