Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Petkim Üretim Kapasitesini Artırdıkça Türkiye’nin Petrokimya İthalatı Azalacak

Güncelleme :12.06.2014

 Petkim, İzmir’deki müşterileriyle bir araya gelerek yeni proje ve hedeflerine ilişkin gelecek projeksiyonunu paylaştı. Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, Petkim’in piyasa gücünü arttırmaya çalışırken yatırımlarına devam ettiğini belirterek, “2023 yılı için pazar payımızı yüzde 40’a çıkarmayı hedefliyoruz. Petkim’in pazar payını yüzde 25’ten 40’a çıkarmak, bugünkü mevcut 3,2 milyon tonluk üretim kapasitesini yaklaşık 6 milyon tona çıkarmak demek. Üretim kapasitemiz arttıkça ithal ettiğimiz petrokimya ürünü azalacak” dedi.

Türkiye petrokimya sektörünün tek hammadde üreticisi Petkim, İzmir ve çevresindeki sanayicilerle 11 Haziran 2014 tarihinde İzmir Swissotel Grand Efes’te bir araya geldi. Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut’un katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda müşteri ve piyasa odaklı bir yaklaşım içinde faaliyet gösteren Petkim’in yeni proje ve hedefleri paylaşıldı. İzmir ve çevresinin, Petkim’in Ege Bölgesi’ndeki satışlar içinde yüzde 22 paya sahip olduğunu, bu payı daha da artırmak istediklerini dile getirerek konuşmasına başlayan Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, sanayicilerin kısa sürede hammadde kaynağına ulaşmalarının önemini bildiklerini ve bu doğrultuda da Petkim’i geleceğe taşıyacak yenilikleri hızla hayata geçirdiklerini dile getirerek şunları dile getirdi: 

“Müşterilerimizin merkezde yer aldığı yeni yapımızda piyasaya duyarlı, rekabetçi fiyat sunabilen, etkin satış ve satış sonrası hizmet sağlayabilen, üretimden gelen gücünü paylaşan ve hepsinden önemlisi müşterisiyle uzun vadeli stratejik işbirliğine dayalı hareket eden bir şirket olarak öne çıkıyoruz. Yani birlikte büyümeye, ortaya çıkacak katma değeri birlikte paylaşmaya davet ediyoruz. 2014 yılı ilk çeyrekte yüzde 4,3 büyüyen Türkiye ekonomisinin vadettiği gelecek sayesinde Petkim olarak vade farklarında hem Türk Lirası hem de döviz bazında %2’ye yakın indirim ve temdit faizlerinde de müşterilerimizin lehine değişiklikler gerçekleştireceğiz. Bu çerçevede de iş ortağımız olan müşterilerimizle uzun ömürlü bir ilişki sağlamak istiyoruz.” 

Sadettin Korkut: “Petkim’in pazar payını yüzde 25’ten 40’a çıkarmak mevcut 3,2 milyon tonluk üretim kapasitesini 6 milyon tona çıkarmak demektir”

Son dönemde birçok yeniliğe imza attıklarını belirten Sadettin Korkut, piyasanın beklentilerini karşılamak adına yeni ürünler geliştirip lansmanlar yaptıklarını, gelecek dönemde sanayiciler ve tüm sektörel sivil toplum örgütleriyle aynı mesafede olarak el ele kol kola çalışacaklarını dile getirdi.  Petkim’in 2023 yılı için yüzde 40 pazar payı hedeflediğini belirten Korkut, “Petkim’in pazar payını yüzde 25’ten 40’a çıkarmak, bugünkü mevcut 3,2 milyon tonluk üretim kapasitesini yaklaşık iki kat artırarak 6 milyon tona çıkarmak demek. Böyle bir üretim artışını karşılayacak yeni yatırımlar ve mevcut tesislerimizde yapacağımız maksimizasyonlar için hammaddemiz olan naftada güvenilirliğe ihtiyacımız var. Bu çerçevede de Petkim Yarımadası’nda çalışmaları hızla devam eden STAR Rafinerisi bu yönüyle bizim için hayati önem taşıyor. Geçtiğimiz hafta yaklaşık 3,3 milyar dolarlık kredi finansmanı için dünyadan 23 finans kuruluş ile imza attığımız STAR Rafinerisi’nin, 2017 yılı sonunda devreye girmesiyle lojistik, stok maliyeti ve kalite kayıpları sıfır noktasına ineceği için müthiş bir ivme yakalayabilecek ve yeni yatırımları yapabilmek için kendimizde daha fazla cesaret bulacağız. Petkim, yakın zamanda yani önümüzdeki yılsonuna kadar tamamlanacak dört yatırımla daha fazla değer üreten bir yapı haline geliyor. Yılsonunda bitecek Etilen ve PTA fabrikaları kapasite artışı yatırımlarıyla üretim kapasitesini yıllık 3,2 milyon tondan, 3,6 milyon tona çıkaracak olan Petkim, gelecek yıl içinde faaliyete geçecek Konteyner Limanı ile lojistik alanında gelir elde etmeye başlayacak. İlk fazı 2015 yılı içinde üretime başlayacak Rüzgar Enerji Santrali’yle (RES) de enerji verimliliği ve çeşitliliğini arttıracak. Petkim’de artış gösteren her 1 gramlık üretim, 1 gramlık ithalatın azalması anlamına geliyor. Dolayısıyla biz de mevcut fabrikalarımızda kapasitelerimizi maksimize etmek, ek yatırımlarla kapasitelerimizi artırmak için sürekli iyileştirme çalışmalarının içindeyiz” ifadelerini kullandı.

Bu haber 2841 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.