Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

'Yeşil elektrik' için geri sayım başladı

Güncelleme :01.07.2020

 Tüketicilerin kullandıkları elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğinin şeffaf ve güvenilir bir şekilde kanıtlanmasını sağlayacak YEK-G Belgesi için yönetmelik çalışmaları tamamlandı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik tedarik etmek isteyen tüketicilerin kullandıkları enerjinin bu kaynaklardan üretildiğinin şeffaf ve güvenilir bir şekilde tüketicilere kanıtlanabilmesini sağlayan Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesi (YEK-G Belgesi) için yönetmelik çalışmalarını tamamladı.

EPDK yetkililerinden edinilen bilgiye göre, YEK-G Belgesi Yönetmelik Taslağı hazırlanarak, kamuoyunun görüşüne sunulacak.

Kamuoyunda yeşil sertifika olarak da bilinen YEK-G Belgesi yönetmelik taslağına göre, üretim ve tedarik lisansı sahiplerinin YEK-G belgelerinin ticaretini yapabilecekleri organize bir piyasa kurulacak.

Söz konusu piyasayı Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) kuracak ve işletecek. Bu sayede yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretecek yatırımcılar için yeni bir ürün ve gelir kalemi de oluşturulacak.

YEK-G Belgeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik enerjisi için tüketicilere yeni bir türev ürünü olarak sunulacak ve tüketicilerin kullandıkları enerjinin bu kaynaklardan üretildiğini şeffaf ve güvenilir bir şekilde kanıtlayabilecek.

Üretilen her megavatsaat belgelendirilecek 

EPİAŞ, oluşturacağı piyasa üzerinden talep eden üreticiler adına elektronik YEK-G Belgesi düzenleyecek ve piyasada bu belgelerin ticareti yapılarak fiyatlar serbestçe belirlenebilecek.

EPİAŞ'ın kuracağı piyasanın arz tarafını yenilenebilir enerji santralleri oluştururken, talep tarafında elektrik tedarikçileri olacak. Elektrik tedarikçileri YEK-G Belgelerini organize piyasadan veya ikili anlaşmalar yoluyla alabilecek, fakat ikili anlaşmaları EPİAŞ'a bildirme yükümlülüğü olacak. Böylece, üretilen her megavatsaatlik yenilenebilir enerjinin mükerrer belgelendirilmesinin önüne geçilecek.

Tedarikçiler YEK-G Belgelerini nihai tüketicilere ise kendi iletişim kanalları veya faturalar üzerinden ifşa ederek, sunduğu elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini kanıtlayabilecek.

İhracatçının elini güçlendirecek

YEK-G sistemi, Avrupa Birliği (AB) ifşa sistemi olan Menşe Garantileri (Guarantees of Origin) sistemine uyumlu bir yapıda geliştiriliyor.

Böylece, ilerleyen dönemde gündeme gelmesi muhtemel AB Karbon Sınır Vergilerinde ihracatçının elinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Bu haber 6824 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Avrupa’nın En Büyük Enerji Depolama Projesinde İlk Etap Tamamlandı... 08.10.2025
5G, Türkiye'nin enerji ve maden sektöründe sürdürülebilirliği artırarak maliyetleri düşürecek... 08.10.2025
PÜİS’’in 22. Olağan Genel Kurulu Ankara’da gerçekleştirildi... 08.10.2025
Koç Topluluğu’nun İklim Teknolojileri Hızlandırma Programı’na Başvurular Başladı... 08.10.2025
Enerjisa Üretim ve vgbe energy’den Hidroelektrikte Dijitalleşme Zirvesi... 08.10.2025
Cengiz Enerji Özbekistan’daki yeni santralinin finansman kapanışını tamamladı... 08.10.2025
Borsan Akıllı Bina Teknolojileri ve Elektrik Sektörünün Türkiye’deki En Önemli Buluşmasında Yerini Aldı... 08.10.2025
TREDER; Knorr-Bremse, Mobilite, LID işbirliğiyle Adana’da eğitim verdi... 08.10.2025
EIF 2025’e Enerji Sektörü Karar Vericilerinden Yoğun Katılım ... 08.10.2025
Siemens’ten Megawatt Çağı İçin Yeni Nesil Elektrikli Araç Şarj Sistemi SICHARGE FLEX... 08.10.2025
Aksa Enerji’nin 2026 yılında 10 Yeni Santrali 975 MW ile Ticari Faaliyete Geçiyor ... 08.10.2025
EPDK, LPG piyasası lisans yönetmeliğinde değişikliğe gitti... 08.10.2025
YEO Teknoloji ve ABD merkezli ECC Global’den yenilenebilir enerjide EPC-F çözümü için güç birliği... 08.10.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.