Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

EPGİS Başkanı Fesih Aktaş: “Küresel enerji krizi akaryakıt sektörünü de etkiliyor”

Güncelleme :06.10.2021

 Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, küresel piyasalarda yaşanan enerji krizi ve petrol fiyatlarındaki artış gibi konuların akaryakıt sektöründe de fiyat baskısı oluşturduğunu söyledi.

Küresel piyasada yaşanan enerji sıkıntısına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, enerji krizi ve özellikle petrol fiyatlarındaki artış gibi konuların akaryakıt sektöründe de fiyat baskısı oluşturduğunu vurguladı.

COVID-19 salgınının özellikle ilk döneminde 17 dolara kadar düşen brent petrolün varil fiyatının 80 doların üzerine çıktığını anımsatan Aktaş, salgının ilk dönemlerinde motorinin tonunun 180 dolara kadar gerilediğini aktardı. Aktaş, "Motorinin ton fiyatı, 702 dolardan işlem görüyor. Aradaki devasa oransal farklılıklar maalesef yurt içinde doların da artması nedeniyle akaryakıt fiyatlarına yansıyor." ifadelerini kullandı.

“Devlet, 18 KDV dışında herhangi bir vergisel gelire sahip değil”

Akaryakıt fiyatlarındaki en çarpıcı fiyatlamanın bu ay LPG’de gerçekleştiğine dikkat çeken Aktaş, şöyle devam etti: "1-30 Eylül tarihleri arasında işlem olarak baz aldığımız Sonatrach fiyatlamasındaki işlem farkı, tonda 100,80 dolar olarak gerçekleşti. Ay başında 661 dolar olan ürün fiyatı, ay sonunda 761,80 dolar olarak kapanış gerçekleştirdi. Bunun dolar kuru karşılığı formülasyonunda bize pompa fiyatlarına yansıması, KDV dahil 71 kuruş olarak gerçekleşti. Bildiğiniz üzere artan ürün ve dolar fiyatlarının pompa satış rakamlarına yansımasını dengelemek için uygulanan eşel mobil sistemi gereği ÖTV karşılanması yapılmasına rağmen ürün fiyatlarındaki sert yükseliş, bu yansımaya neden oldu. Yani devlet LPG’de sadece yüzde 18 KDV dışında herhangi bir vergisel gelire sahip değil. Bu fiyatların tamamı ürün fiyatı diyebiliriz."

Eşel mobil sisteminde LPG limitleri 2 ay önce doldu

Eşel mobil sisteminde LPG’de limitlerin yaklaşık 2 ay önce dolduğunu kaydeden Fesih Aktaş, benzinde söz konusu sistem kaynaklı limitlerin 48,4 kuruş, motorinde ise 12,2 kuruş kaldığına dikkati çekti.

Bu hafta içinde bu ürünlere bir zam ihtiyacı doğabileceğini belirten Aktaş, "Zam ihtiyacında ilk olarak bu rakamlar ÖTV'den karşılanacak olup fazlası oluşur ise maalesef bunlar da pompa satış fiyatlarına yansımaya başlayacaktır." dedi.

Eşel mobil sisteminin Eylül 2020’den beri LPG’de maliyetinin 4 milyar 557 milyon lira olduğunu bildiren Aktaş, benzin ve motorinle birlikte toplam feragat rakamının yaklaşık 28 milyar 378 milyon lirayı bulduğunu aktardı.

Küresel piyasalarda yaşanan enerji krizinin, enerji türevlerinin tamamında kendini hissettirdiğini söyleyen Aktaş, "OPEC+ ülkelerinin ham petrol fiyatlarını 65-75 dolar bandında tutma isteği ya da başka bir tabir ile bu rakamların altında oluşacak işlemlerin pandemi süresinde yaşadıkları gelir kayıplarını kapatmayacak olması düşüncesi nedeniyle ham petrol fiyatlarının yıl sonunu varil başına 90 dolar civarında kapatmasını bekliyoruz. Doğal olarak bu olası tekrar yükselme, akaryakıt fiyatlarını etkileyecek olup bizlere de bu, zam olarak yansıyabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Bu haber 1376 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.