Haber Ekonomi


Haberler > Ekipman Başlıkları

Teksis ve Petronet’den yeşil yakıt üretimi konusunda işbirliğine ilk adım atıldı

Güncelleme :31.03.2022

 Akaryakıt İstasyonu Birimleri ve Otomasyon Sistemleri üretim ve ugulamalarında sektörün ilklerini gerçekleştiren Petronet ve Hidrojen Enerjisi teknolojilerinde başarılı çalışmalar sürdüren ve savunma sanayiinin güçlü firmalarından Teksis, Hidrojen Dolum İstasyonları üretimi konusunda işbirliği anlaşması imzaladılar.

Gerçekleştirdikleri yerli ve milli projelerle sektörlerinde önemli bir yere sahip olan Petronet ve Teksis, Paris İklim Anlaşması ile üstlenilen taahhütlerin yerine getirilmesinde çok önemli rol oynayan Hidrojen Enerjisi Teknolojilerinin yaygınlaşması için güçlerini birleştiriyorlar.

İşbirliği protokolüne Petronet Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Gemici ile Teksis Genel Müdürü Hüseyin Devrim imza attı.

Petronet – Teksis iş birliğinin ilk adımı geçtiğimiz aylarda Enerji Nötr Akıllı Bina konsepti kapsamında Yeşil Elektrik ile Yeşil Hidrojen Üretimi için atıldı. TEKSIS Teknoloji Binası Petronet tarafından kurulan Güneş Enerjisi Sistemi ile TEKSIS Elektrolizör ve Yakıt Hücreleri ile entegre edildi. Gün içerisinde ihtiyaç fazlası enerji Hidrojen gazı olarak depolanıyor ve akşam saatlerindeki ihtiyaç yakıt hücresinin ürettiği elektrik ile karşılanıyor. Bu sistemi yöneten ve verileri toplayan Enerji Yönetim Sistemi de iki firmanın ortak ürünü. Öte yandan, bu sistemde toplanan veriler 2023 yılı ilk aylarında kamuoyu ile anlık paylaşılmaya başlanacak. Bu sayede sektöre ilgi duyan taraflar yatırım kararları için sağlıklı bilgiye ulaşabilecekler.

Ülkemizin ilk Güneş-Hidrojen Enerji Nötr Binası için oluşturulan işbirliğinin devamında ise ülkemizde ilk olacak H2 Dolum İstasyonu dispenserlarının geliştirilmesi ve üretimi çalışmaları başladı.

Petroluem 2022 Fuarı kapsamında imzalanan protokol ile hayata geçirilen iş birliği projesi ile kısa vadede dispenser üretimi,  orta vadede ise hidrojen kompresörleri ve soğutma sistemleri üretimi hedefleniyor. Firmalar tarafından hali hazırda sağlanmakta olan Güneş-Hidrojen Enerjisi Üretim Sistemleri ile dolum istasyonlarında yeşil yakıt üretimi de mümkün olabilecek.

Ürünler ile kısa-orta vadede ülkemizde ve yurtdışında yaygınlaşması beklenen Hidrojen Dolum İstasyonlarının en önemli maliyet kalemlerini oluşturan bileşenlerine rekabetçi çözümler getirilebilecek. Bu doğrultuda hem önemli oranda ithal ikamesi sağlanacak, hem de gelişen ileri teknolojilerde ihracat imkanı yaratılacak.

Bu haber 3265 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
MINI, Ultra Maraton Yüzücüsü Aysu Türkoğlu’nun Sınır Tanımayan Yolculuğuna Eşlik Ediyor... 25.11.2025
TPAO'nun Batman, Mardin ve Şırnak'ta petrol arama ruhsat süreleri uzatıldı... 25.11.2025
Aksa Enerji, Burkina Faso’da 20 Yıllık Elektrik Satış Anlaşması İmzaladı... 25.11.2025
Çoruh EDAŞ, Zorlu Kış Şartlarına Karşı Sahada Önlemlerini Aldı... 25.11.2025
Üçay Mühendislik’ten Sıfır Karbon Binalar İçin Entegre Enerji Çözümleri... 25.11.2025
OSD, Uluslararası Motorlu Taşıt Üreticileri Birliği - OICA Konseyi’ne Seçildi!... 25.11.2025
Tırsan, Logitrans 2025’te de sektör ile buluştu... 25.11.2025
EN YAKIT araç şarj sektöründe 2026’da çıtayı yükseltecek... 25.11.2025
Türkiye, 2026 Enerji Depolama Dönüşümüne Hazırlanıyor... 25.11.2025
Bakan Bayraktar, YEKA-GES yarışmaları 400 milyon dolara eşdeğer ... 25.11.2025
IEA Başkanı Birol: Enerji güvenliğinde en büyük risk kritik minerallerde... 25.11.2025
EPDK, lisanssız elektrik üretim yönetmeliğinde değişiklik yaptı... 25.11.2025
Otokar, 11. Busworld Türkiye'nin Diamond ve Basın Yemeği Sponsoru oldu ... 25.11.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.