Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Koç, Türkiye’nin özel sektör destekli ilk enerji araştırma merkezini kurdu

Güncelleme :25.09.2013

 Koç Üniversitesi ve Tüpraş işbirliği ile kurulan Türkiye’nin özel sektör destekli ilk enerji merkezi ‘Koç Üniversitesi Tüpraş Enerji Merkezi’ (KUTEM) faaliyete geçti.

Fosil yakıtlar, güneş yakıtları ve biyoyakıtlar üzerine araştırmaların yürütüleceği KUTEM yerli ve çevre dostu alternatif yakıt teknolojiler geliştirmeye, teknolojide dışa bağımlılığı azaltmaya ve enerji açığı probleminin çözümüne odaklanacak.

Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsü’nde faaliyet gösteren KUTEM’de 30’a yakın öğretim üyesi görev alıyor. Tohumlama fonlarıyla öğretim üyelerinin enerji ile ilgili alanlarda yeni projeler geliştirmesine kaynak sağlayan KUTEM’de ilk aşamada altı projeye destek veriliyor. Tüpraş’ın, KUTEM’e beş yıl içinde araştırma altyapısını güçlendirmek için 8 milyon TL destekte bulunacağı bildirildi.

Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, günümüzde yalnızca Ar – Ge projelerini yürütmek ve projelerden bilgi üretmenin yeterli olmadığını, mutlaka proje sonuçlarının sahaya uygulanması, üretime geçmesi, katma değer oluşturması gereğine değinerek, bunun gerçekleşebilmesi için akademisyenler ile sanayideki ekiplerin ortak akıl ile hareket etmelerinin önemli olduğunu belirtti.

Memioğlu, “Hedefimiz, ülke ve şirketlerimizin ortak değerlerinin tasarruf altına alınıp, işbirliği kültürünü gerek şirketler içinde gerekse sektör genelinde yaymak ve üniversitelerimizin ilgili bölümlerini Ar – Ge merkezimizin paydaşı olarak değerlendirmektir” dedi.

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Umran İnan, Koç Üniversitesi ve Tüpraş işbirliği ile enerji alanında rekabetçi bir üstünlük yaratacaklarına inandıklarını söyledi. KUTEM Direktörü Prof. Can Erkey ise, “Hedefimiz KUTEM’in yakıt teknolojileri alanında dünya çapında bir araştırma merkezi olması” dedi.

 

Bu haber 3362 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.