Haber Ekonomi


Haberler > LPG Başlıkları

Küresel enerji piyasasında 2021’de öne çıkan özellikler

Güncelleme :23.12.2021

 Rekor doğal gaz fiyatları, dalgalı petrol fiyatları ve iklim müzakereleri 2021'de sıcak konular.

2021'de küresel enerji sektörü, ekonomilerin Covid-19'un etkilerinden toparlanmaya başlamasıyla birlikte düşük üretim ve artan talep nedeniyle rekor yüksek doğal gaz fiyatlarına, OPEC+ kararları arasında ham petrol fiyatlarındaki oynaklığa, yeni Covid-19 varyantlarına ve mücadele taahhütlerine sahne oldu. BM İklim Değişikliği Konferansı'ndan küresel ısınma.

Petrol fiyatları, 8 Ocak'ta Brent'in 56.36$'ı ve WTI'nin 52.75$'ı kaydetmesiyle 11 aylık rekor yükseklerle başladı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ olarak da bilinen müttefikleri, sürpriz bir duyuruda Suudi Arabistan'ın Şubat ve Mart aylarında üretimini gönüllü olarak günde 1 milyon varil (bpd) azaltacak, Rusya ve Kazakistan üretimlerini toplu olarak 75.000 varil artıracak ve grubun geri kalanı üretimi sabit tutacaktı.

Bu, birçok büyük ekonominin koronavirüsü kontrol altına almak için sıkı kilitlenmeler ve hafifletme önlemleri altında düşük talebin ortasında geldi.

4 Şubat'ta Brent petrolü, OPEC+'nın üretim kesintilerine tam uyum konusunda anlaşmaya varmasının ardından ticaretin varil başına 59 doların üzerinde başladığı Şubat 2020'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

4 Mart'ta OPEC+ üyeleri, Rusya ve Kazakistan dışında üretim kesintilerini Nisan ayına kadar bir ay daha uzatmayı kabul etti. Suudi Arabistan'ın günde 1 milyon varil olan iki aylık üretim kesintisi de Nisan ayına kadar bir ay daha uzatıldı. Grubun Nisan ayındaki üretim kesintilerini yenileme kararı, Brent'i varil başına 69 doların üzerine çıkardı.

1 Nisan'da OPEC+ grubu üretimi kademeli olarak artırmayı kabul etti. Anlaşma, grubun toplu üretimini Temmuz ayında günde 5,8 milyar varile getirmek için Suudi Arabistan'ın günlük 1 milyon varillik ek üretim kesintisinin aşamalı olarak kaldırılmasını kapsıyordu.

18 Temmuz'da, OPEC+ grubu, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) 'modası geçmiş üretim temellerine' dayalı yeni üretim artışlarını reddetmesinin ardından görüşmelerde iki haftalık bir kesintinin ardından Ağustos'tan itibaren bir üretim planını kabul etti. Grup nihayet anlaşmazlığı yalnızca BAE'nin değil, aynı zamanda Suudi Arabistan, Rusya, Irak ve Kuveyt'in üretim temel çizgisini güncelleyerek çözdü. OPEC+ grubu ayrıca üretimi Ağustos'tan Aralık'a kadar günde 400.000 varil artırdı ve üretim kesintisi anlaşmasını Nisan 2022'den Aralık 2022'ye kadar uzattı.

Ekim ayında Brent, OPEC+ grubunun Kasım ayında üretim artış oranını değiştirmeme kararının desteğiyle varil başına 81 doların üzerine çıktı ve bu da ABD'nin üretimi artırma ısrarını geri çevirdi. Rekor yüksek doğal gaz fiyatlarının desteğiyle artan ham talep de fiyat artışını destekledi.

23 Kasım'da, ek piyasa arzı sağlamak ve ham petrol fiyatlarını düşürmek amacıyla ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin Stratejik Petrol Rezervi'nden (SPR) 50 milyon varil petrol çıkaracağını söyledi. Ayrıca, büyük petrol tüketen ülkeleri de aynı şeyi yapmaya çağırdı ve Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Birleşik Krallık'tan bunu yapma sözü verdi.

 Avrupa'da rekor doğalgaz fiyatları

Doğal gaz fiyatları, yılın başından itibaren istikrarlı bir şekilde yükselirken, talepteki güçlü toparlanma, arzın beklenenden daha sıkı olması ve aşırı hava koşulları nedeniyle Ekim ayında kısa bir düşüş yaşadı.

Avrupa'da doğal gaz fiyatları Ocak ayından bu yana %900'ün üzerinde artarak 21 Aralık'ta Hollanda TTF merkezinde megawatt-saat başına 187 €'ya ulaştı.

