Haber Ekonomi


Haberler > Doğalgaz Başlıkları

‘Kıbrıs doğalgazının Türkiye üzerinden taşınması, en mantıklı yöntem’

Güncelleme :14.01.2014

 Kuzey Kıbrıs’ta yayınlanan Havadis Gazetesi’nin haberine göre, Noble Energy şirketi yetkilileri, sondajda belirlenen 5 trilyon ayak küp miktarın sıvılaştırılarak gemilerle nakledilmesinin ekonomik açıdan iyi bir seçenek olmadığını belirtiyor. Enerji uzmanları “Kıbrıs doğalgazının Türkiye üzerinden taşınması, en mantıklı yöntem” değerlendirmesinde bulunuyor.

Rum Yönetimi, Kıbrıs sorunu nedeniyle doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya götürülmesine sıcak bakmıyor. Türkiye’nin siyasi bir kararla vanaları kapayacağından ve operasyonu tek yanlı durdurabileceğinden endişe eden Rum yetkililer, gazın sıvılaştırılarak deniz yoluyla taşınmasını istiyor.

Ancak sıvılaştırma tesisinin maaliyeti yaklaşık 10 milyar dolar civarında. 5 trilyon ayak küp olduğu tahmin edilen doğalgaz rezervi için 10 milyar dolarlık tesis kurulması ekonomik açıdan mantıklı bulunmuyor. Bu çerçevede geçerli tek seçeneğin doğalgazın Türkiye üzerinden taşınması olduğu değerlendiriliyor. Bulunan doğalgazda hukuken Kıbrıslı Türklerin de hakkı bulunduğu göz önüne alındığında Türkiye seçeneği daha da ağırlık kazanıyor.

Noble Energy yetkilileri, 12. Parsel’deki doğalgazı sıvılaştıracak LNG tesisi dışındaki alternatiflerin de değerlendirildiğini belirtiyor. Alternatifler arasında, doğalgazın Türkiye üzerinden boru hattı ile taşınması görüşü ağırlık kazanıyor.

Noble Energy’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini yakından izleyen İngiliz Global Enerji Çalışmaları Merkezi kıdemli enerji analisti Julian Lee’ye göre de, doğalgazın Türkiye üzerinden boru hattıyla Avrupa’ya taşınması hem ekonomik hem de teknik açıdan en iyi seçenek.

Lee, Türkiye alternatifinin gerçekleşmesi için Kıbrıs sorunundaki siyasi engellerin aşılması gerektiğini vurguluyor. Doğalgazın boru hattıyla Yunanistan üzerinden Avrupa’ya ulaştırılmasını da değerlendiren Lee, bunu “çok yüksek maliyetli ve çok zor bir proje” diye niteliyor.

Tarihin en ağır ekonomik kriziyle mücadele eden AB üyesi Kıbrıs Rum kesimi, krizden çıkış için tek seçeneğin doğalgaz satışı olduğunu değerlendiriyor. Gazın Türkiye üzerinden boru hattıyla Avrupa’ya taşınması en ekonomik ve en hızlı seçenek olarak görülüyor. Bu noktada uzmanlar, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik çabaların merkezinde siyasi meselelerin yanı sıra artık doğalgazın da bulunduğunu belirtiyor.

Bu haber 3497 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Avrupa’da banttan inen araçlar da Türkiye’de test ediliyor ... 15.07.2025
Zorlu Enerji, İsrail'deki Dorad Energy’deki % 25’lik payın % 10’unu sattı... 15.07.2025
“Gelenekten Geleceğe Kaliteyi Açan Şalterler Üretiyoruz”... 15.07.2025
IEA: 2025'te petrol talep artışı 2009'dan bu yana en düşük seviyede olacak... 15.07.2025
ABD’nin ham petrol stokları 7,1 milyon varil arttı ... 15.07.2025
“Elektrikte İhmalin Bedeli Yangınlar ve Ağır Kayıplar Oluyor”... 15.07.2025
Zeren Group, Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde CEV’in isim ortağı oldu... 15.07.2025
Akfen Enerji’nin Hidrojen Projesi ‘Hydromod’a 3.4 Milyon Euro Hibe ... 15.07.2025
OPEC’in ham petrol üretimi haziranda günlük 220 bin varil arttı... 15.07.2025
Tesla, Hindistan pazarına girdi... 15.07.2025
Dünyada yılın ilk yarısındaki elektrikli araç satışları 9,1 milyona ulaştı... 15.07.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.