Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Bakan Dönmez, hidrojende yol haritasının yakında kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı

Güncelleme :27.06.2022

 Bakan Dönmez, "Geleceğin enerji kaynakları arasında enerji taşıyıcısı olarak yer alacak hidrojen, hem yeşil dönüşümü hızlandıracak hem enerji ithalatımızı azaltacak hem de rekabet gücümüzü artıracak önemli bir argüman olacak." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, son dönemde hidrojen teknolojilerinde önemli adımlar atıldığını belirterek, "Türkiye'nin hidrojen teknolojileri yol haritasını yakında kamuoyu ile paylaşacağız. Hidrojen üretimi, depolama, dağıtımı uygulamalarıyla hidrojen kullanımını içeren 5 başlık 50 eylemden oluşan strateji belgemiz, hidrojen değer zinciri oluşturulması yönünde atacağımız adımların yönünü belirleyecek." ifadelerini kullandı.

Dönmez, 23. Dünya Hidrojen Enerjisi Konferansı'nın açılışında yayınlanan video mesajında, bakanlığın yaklaşık 2,5 yıl önce hidrojen teknolojilerinin kullanımına ilişkin geniş katılımlı bir sektör toplantısı düzenlediğini hatırlattı.

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu bünyesinde hidrojene ilişkin yürütülen çalışmalarda sona yaklaşıldığını aktaran Dönmez, "Sürdürülebilir enerji geleceğine katkısından dolayı hidrojeni, öncelikli alanlardan biri ilan ettik. Bakanlığımızın bu konudaki vizyonunu paylaştık ve sektörden gelen talepleri not aldık. Gayemiz, ekonomik kalkınma hedeflerimizden vazgeçmeden karbon nötr bir ekonomi modeli oluşturmak." değerlendirmesinde bulundu.

Dönmez, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve nükleer enerji alanlarında geniş bir yelpazede önemli adımlar atıldığına işaret ederek, "Şimdi hidrojen teknolojileriyle bu adımlarımızı bir adım öteye götürmek istiyoruz. Türkiye'nin hidrojen teknolojileri yol haritasını yakında kamuoyu ile paylaşacağız. Hidrojen üretimi, depolama, dağıtımı uygulamalarıyla hidrojen kullanımını içeren 5 başlık 50 eylemden oluşan strateji belgemiz, hidrojen değer zinciri oluşturulması yönünde atacağımız adımların yönünü belirleyecek." ifadelerini kullandı.

"Dünya pazarlarına hidrojen ihraç edebilecek konuma geleceğiz"

Türkiye'de öncelikle yenilenebilir enerjinin üretim ve kullanım payını artıracaklarını belirten Dönmez, şunları kaydetti:

"Mevcut doğal gaz hatlarımızı hidrojenle besleyeceğiz. Yenilenebilir enerji kaynaklarından ve kömürden hidrojen üretimi gerçekleştireceğiz. Dünya pazarlarına hidrojen ihraç edebilecek konuma geleceğiz. Hidrojen depolama ve tutucusu olarak borun kullanımını teşvik edeceğiz. Geleceğin enerji kaynakları arasında enerji taşıyıcısı olarak yer alacak hidrojen, hem yeşil dönüşümü hızlandıracak hem enerji ithalatımızı azaltacak hem de rekabet gücümüzü artıracak önemli bir argüman olacak."

Dönmez, bu alanda teknoloji gelişimi ve yaygınlaştırılmasının kritik hedef olarak belirlediğini vurgulayarak, "Gerek mevcut kömür rezervlerimizin gerekse de yenilenebilir enerji potansiyelimizin değerlendirilmesine yönelik yürüttüğümüz Ar-Ge faaliyetlerimizle, hidrojenin hem yurt içi tüketiminin hem de yurt dışına ihraç imkanının olduğunu tespit ettik. Yenilenebilir enerjide ihtiyaç fazlasının depolanmasında suyun elektrolizi ile hidrojene geçilmesi ve kömür gazlaştırma yöntemiyle hidrojen üretilmesi için yürüttüğümüz Ar-Ge çalışmalarımız, bu alana özgü bir yerli teknolojiyi geliştirme fırsatı sunuyor." ifadelerini kullandı.

