Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Teknoloji gelişti rüzgarın düşüğü de değerlendi

Güncelleme :07.11.2013

 Bakan Taner Yıldız, artık türbinlerin daha yüksek, güçlü ve hafif olarak üretildiğini, düşük güçteki rüzgarın da elektriğe dönüştürülebildiğini, bu sayede en iyi rüzgar alan bölgelerin dışına da türbin kurmanın mümkün hale geldiğini anlattı.

İSTANBUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gelişen teknoloji sayesinde daha düşük rüzgâr alan sahaların enerji üretimi açısından çok değerli hale geldiğini söyledi. 

Taner Yıldız, Türkiye Rüzgar Enerjisi Konferansı'na (TÜREK) gönderdiği mesajda, sürdürülebilir bir gelecek için yenilenebilir enerji kaynaklarından mümkün olduğu kadar çok faydalanılmasının, Türkiye`nin enerji politikalarının temel noktalarından birini teşkil ettiğini belirtti. Bu politikada rüzgar enerjisinin de önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Taner Yıldız, "Sürekli artan enerji talebini karşılamak ve ithalatı azaltmak için, var olan bütün potansiyelimizi en kısa sürede devreye almak, yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızın tamamından yararlanmak durumundayız" dedi. 

Global enerji piyasasının dinamiklerinin gittikçe artan bir şekilde gelişmekte olan ekonomiler tarafından belirlenmekte olduğunu ifade eden Bakan Taner Yıldız, "Fosil yakıt fiyatlarındaki artış seyri, iklim değişikliği eksenli kaygılar ile birlikte enerji sektöründe gerek arz, gerekse talep tarafında yeni mevzuat ve uygulama tedbirlerini gündeme getirmektedir. Bu kapsamda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve nükleer enerji projeleri küresel ölçekte artmaktadır. Ayrıca yeni enerji teknolojilerinin ticarileşme süreci hususunda çalışmalar hız kazanmıştır" diye konuştu. 

Düşük rüzgarlı yerler de değerli 

OECD dışı ekonomilerin küresel rüzgar enerjisinin 2030 yılında yüzde 17’sini üretmesinin beklendiğini, ifade eden Bakan Taner Yıldız, "2050 yılında da bu oranın artması bekleniyor" dedi. Rüzgar enerjisi teknolojisindeki gelişmlerin de son derece önemli olduğuna değinen Bakan Taner Yıldız, türbinlerin daha yüksek, güçlü ve hafif olarak üretildiğini, daha düşük güçteki rüzgarın da elektriğe dönüştürülebildiğini, bu sayede en iyi rüzgar alan bölgelerin dışına da türbin kurmanın mümkün hale geldiğini anlattı. 

Rüzgar cari açığı azaltıyor

Türkiye ekonomisinin gelişiminde enerji sektörünün başat bir faktör olmasıyla birlikte, bu sektöre yönelik yerli ve yabancı yatırımcı ilgisinin arttığına dikkat çeken Bakan Taner Yıldız şu ifadeleri kullandı: 

"Türkiye’nin ekonomik büyüme hızı, artan elektrik talebi ve rekabetçi piyasa yapısı, yatırımlar açısından cazip bir ortam sunmaktadır. Bu cazip ortamın somut sonuçlarını almak için 11 yılda çok önemli yasal düzenlemeleri hayata geçirdik. Liberal bir piyasa hedefi doğrultusunda sektörle birlikte yaptığımız bu yasal düzenlemelerin sonuçlarını aldık. 11 yıl önce neredeyse yok düzeyde olan rüzgar kurulu gücü bugün 2600 MW’ı geçmiştir. Bugün memnuniyetle söylemeliyim ki, rüzgardan ürettiğimiz elektrikle yılda en az 600 milyon dolar daha az doğalgaz ithalatı yapıyoruz."

