Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

233 akaryakıt istasyonu mühürlendi

Güncelleme :22.08.2014

2014 Nisan-Temmuz aylarında kaçak akaryakıt satan 233 istasyon mühürlendi.

Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, akaryakıt kaçakçılığına karşı alınan önlemleri değerlendirdi.

Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele amacıyla atılan adımların önemli sonuçlar vermeye başladığını ifade eden Yazıcı, şöyle devam etti:

"11 Nisan 2013'te yürürlüğe giren, 6455 sayılı Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile gerçekleştirilen değişiklik kapsamında, kaçakçılık fiillerinden dolayı kesinleşmiş mahkumiyet kararı olanlara akaryakıt istasyonu lisansı verilmeyeceği hususu getirildi. Ayrıca 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa aykırı fiillerden dolayı haklarında kesinleşmiş mahkumiyet kararı olanlara yönelik yaptırımlar ağırlaştırılarak akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede caydırıcılık sağlanması hedeflendi."

Yazıcı, yasal düzenlemenin yürürlüğe girdiği Nisan 2013'ten önce istasyonlarda yalnızca kaçakçılığın yapıldığı akaryakıt pompasının mühürlendiği ifade ederek, şunları kaydetti:

"6455 sayılı Kanunun uygulanmasıyla kaçakçılık faaliyetlerine karışan tesislerin, yapılan soruşturma veya mahkeme kararı kesinleşinceye kadar ilgili kişilerin işletme faaliyetlerine devam etmesinin önlenmesi amacıyla tesisin faaliyetlerinin geçici olarak durdurulması ve bu süre içinde söz konusu tesis için başka bir gerçek veya tüzel kişiye de lisans verilmemesi sağlandı."

Aynı düzenleme kapsamında kesinleşmiş mahkeme kararına doğrultusunda lisans sahiplerinin lisansının iptal edileceği ve lisans sahibine verilen idari para cezası ödenmeden lisansa konu tesis için lisans verilmeyeceğinin de hükme bağlandığını belirten Yazıcı, "Bu hüküm doğrultusunda, saha denetimlerinin daha etkin sonuçlar vereceği düşüncesiyle denetimleri de artırdık" ifadesini kullandı.

Akaryakıt sektöründe 2013 sonuna kadar 92 bin 570 ulusal marker denetimi gerçekleştirildiğini bildiren Yazıcı, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Ayrıca, Maliye ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarımız tarafından da akaryakıt istasyonlarındaki ödeme kaydedici cihazlara ve akaryakıt-LPG sayaçlarına yönelik denetimler gerçekleştirildi.

Tüm mücadeleci kurumlarımız tarafından gerek münferiden, gerekse müşterek olarak yapılan denetimler sonucu, 6455 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 11 Nisan 2013'ten 1 Temmuz 2014'e kadarki dönemde kaçak akaryakıt satan toplam 233 akaryakıt istasyonu mühürlenerek ticari faaliyetleri durdurulmuştur. Böylece ülkemizde ticari hayatına devam eden toplam 13 bin 133 bayiden kötü niyetli olduğu anlaşılan 233 bayinin faaliyeti sona erdirilmiş ve dürüst ticaret yapan bayilerin haksız rekabetten etkilenmeleri önlenmiştir."

Bu haber 3128 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Avrupa’da banttan inen araçlar da Türkiye’de test ediliyor ... 15.07.2025
Zorlu Enerji, İsrail'deki Dorad Energy’deki % 25’lik payın % 10’unu sattı... 15.07.2025
“Gelenekten Geleceğe Kaliteyi Açan Şalterler Üretiyoruz”... 15.07.2025
IEA: 2025'te petrol talep artışı 2009'dan bu yana en düşük seviyede olacak... 15.07.2025
ABD’nin ham petrol stokları 7,1 milyon varil arttı ... 15.07.2025
“Elektrikte İhmalin Bedeli Yangınlar ve Ağır Kayıplar Oluyor”... 15.07.2025
Zeren Group, Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde CEV’in isim ortağı oldu... 15.07.2025
Akfen Enerji’nin Hidrojen Projesi ‘Hydromod’a 3.4 Milyon Euro Hibe ... 15.07.2025
OPEC’in ham petrol üretimi haziranda günlük 220 bin varil arttı... 15.07.2025
Tesla, Hindistan pazarına girdi... 15.07.2025
Dünyada yılın ilk yarısındaki elektrikli araç satışları 9,1 milyona ulaştı... 15.07.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.