Haber Ekonomi


Haberler > Yenilenebilir Başlıkları

American TPI Composites, Türkiye'de rüzgar kanadı fabrikası için 100 milyon dolarlık yatırım yapacak

Güncelleme :15.06.2022

 TPI Composites Kıdemli, fabrika için olası yerin hala zor olduğunu ancak İzmir çevresindeki tüm fırsatları değerlendirdiğimizi söyledi.

TPI Composites Türkiye Operasyonu Kıdemli Direktörü Ole Asici Johansen Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Ege kıyı kenti İzmir'de bulunan ABD'li yenilenebilir enerji şirketi TPI Composites'in 100 milyon doları aşan bir yatırımla bir açık deniz kanat fabrikası inşa etmek üzere hareket ettiğini söyledi.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Derneği'nin (TUREB) İzmir rüzgar sanayi bölgesine yaptığı teknik ziyaret kapsamında Anadolu Ajansı ile yaptığı özel röportajda Johansen, şirketin İzmir'de fabrika kurmak için %100 motive olduğunu söyledi.

'Muhtemel fabrikanın yeri hala zor ama İzmir'deki tüm olasılıkları değerlendirip hesaplıyoruz' dedi ve karadaki rüzgar kanatlarına kıyasla açık deniz kanadının büyük boyutu nedeniyle konumun deniz hatlarına veya kıyı şeridine yakın olması gerektiğini sözlerine ekledi. '

Açık deniz rüzgar enerjisi kanatlarının uzunluğunun 100-150 metreye kadar olduğunu ve doğrudan limanlara transfer edilmesinin daha iyi olduğunu açıkladı.

Bunun dışında bu tesiste Made in Türkiye ekipmanlarını kullanmayı hedefliyoruz' diyen Erdoğan, Türkiye'nin rüzgar enerjisi üretim pazarının oldukça gelişmiş olduğunu da sözlerine ekledi.

Rüzgar enerjisi pazarı büyüyor

Küresel rüzgar enerjisi pazarının özellikle Avrupa'da çok hızlı büyüdüğünü söyledi.

"Bu, üreticilerin çalıştığı ve yeni fırsatlar yarattığı talebi karşılamak için daha fazla rüzgar enerjisi ekipmanına ihtiyacımız olacağı anlamına geliyor" dedi.

Johansen, Türk rüzgar enerjisi üreticilerinin doğru yolda olduğunu ve artan küresel rüzgar ve açık deniz rüzgar enerjisi ekipmanı talebini karşılamak için hala hazırlıklı olmaları gerektiğini belirtti.

Dört veya beş yıl sürecek açık deniz rüzgar yatırımı

TPE Kompozit Tedarik Zinciri Direktörü Burak Mücahitoğlu, dünyadaki offshore rüzgar enerjisi pazarının karasal rüzgar enerjisi pazarından daha hızlı büyüdüğünü söyledi.

Kanat üretim tesisinin Türkiye'de yapılmasının, Türkiye'nin coğrafi konumu, deniz taşımacılığı ve ihracattaki avantajları sayesinde rüzgar enerjisi sektörüne avantaj sağlayacağını belirtti.

'Böyle bir tesisin limana yakın yapılması gerekiyor. Bu anlamda İzmir en uygun lokasyon olarak öne çıkıyor' dedi ve kıyı şeridi ve liman yoluyla dış pazara ihraç edilebileceğini sözlerine ekledi.

'İç pazar için offshore olma ihtimali düşük ama ileride olabilir. Yine de bu kanatların Türkiye'de üretilmesi Türkiye pazarı için bir avantaj” dedi.

Açık deniz rüzgar enerjisi için fabrika kurulmasının kolaylaştırılmasının, yönetmeliklerin hazırlanmasının bu sektörün gelişimi için önemli olduğuna işaret eden Bakan, tesisin bir limanın yanına kurulduğunda çok yüksek bir ihracat potansiyeli olacağını söyledi.

'Bu yatırımın 4-5 yıl içinde gerçekleşeceğini düşünüyorum. Türkiye'nin öne çıkması için karada, limanlarda ve düzenlemelerde bir girişimde bulunması gerekiyor. Tesis 2-3 gigawatt üretim kapasitesine sahip olabilir. Çok iyi bir kapasite' diye açıkladı.

Türkiye'nin bu tür tesislere yatırım yaparak offshore sektörüne de başarıyla gireceğinin altını çizdi.

Bu haber 1479 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
OPET ve Yapı Kredi iş birliğiyle UTTS akaryakıt ödemelerinde otomatik ödeme dönemi başlıyor... 22.08.2025
Astor Enerji yılın ilk yarısında güçlü performansıyla öne çıktı... 22.08.2025
Kaçak Elektrik Denetimine Silahlı Müdahale... 22.08.2025
Aksa Doğalgaz, izinsiz kazıların yarattığı risklere dikkat çekiyor... 22.08.2025
OPET Apeksa İstasyonu, Sakarya’da hizmete açıldı... 22.08.2025
Alışan’da Güneş Enerjisi Dönemi Başladı ... 22.08.2025
Rosatom, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Dördüncü Güç Ünitesi’ne Ait Reaktörün Kontrol Montajına Başladı... 22.08.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.