Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Akın’dan zam tepkisi: Eşel mobil sistemi iflas etti, fatura vatandaşa kesildi

Güncelleme :20.05.2021

 CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın, akaryakıta yapılan ÖTV zammıyla ilgili, “Eşel mobil sistemi iflas etti, fatura ÖTV zammı olarak vatandaşa kesildi. İktidarın yanlış politikalarıyla enerjide yeni zamlar da kaçınılmaz. Esnafa verilen sözde destek de akaryakıt zammıyla birlikte geri alındı.” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın yaptığı açıklamada akaryakıtta yüzde 54 ile yüzde 186 arasında değişen ÖTV zammını değerlendirdi.

Akın yazılı açıklamasında şunları kaydetti: 

“Akaryakıta yapılan, bugün itibarıyla geçerli olacak rekor orandaki ÖTV zammı, iktidarın tamamen popülist bir şekilde uyguladığı ‘eşel mobil sisteminin’ iflas ettiğinin göstergesidir. 33 ay önce popülist bir şekilde başlayan söz konusu uygulama bugün akaryakıtta vatandaşımıza fahiş zam olarak döndü. İktidar faturayı kendisine değil, yine vatandaşımıza kesti.

Yanlış ekonomi politikalarıyla 2018 yılında ortaya çıkan döviz krizinin ardından kur kaynaklı artışları pompa fiyatına yansıtmayıp ÖTV üzerinden karşılayan iktidar, böylece vatandaşa sözde destek verdiğini savunuyordu. Ancak bugün sözde destek, vatandaşa rekor zamma dönüştü. Bu süreç içerisinde iktidar akaryakıtta kur kaynaklı gizli zamları; ÖTV üzerinden, başka bir deyişle vatandaşın başka bir cebinden almaya devam etti. Tek adam rejimine geçilmesiyle birlikte 4,5 TL seviyesinde olan dolar kuru, yanlış ekonomi politikaları nedeniyle 3 yıl içinde 8,5 TL seviyesine yükseldi. Bu durum başta LPG olmak üzere bütün akaryakıt türlerinde eşel mobil sistemi sürdürülemez noktaya getirdi.

Akaryakıtta yapılan rekor ÖTV zammı ulaşım maliyetlerini artıracak bu da pek çok sektörde yeni zamları beraberinde getirecek. Vatandaş, her ay otomatikleşen zamlarla bunalırken, önümüzdeki aylarda elektrikte de yeni zamların geleceği öngörülüyor. İktidar yandaş şirketlere her türlü imkanı tanırken, vatandaşı ise zamlarla eziyor. İktidar halkın faturalarını düşürmek için değil, yeni zamlara kılıf uydurmak için çalışıyor." 

“Esnafa sözde destek geri alındı”

Akın  açıklamanın devamında, "15 aydır süren salgın döneminde 1 milyon 200 bin esnafımıza verilen göstermelik bütün desteklerin toplamı, yandaş şirketlerin bir kalemde silinen kira, ceza ve vergilerine erişemiyor. Bu durum ortadayken; esnafımızın temel girdilerinden biri olan akaryakıta yapılan zam, sözde desteğin verilmeden geri alınması anlamına gelmektedir.” ifadelerini kullandı.

Bu haber 1398 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.