2023 rüzgar gücü hedefi 20 bin MW

Türkiye elektrik piyasasını dünyanın en hızlı gelişen piyasalarından biri olarak nitelendiren Taner Yıldız, artan talebi karşılamak için 2020 yılına kadar ihtiyaç duyulan yatırım tutarını 120 milyar dolar olarak belirtti. Yatırımların rekabetçi piyasa koşullarında özel sektör eliyle yapılmasını öngördüklerini yineleyen Bakan Taner Yıldız, mesajına şöyle devam etti: "Yenilenebilir enerji alanında özellikle rüzgar enerjisi ve hidroelektrik enerjisine yönelik pek çok yatırım fırsatı bulunmaktadır. Yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından son yıllarda özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarına gösterilen ilgi artmaktadır. 2023 hedefimiz rüzgar kurulu gücünün 20 bin MW’a ulaşmasıdır."

Rüzgardaki hedefi yakalamak için, lisanssız elektrik üretimindeki sınırı 1 MW’a çıkardıklarını aktaran Taner Yıldız, ayrıca santral yapımında yerli ekipman kullanılması durumunda ilave teşvik mekanizması geliştirdiklerinin altını çizdi. Bakan Yıldız, bunun Türkiye’de mekanik ve elektro-mekanik aksam imalatı yapmak isteyen yatırımcılar için olduğu kadar, yerli sanayinin yeni ve temiz teknolojilere aşinalığını artırması açısından da önemli bir açılım sağladığına inandığını vurguladı. 

Yenilenebilir enerjiye ucuz kredi 

Bakan Yıldız, yenilenebilir enerji yatırımlarının finansmanı için Türkiye’deki bankaların yanı sıra, Dünya Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası gibi uluslararası finans kuruluşları tarafından düşük faizli kredi imkanı sağlandığını kaydetti. 

Yıldız, “Bu finans imkanları her geçen gün daha da artmaktadır. Dolayısıyla, ülkemizde, bu temiz enerji üretiminin artmasında söz konusu finans kurumları önemli bir rol oynamaktadır" dedi. 

Yüksek gelişim potansiyeli

Enerji Bakanı Taner Yıldız, TÜREK’e gönderdiği mesajı şöyle noktaladı: "Türkiye’nin artan elektrik talebi, yasal mevzuatı, global pazarlara yakınlığı ve ENTSO-E üyeliği ile sınır ötesi elektrik ticareti imkanının sağlanması göz önüne alındığında; Türkiye Yenilenebilir Enerji Piyasası’nın yüksek bir gelişim potansiyeline sahip olduğunu tekrar vurgulamak istiyorum."

 

Bu haber 3356 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Ares Logistics, 50 Adetlik Iveco S-WAY Siparişinin 11 Adetini Teslim Aldı... 01.05.2024
Enerji ithalatı faturası martta yüzde 5,9 azaldı... 01.05.2024
Chery ARRIZO 8 PHEV 1463 Kilometrelik Menziliyle Olduğu Kadar, Yüksek Konforuyla da Sınıfı Geçti! ... 01.05.2024
Doğuş Otomotiv’e Kurumsal Yönetim Ödülü... 01.05.2024
MAN, Türkiye’nin lider firmaları Volkan Group’a 40, Kanarlar Group’a da 25 adet araç teslimatı yaptı... 01.05.2024
TEMSA ve FUSO, Türkiye’deki 40 yıllık iş birliğini yeni eCanter ile taçlandırıyor... 01.05.2024
CK Enerji çalışanları, İstanbul Yarı Maratonu’nda kanserle mücadele için koştu... 01.05.2024
SOCAR Türkiye’de ‘Stratejik Yetkinlikler Geliştirme Programı’ devam ediyor... 01.05.2024
Pasifik Eurasia Net Dönem Karını Yüzde 125 Artırdı... 01.05.2024
Peugeot Sanal Gerçeklikte 20. Yılını Kutluyor!... 01.05.2024
Çinli şirket, Katar için 18 dev LNG gemisi yapacak... 01.05.2024
Logitrans, UTİKAD Kadın Odak Grubu'nu Mersin'de Ağırladı... 01.05.2024
Siemens prototip Megawatt Şarj Sistemi ile ilk kez 1MW şarj sağladı... 01.05.2024
Otomotiv devleri, hidrojenli modellerini Beijing’de tanıttı... 01.05.2024
Türkiye'nin petrol ithalatı şubatta yüzde 11 arttı... 01.05.2024
Allison Transmission, IFAT 2024'te Düşürülen Yakıt Tüketimi ve Emisyonlara Yönelik Çözümlerini Sunuyor... 01.05.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.