Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Deprem İllerinde Teminat Verme Süresi 31 Ağustos 2023'e Uzatıldı

Güncelleme :20.02.2023

 Akaryakıt sektöründe teminat uygulaması Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından deprem nedeniyle mücbir sebep ilan edilen illerde 6 Şubat 2023 tarihinden önce lisans almış ve teminat verme 

Akaryakıt sektöründe teminat uygulaması Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından deprem nedeniyle mücbir sebep ilan edilen illerde 6 Şubat 2023 tarihinden önce lisans almış ve teminat verme süresi bu tarihten sonra sona erenler 31 Ağustos 2023 tarihine kadar uzatıldı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan TABGİS Genel Başkanı Murat Bilgin, öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı’na süre uzatımı için teşekkür ettiklerini ancak sadece süre uzatımının yetersiz olacağını söyledi. Bilgin, teminat uygulamasının deprem felaketinden etkilenen illerdeki meslektaşlarımızın durumları bakımından son derece sıkıntılı olduğunu ancak genel olarak da akaryakıt fiyatlarının olağanüstü artışa geçmesiyle birlikte istasyon cirolarının yükseldiğini ve teminat tutarlarının tüm bayiler açısından bu yükümlülüğün yerine getirilmesinde sürdürülebilir olmaktan uzaklaştığını sözlerine ekledi. 

TABGİS Başkanı, 2021 ve 2022 yılları arasındaki akaryakıt fiyat artışlarının benzin ürünlerinde ortalama % 155, motorin ürünlerinde ise % 204 oranında artış gösterdiğini dolayısıyla teminat tutarına yansıyacak bu olağan üstü artışlardan bayilerin olumsuz yönde etkilenmemesi adına Gelir İdaresi Başkanlığı’na iletilen talepleri hakkında bilgi verdi. 

OHAL kapsamındaki 11 il başta olmak üzere teminat uygulaması tüm bayiler genelinde düzenlenmeli 

OHAL kapsamında bulunan illerdeki bayilerin bazılarının istasyonlarının depremde hasar almaları nedeniyle kapalı olduğunu, bazılarının da bölgede yaşanan ağır yıkım nedeniyle sadece o bölgedeki acil ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde ve son derece zor koşullar altında faaliyetlerini sürdürebildiğini söyleyen TABGİS Başkanı Murat Bilgin,  başta OHAL kapsamındaki illerde bulunan bayiler olmak üzere akaryakıt fiyatlarının artması ve cironun yükselmesi nedeniyle tüm bayiler için düzenleme gerektiğini söyledi.  

Teminat İki Yıl Süre ile Sabitlenmeli

Bilgin, tüm bayilerin geçen yıl süresiz teminat verdiklerini, bu teminatların ciroya göre herhangi bir güncelleme yapılmasına gerek olmaksızın iki yıl süre ile sabitlenmesini talep ettiklerini, iki yıllık sürenin sonunda da güncellenecek teminat tutarının cironun %1’i olarak değil en az yarı oranı üzerinden alınmasını da istediklerini belirtti.

Ayrıca, farklı sektörlerde işleri olan bayiler için sadece lisansa tabi faaliyet üzerinden teminatın alınması için de yeniden talepte bulunduklarını belirten Murat Bilgin, lisansa tabi faaliyetlerden elde edilen hasılat ile diğer faaliyetlerden elde edilen hasılatın muhasebe kayıtlarında ayrı ayrı gösterilmesi şartıyla bu düzenlemenin de değiştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

Bu haber 972 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
OPET ve Yapı Kredi iş birliğiyle UTTS akaryakıt ödemelerinde otomatik ödeme dönemi başlıyor... 22.08.2025
Astor Enerji yılın ilk yarısında güçlü performansıyla öne çıktı... 22.08.2025
Kaçak Elektrik Denetimine Silahlı Müdahale... 22.08.2025
Aksa Doğalgaz, izinsiz kazıların yarattığı risklere dikkat çekiyor... 22.08.2025
OPET Apeksa İstasyonu, Sakarya’da hizmete açıldı... 22.08.2025
Alışan’da Güneş Enerjisi Dönemi Başladı ... 22.08.2025
Rosatom, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Dördüncü Güç Ünitesi’ne Ait Reaktörün Kontrol Montajına Başladı... 22.08.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.