Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Atlantik Konseyi Zirvesi’nde Tarihi İpek Yolu Ele Alındı

Güncelleme :25.11.2013

 Atlantik Konseyi’nin 5. Yıllık Enerji ve Ekonomi Zirvesi, Borsa İstanbul’un Eş Başkanlığında, 21-22 Kasım 2013 tarihlerinde İstanbul’da yapıldı. Enerji alanındaki küresel çaptaki gelişmeler ve buna bağlı olarak ekonomilerin karşı karşıya olduğu güçlüklerin ele alınarak ortak çözümlerin arandığı toplantının 22 Kasım Cuma günü düzenlenen “Yeni İpek Yolu: Transit, Ticaret ve Ekonomik Kalkınma” başlıklı oturumunda, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan bir konuşma yaptı.

İbrahim Turhan,  tarihi İpek Yolu’nun müreffeh ve çok umut vadeden bir bölge olduğuna dikkat çekerek, “İpek Yolu’nda seyahat ederken, yolun her aşamasını bilen, güvenilebilir bir yol arkadaşının bulunması çok önemli. Bence Türkiye bu yol arkadaşlığını üstlenebilir” dedi. 

Ekonomi ve enerji alanındaki uluslararası sorunların aşılması konusunda küresel çalışmalar yürüten tarafsız düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi’nin 5. Yıllık Enerji ve Ekonomi Zirvesi, Borsa İstanbul Eş Başkanlığında, 21-22 Kasım 2013 tarihlerinde The Grand Tarabya Oteli’nde yapıldı. 

Zirveye, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan, Türkiye Cumhuriyeti Enerji Bakanı Sayın Taner Yıldız ile ABD Enerji Bakanı Sayın Ernest Moniz’in yanı sıra Kuzey Amerika, Avrupa, Ortadoğu, Karadeniz ve Hazar Denizi Bölgesi, Balkanlar’daki çok sayıda ülkeden ünlü isimler katıldı.

Zirve’nin açılış konuşmalarını Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız ve Lüksemburg Grand Dükü H.R.H. Henri gerçekleştirdi. 

“Yeni İpek Yolu: Transit, Ticaret ve Ekonomik Kalkınma” Başlıklı Oturum

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, zirve kapsamında 22 Kasım Cuma günü düzenlenen “Yeni İpek Yolu: Transit, Ticaret ve Ekonomik Kalkınma” başlıklı oturumunda yaptığı konuşmada, İpek Yolu’nun, içinden geçtiği ülkeler düşünülecek olursa dünya nüfusunun yaklaşık yarısını kapsadığını, dünyadaki üretimin yaklaşık 5’te birinin de burada gerçekleştiğini kaydetti.  

Çok yakın bir zaman dilimine kadar gelişmiş ekonomilerin dünya ekonomisine katkılarına dikkat çeken İbrahim Turhan, 2010 yılından başlayarak ileri ekonomiler ile gelişmekte olan ekonomilerin bu katkıyı yarı yarıya paylaşır hale geldiklerini söyledi.   

Gelişmekte olan piyasaların payının zamanla gelişmiş ekonomilerin payını aşacağını vurgulayan İbrahim Turhan, şunları söyledi:

“Özellikle İpek Yolu üzerinde bulunan gelişmekte olan ekonomiler küresel çıktının çok önemli bir kısmını üretiyor olacaklar. Bu ülkeleri birbirleriyle doğrudan bağlantılandırmak çok önemli… Bölge için ticaret ve mali işlemleri teşvik etmek önemli. Kabul etmemiz gereken diğer bir konu ise; İpek Yolu müreffeh ve çok umut vaat vadeden bir bölge olmasına rağmen biraz temkinli olmak da gerekiyor. Bu yolda seyahat ederken dikkatli olmakta fayda var. Çünkü tamamen sorunsuz bir bölge değil.” 

Güvenilir Yol Arkadaşı 

Tarihe bakıldığında bu yolu başlangıç noktasından sonuna kadar kat etmiş tek milletin Türkler olduğunu kaydeden İbrahim Turhan, “Biz aslında İpek Yolu’nun başlangıç noktasından, Orta Asya’dan yola çıkıp son durağına kadar buraya kadar geldik. Şimdi AB üyeliği hedefiyle Batı’ya doğru hareket ediyoruz. Umut ediyorum Brüksel hedefine bir gün ulaşacağız” diye konuştu. 

