Haber Ekonomi


Haberler > Doğalgaz Başlıkları

Enerji Hanım görevi tamamladı, şimdi sıra kadınlarda

Güncelleme :25.02.2014

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, "Enerjiyi verimsiz kullanmanın Türkiye'ye yıllık maliyeti, 15 milyar lira" dedi. 

 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ortak projesi Enerji Hanım, 21 ilde 34 bin kadına enerji verimliliğini anlattı. Enerji Verimliliği Derneği tarafından yürütülen projenin 21. ve son durağı Kurtuluş Savaşı’nın temellerinin atıldığı Sivas oldu.

 Yaklaşık bin kişilik bir katılımın olduğu Enerji Hanım Sivas programında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, Türkiye’de enerjiyi verimli kullanmamanın faturasının yıllık 15 milyar lira olduğunu söyledi. Çimen, "Bu parayla Türkiye'nin sağlıktan eğitime, tarımdan turizme birçok sorununu çözebiliriz" diye konuştu.

 Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Daire Başkanı ve Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Neslihan Yüksel ise Türkiye’yi doğudan batıya, kuzeyden güneye gezerek enerji verimliliğini anlattıklarını, elde edilen sonuçların kendilerini mutlu ettiğini söyledi. 

 Proje başarıya ulaştı, kadınlar verimliliği benimsedi

 Hanelerin, “Enerji Hanım” projesindeki bilinçlendirme çalışmasından önceki ve sonraki enerji tüketim alışkanlıkları üzerine detaylı olarak bir rapor hazırlandığını belirten Dr. Neslihan Yüksel bu konuda şöyle dedi: 

“ Eğitimlere katılan kadınlara; enerjinin verimli kullanılmasına yönelik sorular sorduk. Yakın bir zamanda cevaplardan oluşturulacak bir raporu kamuoyu ile paylaşacağız. Ancak dikkat çeken bir konu; seminere katılan kadınların büyük bölümünün tüketim alışkanlıklarının olumlu yönde değişmesi ve enerji faturalarının düşmesi oldu. Ayrıca, kadınların yüzde 96’sının edindiği bilgileri komşu ve arkadaş çevreleriyle paylaşması projenin ne kadar doğru olduğunu da gösterdi. Öyle ki, 2013 yılında Türkiye’de ekonominin büyümesi ve sanayinin gelişmesiyle birlikte artan üretime rağmen tüketimin daha az oranda artması, halkın bilinç seviyesinin yükseltilmesi, farkındalık oluşturulması ve ekonomik getirilerin geniş kesimlere duyurulmasına yönelik yıllardır sürdürülen enerji verimliliği çalışmalarının da bir göstergesidir.”

 Enerjiye 120 milyar dolar yatırım 

Türkiye’nin OECD ülkeleri içerisinde geçtiğimiz 10 yıllık dönemde enerji talebi en çok artan ülke olduğunu ifade eden Dr. Neslihan Yüksel, 2003 yılında 140 milyar kWh olan elektrik enerjisi tüketiminin 2013 yılında yüzde 245 milyar kWh'a yükseldiğini, 2023 yılında ise 480 milyar kWh olacağını söyledi. Enerji üretimi ile tüketimi arasında sürdürülebilir bir denge kurmak gerektiğini vurgulayan Yüksel, Türkiye’de enerji arz güvenliği konusunda herhangi bir sorun olmamasına rağmen; mevcut kapasiteyi yenilemek ve artan enerji ihtiyacını karşılamak için enerji sektörüne 2023 yılına kadar 120 milyar dolar yatırım yapılması planlandığını açıkladı. 

Açış konuşmalarının ardından "Enerji Hanım" karakterini canlandıran tiyatro sanatçısı Süeda Çil, kadınlara evlerinde alabilecekleri basit önlemler ve uygulamalarla enerjiyi daha verimli kullanarak elektrik giderlerini düşürebileceklerini anlattı.

Bu haber 3764 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Renault’dan Hafif Ticari Atağı: Yeni Kangoo Ailesi Türkiye’de... 18.04.2024
Diyarbakır'da elektrikli araçlar için kurulan şarj istasyonları yaygınlaşıyor ... 18.04.2024
Toyota, Özel Olimpiyatlar İş Birliğini Uzatarak Kapsayıcı Yaklaşımını Genişletiyor... 18.04.2024
Consus Enerji’nin gelirleri 1 milyar 181 milyon TL’ye net kârı yüzde 176 artışla 209,4 milyon TL’ye ulaştı... 18.04.2024
Petronas Madeni Yağlar ve Mercedes-Benz’den Önemli İş Birliği ... 18.04.2024
Zorlu Enerji, abonelerine dijital faturaya geçme çağrısında bulundu... 18.04.2024
Bakan Bayraktar, 15 Nisan itibarıyla 3 binden fazla maden ruhsat sahasının denetlendiğini bildirdi... 18.04.2024
Kızıldeniz'den yapılan LNG ticareti durma noktasına geldi... 18.04.2024
AB’ye Rusya'dan gelen gaz % 23 arttı... 18.04.2024
DFSK Ticari Modellerinde Nisan Ayına Özel 0,99 Kredi Kampanyası... 18.04.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.