Haber Ekonomi


Haberler > Doğalgaz Başlıkları

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: Gazı kesebiliriz

Güncelleme :11.04.2014

 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa liderlerine mektup göndererek, Ukrayna'nın doğalgaz alımından biriken borcunun kritik seviye ulaşmasından duyduğu endişeyi iletti. ABD, mektuba tepki gösterdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi krizi tespit eden ve çözüm önerilerini içeren bir mektup kaleme aldı. Avrupa başkentlerine çağrıda bulunan Putin, doğalgaz indirimi olarak dört yıllık süre içinde Ukrayna ekonomisine 34,5 milyar dolarlık katkı sağladıklarını ve 3 milyar dolar da borç verdiklerini hatırlattı. AB'nin ekonomik destek anlamında somut adım atmamasını eleştiren Putin, doğalgaz ödemelerinde sorun yaşanması durumunda vanaları kapatabileceklerini belirtti. Rus lider mektubunda şu ifadelere yer verdi:

Son birkaç aydır Ukrayna ekonomisi hızla kötüye gitmektedir. Sanayi ve inşaat sektörleri çöküş eğilimindedir. Bütçe açığı giderek yükselirken Ukrayna para biriminin de durumu kötüleşmektedir. Olumsuz ticaret dengesi ülkeden sermaye kaçışını beraberinde getirmektedir. Ukrayna ekonomisi son hızla iflasa sürüklenmektedir. Üretimin durması ve işsizliğin kritik bir seviyeye gelmesi an meselesidir.

Ukrayna'nın ana ticari ortakları Rusya ve Avrupa Birliği ülkeleridir. Bu gerçekten hareketle, Ocak sonunda gerçekleştirilen Rusya-Avrupa Birliği Zirvesi'nde, entegrasyon anlaşmaları oluşturulurken hem Ukrayna'nın hem de kendi ülke çıkarlarımızın gözetilmesi niyetiyle, Avrupalı ortaklarımızla Ukrayna ekonomisinin geliştirilmesi meselesi üzerinde müzakereleri Ukrayna'nın da katılımıyla sürdürme konusunda uzlaşmaya vardık. Ne var ki, Rusya tarafının fiili müzakerelere başlama yönündeki bütün girişimleri sonuçsuz kalmıştır.

'Ukrayna doğalgaz borcunu ödemiyor'

Ukrayna'nın NAK Naftogaz şirketinin kendisine tedarik edilen doğalgaz karşılığındaki borcu aydan aya yükselmektedir. Kasım-Aralık 2013'te söz konusu borç 1,45 milyar dolarken Şubat 2014'te 260,3 milyon ve Mart 2014'te 526,1 milyon daha artış göstermiştir. Burada Mart ayında halen indirimli fiyatın (bin metreküp başına 268,5 dolar) uygulanmakta olduğuna dikkatinizi çekmek isterim. Ancak bu fiyat düzeyinde bile, Ukrayna tek bir kuruş ödeme yapmamıştır.

Bu şartlar altında, sözleşmenin 5.15, 5.8 ve 5.3 numaralı maddeleri uyarınca, doğalgaz tedariki için ön ödeme mekanizmasını çalıştırmak zorunda kalan Gazprom, ödeme koşullarının ihlalinin devamı halinde doğalgaz tedarikini kısmen ya da tamamen durduracaktır. Başka bir deyişle, Ukrayna'ya yalnızca ödemesi bir ay önceden alınmış olan miktarda doğalgaz tedarik edilecektir.

Bu haber 3499 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerji Sektörünün Kilit Oyuncusu Beta Enerji Büyüme Yolculuğuna Devam Ediyor... 10.05.2024
CW Enerji Güneş Panelleri İle Yat ve Karavanlarda Elektrik Üretmek Çok Daha Kolay... 10.05.2024
Mehmet Öğütçü: “Önemli olan sürdürülebilir, kesintisiz enerjiyi sağlamak”... 10.05.2024
Anadolu Isuzu’dan Avantajlarla Dolu Yaz Bakım Kampanyası... 10.05.2024
Eyüp Lojistik Filosunu 110 Adet Iveco S-Way Çekici İle Büyüttü... 10.05.2024
Bakan Bayraktar, Amerikan şirketlerini Türkiye'de yatırım yapmaya davet etti... 10.05.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.