Avrupa'da elektrik üretiminde doğal gaz tüketimi, yaz aylarında artan klima kullanımı ve düşük hidro ve rüzgar stokları nedeniyle arttı. Avrupa'da daha az Rus gazı ve doğal gaz tüketiminin tipik olarak arttığı kış mevsimi öncesinde daha düşük gaz depolama seviyeleri ile fiyatlar rekor seviyelere ulaştı.

Yılın başında fiyatlar megawatt-saat başına 18 € iken, 5 Ekim'de megawatt-saat başına 116 €'ya yükseldi.

29 Ekim'de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya'nın gaz devi Gazprom'a Kasım ayında Avrupa'nın gaz depolama tesislerine gaz pompalamaya başlaması talimatını verdikten sonra, fiyatlar megavat saat başına 64,7 avroya düştü.

Alman enerji düzenleyicisi Bundesnetzagentur'un, faaliyete geçtiğinde Rus gazını Avrupa'ya taşıyacak olan Nord Stream 2 doğalgaz boru hattının sertifikasyon prosedürünü 16 Kasım'da geçici olarak askıya almasıyla doğalgaz fiyatları yeniden yükselmeye başladı.

 Nord Stream 2 doğalgaz projesi

Rusya, ABD'nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle 2019'un sonlarında inşaatın askıya alınmasının ardından Aralık 2020'de Kuzey Akımı doğal gaz boru hattı üzerindeki çalışmalara yeniden başladı.

Boru hattı projesi hem ABD Yönetimi'nden hem de Polonya ve Ukrayna da dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesinden, Rusya'ya Almanya ve Rus gazına bağımlı diğer Avrupa ülkeleri üzerinde daha fazla siyasi ve ekonomik kaldıraç sağlayacağını söyleyen çok eleştiri aldı.

19 Ocak'ta ABD, geminin boru hattı inşaatına karışması nedeniyle Rus boru döşeme gemisi 'Fortuna'ya yaptırım uyguladı.

Ancak Fortuna, 6 Şubat'ta Danimarka sularında boru döşemeye yeniden başladı.

ABD, 18 Mart'ta tüm kuruluşları Nord Stream 2 doğal gaz boru hattı üzerindeki çalışmaları derhal bırakmaları konusunda uyardı.

1 Nisan'da Nord Stream 2 projesinin yönetici şirketi Nord Stream 2 AG, proje tamamlanma oranının %95'e ulaştığını duyurdu.

ABD, 12 Nisan'da Almanya'yı Kuzey Akım 2 projesiyle ilgili anlaşmazlıkta uzlaşmaya yanaşmadığı konusunda uyardı ve inşaatını durdurmak için mümkün olan her yolu kullanacağını söyledi. Buna karşılık, Almanya dışişleri bakanı, tartışmalı projeyi durdurmak için ABD'nin sürekli baskısının ortasında, 26 Nisan'da projeye sürekli destek sözü verdi.

ABD ve Almanya, 21 Temmuz'da Berlin'in ABD'nin endişelerini gidermek için kapsamlı önlemler alacağı boru hattı üzerinde bir anlaşmaya vardı. Buna karşılık Biden yönetimi, projeyle bağlantılı kuruluşlara kongre tarafından zorunlu kılınan daha fazla yaptırım uygulamayacağını söyledi.

10 Eylül'de Gazprom, Nord Stream 2 boru hattının inşaatının tamamlandığını duyurdu.

Nord Stream 2 AG'nin 4 Ekim'de yaptığı duyuruya göre Gazprom, Nord Stream 2'nin ilk hattını gazla doldurmaya başladı.

Alman enerji düzenleyicisi Bundesnetzagentur, boru hattının Alman bölümünü yönetmek için Alman yasalarına göre bir yan şirketin kurulmasına izin vermek için boru hattının sertifikasyon prosedürünü 16 Kasım'da geçici olarak askıya aldı.

13 Aralık'ta Bundesnetzagentur, projenin Avrupa enerji yasası gerekliliklerini karşılamadaki eksikliklerini öne sürerek sertifikasyon prosedürünü bir kez daha geçici olarak askıya aldı.

Bundesnetzagentur, 16 Aralık'ta, 2022'nin ilk yarısında Nord Stream 2 boru hattının sertifikalandırılması konusunda herhangi bir karar beklenmediğini duyurdu.

Nord Stream 2 AG, 17 Aralık'ta projenin ikinci hattında gaz pompalamanın başladığını duyurdu.

 BM İklim Değişikliği Konferansı

COP26 olarak da bilinen BM İklim Değişikliği Konferansı, 31 Ekim - 12 Kasım tarihleri arasında gerçekleşti.

200 ülkeden yaklaşık 25.000 delegenin bir araya geldiği Glasgow'daki zirvede ana hedef, finansal taahhütleri de kapsayan hızlı ve somut adımlar atarak küresel ısınmayı 1,5 santigrat derecenin (2,7 Fahrenhayt Fahrenhayt) altında tutmaktı.

