Haber Ekonomi


Haberler > Yenilenebilir Başlıkları

Küresel Enerji Görünümü 2020 Toplantısı Düzenlendi

Güncelleme :03.11.2020

 MÜSİAD tarafından dijital ortamda Küresel Enerji Görünümü 2020 toplantısı düzenlendi. Toplantıda Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol ve MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan önemli açıklamalarda bulundu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından dijital ortamda düzenlenen “Küresel Enerji Görünümü 2020” toplantısı kapsamında hem Türkiye’nin hem de dünyanın enerji potansiyeli ile ilgili değerlendirmeler yapıldı. Organizasyonda konuşan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol ve MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan Türkiye’nin yenilenebilir kaynaklar konusundaki gücüne dikkat çekti. 

SANAYİCİLERİN GÜNDEMİNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ OLMALI 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol konuşmasında enerji verimliliğine vurgu yaptı. Birol, “Türkiye’nin enerji verimliliği konusunda önemli bir potansiyeli bulunuyor. Tüketiciler verimlilik çalışmalar kapsamında hem faturalarını azaltıyor hem de ülkenin cari açığının azalmasına katkı sağlıyor. Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları alanında önemli bir potansiyeli olduğu kadar verimlilik konusunda da güçlü bir ülke” dedi. Enerji verimliliği potansiyeli ile ilgili olarak da şu değerlendirmeleri gerçekleştirdi. “Enerji verimliliğindeki en önemli teşvik faturaların azalmasıdır. Tüketiciler mevuzatta bulunan önerileri yerine getirerek enerjiyi daha verimli kullanabilir. Özellikle sanayiciler kullandıkları elektrik motorlarını daha verimli hale getirerek önemli bir avantaj elde edebilir. Diğer taraftan sanayiciler sadece kendi cebini düşünse gündeminin ilk sırasına enerji verimliliğini almalı. Enerji talebinin gelecek yıllarda artacağını öngörüyoruz. Yenilenebilir enerjinin yanı sıra kesintisiz elektrik tedariki için nükleer enerji olmazsa olmaz bir teknoloji. Güvenilir partnerler ve doğru bir ekonomik çerçeve içinde anlaşarak Türkiye'nin nükleer enerjiyi mutlaka hayata geçirmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi. 

“SAKARYA GAZ SAHASININ ÖNEMİ BÜYÜK” 

Toplantıda enerji ile ilgili değerlendirmede bulunan MÜSİAD Genel Başkanı Kaan “Türkiye’nin 10 yıllık doğal gaz tüketimini karşılamaya yetecek büyüklükte olan Sakarya Gaz Sahası’nın keşfi, cari açığın finansmanında önemli rol oynuyor.” dedi. Kaan iş dünyasının yenilenebilir enerji yatırımlarına destek olduğunu çizerek “Geçtiğimiz yıl küresel enerjinin yüzde 2,1’ini temin eden yenilenebilir kaynakları payı 2045 yılında yüzde 8,7’ye çıkması bekleniyor. Türkiye’nin gerçekleştirdiği yatırımlar sayesinde de önemli bir aktör olması için çalışılıyor. Türkiye’nin enerji tüketimi düzenli şekilde artıyor. Enerji tüketimindeki yıllık değişimlere bakıldığında 2000-2018 döneminde ortalama yüzde 4,4'lük bir büyüme göze çarpıyor. Bu hızlı büyüme, Türkiye'nin toplam küresel enerji tüketiminden aldığı payın da artmasına sebep oluyor. Enerji, dış ticaret kalemlerindeki en büyük yüklerin başında geliyor. Birincil enerji tüketimin yaklaşık yüzde 75'inin ithal olduğu Türkiye için büyüme demek, enerji talebi demek. Bu açıdan global ölçekte enerji fiyatlarını etkileyen riskler ülkenin finansal varlıkları üzerinde de önemli bir etkiye sahip” dedi.

Bu haber 4328 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.