Haber Ekonomi


Haberler > Doğalgaz Başlıkları

Akıllı Şebekeler Konferansı’na katılan GAZBİR’den müşteri memnuniyetini arttıracak ve maliyetleri düşürecek akıllı sistemlere tam destek

Güncelleme :08.05.2014

 Altyapı ve CBS konularında Türkiye’deki en yetkin kuruluşlar olan doğal gaz dağıtım şirketlerini bünyesinde bulunduran GAZBİR;  kaçak kullanımı önlemek için hazırladığı çözüm önerilerini 2.Uluslararası Akıllı Şebekeler Kongresinde paylaştı.  

8-9 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen ve bu yıl 2.si düzenlenen Uluslararası Akıllı Şebekeler Kongresi; TC Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri Işık, TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Sayın Murat Mercan, GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, sektör temsilcileri ve çok sayıda basın mensubunun katılımıyla WOW İstanbul Hotel’de gerçekleştirildi.

 Kongrede, enerji kaynaklarının verimli kullanılması ve bilişim altyapı sistemlerinin ortak entegrasyonu konularında özel bir öneme sahip olan akıllı şebeke sistemleri ele alındı. 

 Kongrenin açılış konuşmasını yapan GAZBİR Başkanı Yaşar ARSLAN; akıllı altyapı sistemlerinin Türkiye enerji politikaları için son derece önemli olduğunu  ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin bu alandaki tecrübelerini paylaşmaktan mutluluk duyacaklarını belirtti.

 Arslan konuşmasında özellikle şu noktalara vurgu yaptı; “Akıllı sistemleri yaygınlaştırmak ve geliştirmek, özellikle hizmet sektöründe müşteri memnuniyetini artıracak, maliyetleri düşürecek ve Enerji Borsasına veri kaynağı sağlayacağından tüketicilere yeni avantajlar getirecektir.

Doğal Gaz Dağıtım Sektörü akıllı sistemleri büyük oranda kullanmakta hatta bunlar geliştirilerek 2 jenerasyon ürünlerin kullanımına geçilmiştir. Ancak abone yönetim sistemlerinin ve şebeke yönetim sistemlerinin akıllı sistemlerden gerekli faydayı sağlayarak, özellikle kaçak kullanımın ortadan kaldırılması için 2 konu çok önemlidir. 

 Birincisi; Tebligat mevzuatında yapılması gereken düzenlemelerdir. Dağıtım Şirketleri, abone yönetim süreçlerindeki tüm işlemleri akıllı sistemlerle yürütmektedir. Ancak borcunu ödemeyen tüketicilere kesme öncesi tebligat göndermesi ve tebligat arkasından kesme işlemi yapması gerekmektedir. 

 Bu yıl itibariyle; Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe abonelerin % 10‘una tebligat gönderilmektedir.  Tebligat süreci zor ve tahsilâtların yapılması açısından çok önemli bir işlem olmakla birlikte, fazladan zaman ve iş yükü oluşturmaktadır. PTT ile tebligat maliyeti 8 TL’ye ulaşmıştır. Evde olmayan tüketicilere ait tebligat ise muhtara bırakılmaktadır. Bu işleyiş, 21. Yüzyıl şartlarına ve akıllı sistemlere uygun değildir.

 KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) doğal gaz ve elektrik dağıtım sektörlerinde müşterilere zorunlu olmalı, e-devlet üzerinden yapılan bildirimler tebligat kabul edilmeli veya tebligat zorunluluğu kalkmalıdır. Doğal gaz sektöründe Her ay yaklaşık 1 Milyon Adet tebligat dağıtılmakta, masrafı ise tüm tüketiciler tarafından ödenmektedir.

 ikincisi ise; Adrese dayalı nüfus bilgi sistemine erişim yetkisidir. 

Ülkemizde abonelerin her yıl %8-10’unda adres değişikliği söz konusudur. Yani başka bir adrese taşınma oranı yüksektir.

 Sektörde yaşanan Kaçak sorunu iki şekilde oluşmaktadır. Birincisi, sistemden sayaçsız doğrudan bağlantı, ki bu bir hırsızlıktır. İkincisi ise evde oturanların bilinmemesi nedeniyle fatura edilmeyen kullanım kaçaklarıdır. Yani kaçakların büyük bölümü dağıtım şirketlerine bildirim yapmadan kullanım yapanlardan kaynaklanmaktadır.

Dağıtım Şirketleri adrese dayalı nüfus kayıt sistemine, kimlik paylaşım sistemine ve tapu sistemleri ile harita bilgi bankalarına bağlanarak çift taraflı veri sağlayabilecek yetkinlikte sistemlere sahiptir. 

Bu bağlantılar online olarak sağlanırsa, hangi evin boşaldığı ve boş evlerde yeni oturanların sözleşmesiz tüketim yapıp yapmadıkları kolaylıkla tespit edilebilir hale gelecektir. Dolayısıyla, sayaç okuma dönemlerinde otomatik olarak kaçak faturası oluşturulması ile kaçak oranları düşecektir“ dedi.

 Türkiye’nin gündeminde olan ve akıllı sistemler ile çözülecek sorunlarda dağıtım şirketlerinin adrese dayalı nüfus kayıt sistemine bağlanması için 2 yıldır uğraştıklarını belirten Arslan; bunun bir türlü gerçekleştirilemediğini de sözlerine ekledi ve çözüm konusunda bakanlık başta olmak üzere ilgililerden yardım beklediklerini belirtti.

Bu haber 3546 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Mercedes-Benz Türk, Teknik Eğitim Merkezlerinde İşgücünün Donanımlı Yetişmesine Katkı Sağlıyor... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.