Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Enerji ticaretinde Türkiye’nin rolü giderek artmakta

Güncelleme :21.11.2016

Alman enerji şirketi EWE Türkiye Holding AŞ Genel Müdürü Frank Quante; Avrupa’nın azalan kaynakları dikkate alındığında, enerji ticaretinde Türkiye’nin rolünün giderek arttığını belirtti.

 

Türkiye ve Avrupa Birliği arasında iplerin gerilmesi, bütün sektörlerde yapılan ticaret kadar, enerji koridorlarının önemini de gündeme getirdi. Alman enerji şirketi EWE Türkiye Holding AŞ Genel Müdürü Frank Quante; Avrupa’nın azalan kaynakları dikkate alındığında, enerji ticaretinde Türkiye’nin rolünün giderek arttığını belirtti. Belirsizlik yaşandığı dönemlerde bile diğer boru hattı rotalarına göre Türkiye’nin güvenli bir alternatif olarak görüldüğünü vurgulayan Quante; “Ülkede kuzeyden güneye ve doğudan batıya uzanan, hem planlama aşamasında hem de tamamlanmış pek çok boru hattı projesi bulunuyor. Enerjideki bu gelişmeler, Türkiye’nin bir enerji dağıtım merkezi olma konusundaki potansiyel rolünü destekliyor. Son olarak Türk Akımı Projesi imzalandı. Bu, Türkiye’yi Avrupa için kayda değer bir transit ülke hâline getirecek. Hiç şüphesiz bu kaynakları ticarileştirecek Türkiye, bölgesinde bir enerji ticareti merkezi haline gelebilir. Böylece yalnızca bir rota olmasının ötesinde Türkiye, piyasa fiyatlarını etkileyebilecek bir konuma kavuşabilir. Türkiye’nin konumu ve pazar hacmi, bu hedefin gerçekleştirilmesinde ülkeye önemli avantajlar sunuyor” diye konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye’nin doğalgaz ticareti merkezi olma hedefine yönelik çalışmalarına son dönemde hız verdi. Türkiye’nin şu an uluslararası alanda 5 doğalgaz boru hattı bulunuyor. Bunlar Bakü-Tiflis-Erzurum, Mavi Akım, Türkiye-Rusya, Türkiye-İran ve Türkiye-Yunanistan hatları… Bakanlık, TANAP’la ilgili gelişmeleri de yakından takip ediyor. Rusya ile Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin 2019’da hayata geçmesi planlanıyor. Türkiye-İsrail Doğalgaz Boru Hattı Projesi de gündemde… Öte yandan Aliağa’daki LNG terminalinin günlük kapasitesi aralıkta 16 milyon metreküpten 25 milyon metreküpe ve gelecek yıl 39 milyon metreküpe çıkarılacak.
 

 

Bu haber 3243 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.