İpek Yolu’nda seyahat ederken, yolun her aşamasını bilen, güvenilebilir yol arkadaşlarının bulunmasının önemine dikkat çeken İbrahim Turhan, “Bence Türkiye bu yol arkadaşlığını üstlenebilir. Sadece ileri ekonomiler için değil yolun üzerinde bulunan diğer ülkeler için de Türkiye bu rolü üstlenebilir” dedi. 

Sermaye Piyasalarının Bölge İçin Önemi

Borsa İstanbul olarak Kırgızistan ve Azerbaycan borsalarında payları bulunduğunu, bölgede 6 ülkeyle teknik yardım, kapasite oluşturma gibi konularda mutabakat anlaşmaları imzaladıklarını belirten İbrahim Turhan, şöyle devam etti:

“Aslında borsalar ve sermaye piyasaları gerçekten gelişim açısından çok önemli. Bu ülkelerin hepsinin ekonomik kapasitelerini geliştirmek için yenilikçi projelere ihtiyaçları var. Büyümenin motoru bu tarz projeler olacak, ekonomik faaliyetlere bu projeler ivme verecek.  Öte yandan, bu projelerin hayata geçmesi ve bu toplumlarda serveti daha iyi paylaştırabilmek için KOBİ’lere ihtiyaç olacak ve insan kaynakları üzerinde durmak gerekecek. Girişimciliği ve girişim kabiliyetini geliştirmek gerekecek bu ülkelerde… Tüm bunları ancak etkin ve verimli işleyen bir sermaye piyasası aracılığıyla başarabiliriz. Ayrıca, birlikte iş yapma ve sonucunda fayda sağlama, bölgede anlaşma ve barışı da beraberinde getirebilir. İnsanların aklını başına getiren şey ekonomik faydadır. AB buna çok güzel bir örnektir.  Yüzyıllardır birbirleriyle savaşan toplumlar ortak bir ekonomik fayda olduğunda kolayca anlaşabiliyor ve dost olabiliyor.” 

Enerji konusunun önemine de dikkat çeken İbrahim Turhan, şu anda enerji borsası oluşturduklarını söyledi. Nihai amaçlarının piyasa koşullarını iyileştirmek, öngörülebilirliği artırmak, fiyat mekanizmalarını şeffaf, tarafsız, herkes tarafından kabul edilebilir adil bir hale getirmek olduğunu söyledi.  

İbrahim Turhan, özellikle doğalgaz ve elektrik konusunda Orta Asya’dan başlayıp Atlantik’e kadar uzanacak bir ağın oluşturulabileceğini ifade ederek, “Borsa İstanbul’un oynayabileceği rollerden biri de, iki uygarlığın, iki kıtanın bir araya geldiği bir merkez olmaktır. Daha fazla insanın, daha fazla piyasanın bir araya gelebileceği bir merkez” diye konuştu. 

Önemli İsimler Katıldı

Zirve’ye, Albright Stonebridge Group Başkanı ve ABD Dışişleri eski Bakanı Madeleine K. Albright, Uluslararası Enerji Kurumu Baş Ekonomisti ve Küresel Enerji Ekonomisi Direktörü Fatih Birol, Atlantik Konseyi Dönem Başkanı ve Gerald Ford ve George H.W. Bush’un ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Brent Scowcroft ve Irak Enerji Enstitüsü Kurucusu ve Genel Müdürü Luay Al-Khatteeb’in de aralarında bulunduğu çok sayıda önemli isim katıldı. 

Atlantik Konseyi

Merkezi Washington D.C’de olan, İstanbul ve Varşova’da temsilcilikleri bulunan Atlantik Konseyi, Atlantik ülkelerinin, küresel güçlüklerle mücadeledeki önemli rolü hasebiyle uluslararası ilişkilerde yapıcı liderliğini ve çalışmalarını teşvik ediyor. Ayrıntılı bilgi için www.AtlanticCouncil.org adresine başvurulabiliyor. 

Bu haber 3803 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.