Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

STAR Rafineri´de üretim planlandığı şekilde devam ediyor

Güncelleme :14.11.2018

6.3 milyar dolarlık yatırımla kurulan ve Türkiye´de reel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olan STAR Rafineri, açılışının ardından kademeli olarak üniteleri devreye aldı. STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, test üretimlerinin çok başarılı geçtiğini ve üretime başladıklarını dile getirerek 2019´da tam kapasiteye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi

Türkiye ve Azerbaycan cumhurbaşkanlarının katılımıyla 19 Ekim´de büyük bir törenle açılan SOCAR Türkiye´nin iştiraki STAR Rafineri, 2019 yılında tam kapasite çalışmaya başlayacak. 6.3 milyar dolarlık yatırımla kurulan ve Türkiye´de reel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olan STAR Rafineri, cari açığın azaltılmasına yıllık 1.5 milyar dolarlık katkı sağlayacak.

STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, dev projeye yakışan uluslararası bir törenle açılışlarının gerçekleştiğini ifade ederek, "Rafineride üretime çok başarılı bir şekilde devam ediyoruz. Kısa bir süre içinde Petkim´e ilk naftayı vereceğiz. Ünitelerimizi kademeli olarak devreye alıyoruz; 2019 yılı itibarıyla da tam kapasiteye ulaşacağız" dedi. İlter şöyle devam etti: "Rafineride 5 milyon ton dizel, 1.6 milyon ton nafta, 1.6 milyon ton jet yakıtı, 1 milyon ton ksilen/reformat, LPG, petrokok, ve kükürt üretimimiz olacak. Ürünlerimizin tamamını Türkiye´nin ithal ettiği ürünler oluşturuyor. Amacımız, ürünlerimizi iç pazara vererek cari açığın azaltılmasına yardımcı olmak ve ekonomiye değer kazandırmak."

KAPASİTEYİ %35 ARTIRACAK

STAR Rafineri´nin yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi olduğunu anımsatan İlter, şunları söyledi: "Türkiye´de yıllık yaklaşık toplam 28 milyon tonluk bir rafinaj kapasitesi bulunuyor. STAR Rafineri´nin tam kapasite faaliyet göstermeye başlamasıyla birlikte Türkiye´de petrol işleme kapasitesi, yüzde 35 artacak. Şu anda test üretimleri planlandığımız şekilde devam ediyor. Böyle büyük bir projeyi Türkiye ve Azerbaycan ekonomisine kazandırdığımız için çok mutlu ve gururluyuz."

Bu haber 3593 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Avrupa’nın En Büyük Enerji Depolama Projesinde İlk Etap Tamamlandı... 08.10.2025
5G, Türkiye'nin enerji ve maden sektöründe sürdürülebilirliği artırarak maliyetleri düşürecek... 08.10.2025
PÜİS’’in 22. Olağan Genel Kurulu Ankara’da gerçekleştirildi... 08.10.2025
Koç Topluluğu’nun İklim Teknolojileri Hızlandırma Programı’na Başvurular Başladı... 08.10.2025
Enerjisa Üretim ve vgbe energy’den Hidroelektrikte Dijitalleşme Zirvesi... 08.10.2025
Cengiz Enerji Özbekistan’daki yeni santralinin finansman kapanışını tamamladı... 08.10.2025
Borsan Akıllı Bina Teknolojileri ve Elektrik Sektörünün Türkiye’deki En Önemli Buluşmasında Yerini Aldı... 08.10.2025
TREDER; Knorr-Bremse, Mobilite, LID işbirliğiyle Adana’da eğitim verdi... 08.10.2025
EIF 2025’e Enerji Sektörü Karar Vericilerinden Yoğun Katılım ... 08.10.2025
Siemens’ten Megawatt Çağı İçin Yeni Nesil Elektrikli Araç Şarj Sistemi SICHARGE FLEX... 08.10.2025
Aksa Enerji’nin 2026 yılında 10 Yeni Santrali 975 MW ile Ticari Faaliyete Geçiyor ... 08.10.2025
EPDK, LPG piyasası lisans yönetmeliğinde değişikliğe gitti... 08.10.2025
YEO Teknoloji ve ABD merkezli ECC Global’den yenilenebilir enerjide EPC-F çözümü için güç birliği... 08.10.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.