İki haftalık zirve sırasında önemli sözler verildi, ancak bazı uzmanlar bunların iklim değişikliğiyle tam olarak mücadele etmek için yeterli olmayacağına inanıyor.

Pazar günkü zirvenin ilk gününde, dünyanın en zengin 20 ülkesinin liderleri, 2015 Paris Anlaşması'nın küresel ortalama sıcaklığı sanayi öncesi seviyelerin 1,5°C üzerinde sınırlama hedefine olan bağlılıklarını yinelediler.

1 Kasım'da 100'den fazla dünya lideri, 2030 yılına kadar orman kaybını ve arazi bozulmasını durdurmayı ve tersine çevirmeyi taahhüt eden bir bildirge imzaladı. Anlaşmaya göre 12 ülke ayrıca ormanları korumak ve eski haline getirmek için 2021 ile 2025 yılları arasında 12 milyar dolar kamu fonu harcamayı taahhüt etti. özel yatırımcılar tarafından sağlanacak ek 7.2 milyar $ ile.

2 Kasım'da 100'den fazla ülke, metan emisyonlarını 2030 yılına kadar %30 oranında azaltmak için ABD ve AB liderliğindeki girişim olan Küresel Metan Sözü'nü taahhüt etti.

Ek olarak, 2 Kasım'da ABD, Hindistan, AB ve Çin de dahil olmak üzere dünya ekonomisinin %70'inden fazlasını temsil eden 40 lider, İngiltere'nin net sıfır stratejisini model alan Glasgow Atılım Gündemi'ne imza attı.

Bu gündemin ilk hedefi, tüm ülkelerin enerji ihtiyaçlarını 2030 yılına kadar verimli bir şekilde karşılaması için en uygun fiyatlı ve güvenilir seçenek olarak temiz enerjiye odaklanıyor. İkinci hedef, erişilebilirlik, satın alınabilirlik ve sürdürülebilirlik açısından sıfır emisyonlu araçların yeni normal haline geldiği karayolu taşımacılığını kapsıyor. . Üçüncü hedef, sıfıra yakın emisyonlu çelik ve dördüncüsü, yenilenebilir ve düşük karbonlu hidrojeni 2030 yılına kadar küresel olarak karşılanabilir hale getirmeye odaklanıyor. Beşinci hedef, 2030 yılına kadar her yerde iklime dayanıklı ve sürdürülebilir tarım yaratmakla ilgili.

Küresel olarak kömürle ilgili emisyonların %15'inden fazlasını temsil eden Güney Afrika, Hindistan, Endonezya ve Filipinler, 4 Kasım'da kömürden temiz enerjiye geçişi ilerletme girişiminin ilk yararlanıcıları olarak seçildi.

Yirmi üç ülke, 6 Kasım'da net sıfır okulları ve iklimi ulusal müfredatların kalbine yerleştirme dahil olmak üzere ulusal iklim eğitimi taahhütlerinde bulundu.

Türkiye, Birleşik Krallık ve İsveç'in de aralarında bulunduğu 33 ülkenin hükümetleri ile otomotiv endüstrisinin ve karayolu taşımacılığının geleceğini etkileyen işletmeler ve diğer kuruluşlar, Paris Anlaşması'nın iklim hedeflerine ulaşmak için sıfır emisyonlu araçlara geçişi hızlandırma konusunda anlaştılar. 11 Kasım'da

13 Kasım'da COP26, katılan tüm ülkeler küresel ısınmayı 1,5 santigrat derecede tutmaya çalışacak yeni bir iklim anlaşmasına vardığında sona erdi.

Nihai anlaşma, Glasgow İklim Paktı, Hindistan'ın kömür kullanımıyla ilgili dili değiştirmek için müdahale etmesiyle Cumartesi gecesine kadar devam eden uzun müzakerelerin ardından geldi. Bu son dakika müdahalesiyle Hindistan, anlaşmanın son metnini, azaltılmamış kömür enerjisini "aşamalı olarak devre dışı bırakmak" yerine "aşamalı azaltma" şeklinde değiştirmeye çalıştı.

Bu haber 1362 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerji Sektörünün Kilit Oyuncusu Beta Enerji Büyüme Yolculuğuna Devam Ediyor... 10.05.2024
CW Enerji Güneş Panelleri İle Yat ve Karavanlarda Elektrik Üretmek Çok Daha Kolay... 10.05.2024
Mehmet Öğütçü: “Önemli olan sürdürülebilir, kesintisiz enerjiyi sağlamak”... 10.05.2024
Anadolu Isuzu’dan Avantajlarla Dolu Yaz Bakım Kampanyası... 10.05.2024
Eyüp Lojistik Filosunu 110 Adet Iveco S-Way Çekici İle Büyüttü... 10.05.2024
Bakan Bayraktar, Amerikan şirketlerini Türkiye'de yatırım yapmaya davet etti... 10.05.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.