Mevcut doğal gaz hatlarına belli miktarda hidrojen karıştırılmasıyla, bu alandaki dışa bağımlılığın da önemli oranda düşürüleceğine işaret eden Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Konya'da GAZBİR-GAZMER'in iç tesisatta ve yakıcılarda hidrojen kullanımına ilişkin Ar-Ge çalışması geçen yıl tamamlandı ve orada da önemli bilgiler elde edildi. Hidrojen teknolojilerinin geliştirilmesi, bu alanda bir ekosistem oluşturulması ve yenilikçi teknolojilere uygulama sistematiğinin oluşturulması önümüzdeki dönem daha fazla eğileceğimiz konuların başında geliyor. Hidrojen teknolojilerinin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi, öz yeterliliğini sağlayan ve küresel ölçekte rekabetçi teknolojiler geliştiren Türkiye markasına da önemli katkılar sunacak. Stratejimizin temeli, yerlilik kriterimizi esas alarak hidrojen sanayisi sektörünü inşa etmek için gereken bütün detayları içeriyor."

Bu haber 1590 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
"Türkiye'nin Alpet'i Şimdi Yepyeni❞... 31.05.2024
BOTAŞ, Uluslararası İş Güvenliği 2024 Ödülleri kapsamında "Merit" ödülünü aldı... 30.05.2024
Otokar, Busworld Türkiye'de elektrikli otobüslerini tanıtıyor... 30.05.2024
Enerjisa Enerji, Yılın İlk Çeyreğinde İstikrarlı Büyümesini Sürdürdü ... 30.05.2024
CW Enerji Araç Şarj İstasyonları İle Yeşil Enerjiye Destek Oluyor... 30.05.2024
Türkiye yenilenebilir enerji kurulu gücünde 11'inci sıraya yükseldi... 30.05.2024
Token Finansal Teknolojiler Azerbaycan’da 001 Sıra Numarası İle Ödeme Kuruluşu Lisansı Alan İlk Türk Şirketi Oldu... 30.05.2024
Automechanika İstanbul Fuarı'nda sektör lideri Petrol Ofisi Madeni Yağlar'a büyük ilgi ... 30.05.2024
Yılın Yeşil Lastiği ve Eko Şampiyonu Continental... 30.05.2024
Sertrans Logistics depo yatırımlarına devam ediyor... 30.05.2024
Mercedes-Benz Türk Yenilikçi Teknoloji Projelerine Hız Kesmeden Devam Ediyor!... 30.05.2024
IEA: Temiz teknolojilerin yaygınlaşması enerji ve yaşam maliyetlerini azaltıyor... 30.05.2024
Otomotivde İhracatın Şampiyonları ödül aldı... 30.05.2024
ABB, elektrikli otobüsler için enerji verimli motor ve invertör paketini piyasaya sürdü... 30.05.2024
Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas: “Trafo Ticareti Kontrol Altına Alınmalı”... 30.05.2024
Brisa, 2024 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı... 30.05.2024
Enerji Bakanı Bayraktar, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı ve büyükelçilerle görüştü... 30.05.2024
40. yılını kutlayan İnci GS Yuasa, üst üste 3. kez Altın İhracat Ödülü’ne layık görüldü... 30.05.2024
Tüpraş ve MEB’den Robotik Kodlama Yarışması... 30.05.2024
AB, Enerji Şartı Anlaşması'ndan çıkıyor... 30.05.2024
Otomotivin şampiyonlarından TEMSA’ya ‘Altın İhracatçı’ ödülü... 30.05.2024
Naturelgaz satış hacminde yıla rekorla başladı... 30.05.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.