Haber Ekonomi


Haberler > Madeni Yağ Başlıkları

Tehlikeli oto sanayi atıkları ısıya ve elektriğe dönüşüyor

Güncelleme :26.11.2013

 Ataşehir Belediyesi, PETDER ve LASDER işbirliği sayesinde dört yıldan bu yana Bostancı Oto Sanayi Sitesi’nden toplanan atık miktarı giderek artıyor. 

Çevre konusunda hayata geçirdiği projelerle adından sıkça söz ettiren Ataşehir Belediyesi, Petrol Sanayicileri Derneği (PETDER) ve Lastik Sanayicileri Derneği (LASDER)  ile ele verdi; “Oto Sanayi Atıkları Geri Dönüşsün” adlı kampanya için işbirliği yaptı. 

“Bir gram atık motor  yağını dahi dökmeyelim” sloganıyla başlatılan kampanyada bir litre atık motor yağının bir milyon litre içme suyunu içilemez hale getirdiği vurgulanıyor. Atık yağların depolanarak geri dönüştürülmesiyle bir litre atık yağdan 3.56 kwh elektrik, 0,625 litre baz yağ üretilebiliyor. Bir litre atık yağın enerji karşılığı ise 9.500 – 10.000 kilokalori.

Ataşehir Belediyesi, PETDER ve LASDER işbirliği sayesinde dört yıldan bu yana Bostancı Oto Sanayi Sitesi’nden toplanan atık miktarı giderek artıyor.  Ocak- Ekim 2013 tarihleri arasında Bostancı Oto Sanayi Sitesi’nden 29.974 kg atık motor yağı toplandı. Toplanan atık motor yağları enerji amaçlı geri kazanımda değerlendirildi.

Kampanyanın İstanbul ölçeğinde yaygınlaştırılması amacıyla düzenlenen bilgilendirme toplantısı, 19 Kasım Salı günü 172 iş yerinin faaliyette bulunduğu Bostancı Oto Sanayi Sitesi’nin Yönetim Binası’nda gerçekleşti. Oto Sanayi Sitesi esnafının yoğun ilgi gösterdiği toplantıya,  Ataşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Hışman, Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Kartal,  Ataşehir Belediyesi Zabıta Müdürü Battal Sarıkaya,  Bostancı Oto Sanayi Kooperatif Başkanı İrfan Özelçi, Petrol Sanayicileri Derneği (PETDER)  Projeler ve Dış İlişkiler Koordinatörü Aydın Özbey ile Lastik Sanayicileri Derneği (LASDER Lojistik Müdürü Erdoğan Şahin katıldı.

Katılımcılardan Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Kartal,  “Oto Tamirhanelerinde Tehlikeli Atıklar”, (PETDER)  Projeler ve Dış İlişkiler Koordinatörü Aydın Özbey, “Atık Motor Yağları”,  (LASDER Lojistik Müdürü Erdoğan Şahin, “Ömrünü Tamamlamış Lastikler”,  Zabıta Müdürü Battal Sarıkaya da “Oto Sanayi Sitesinde Zabıta Uygulamaları” konusunda ayrıntılı bilgi verdi.  

Oto tamirhanelerinden kaynaklı tehlikeli atıklara dikkat çekilen toplantıda, tehlikeli atıkların neler olduğuna, bu atıkların toplanması, korunması ve ilgili kuruluşlara nasıl ulaştırılması hakkında ayrıntılı bilgiler verildi. Daha güvenli ve yaşanabilir bir çevre için tehlikeli atıklar konusunda her işletmenin üstüne önemli görevler düştüğüne de değinildi. En çok atık motor  yağı toplayan işletmelere teşekkür plaketi sunuldu. Toplantı, soru ve cevap kısmının ardından son buldu. 

Bu haber 4623 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Renault’dan Hafif Ticari Atağı: Yeni Kangoo Ailesi Türkiye’de... 18.04.2024
Diyarbakır'da elektrikli araçlar için kurulan şarj istasyonları yaygınlaşıyor ... 18.04.2024
Toyota, Özel Olimpiyatlar İş Birliğini Uzatarak Kapsayıcı Yaklaşımını Genişletiyor... 18.04.2024
Consus Enerji’nin gelirleri 1 milyar 181 milyon TL’ye net kârı yüzde 176 artışla 209,4 milyon TL’ye ulaştı... 18.04.2024
Petronas Madeni Yağlar ve Mercedes-Benz’den Önemli İş Birliği ... 18.04.2024
Zorlu Enerji, abonelerine dijital faturaya geçme çağrısında bulundu... 18.04.2024
Bakan Bayraktar, 15 Nisan itibarıyla 3 binden fazla maden ruhsat sahasının denetlendiğini bildirdi... 18.04.2024
Kızıldeniz'den yapılan LNG ticareti durma noktasına geldi... 18.04.2024
AB’ye Rusya'dan gelen gaz % 23 arttı... 18.04.2024
DFSK Ticari Modellerinde Nisan Ayına Özel 0,99 Kredi Kampanyası... 18.04.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.