Haber Ekonomi


Haberler > Yenilenebilir Başlıkları

İzmir, Rüzgâr Enerjisinde Dünyada Tek

Güncelleme :23.04.2023

Enerji Sanayicileri Ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı: “Dünya üzerinde 4 rüzgâr türbini kanadı fabrikası, 3 rüzgâr türbini kule fabrikası, jeneratör fabrikası ve ar-ge merkezine sahip dünyada başka bir şehir yok.” “Bu büyük kümelenme sinerjisini, denizüstü res’lerin üretim merkezi olarak kolaylıkla taçlandırabilir, milyarlarca dolarlık ihracat başarısına ulaşabiliriz.”

Türkiye’nin rüzgâr enerjisi kurulu gücü Mart ayı itibarıyla 11 bin 400 Megavat (MW) seviyesini aşarken, toplam kurulu güç içerisindeki payı yüzde 11’e ulaştı. “Rüzgâr Enerjisinin Başkenti” olarak Türkiye’deki her beş RES’ten birine ev sahipliği yapan İzmir, ana ve yan sanayi kümelenmesi ile dünyanın en ileri şehri konumunda. 

Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı; Türkiye’deki dört rüzgâr türbin kanadı fabrikasının tamamının, yedi kule fabrikasının 4’ünün ve tek jeneratör fabrikasının İzmir’de üretim yaptığını hatırlatarak, “Bu üretimlere ülkemizin rüzgâr enerjisine odaklanan ilk ve tek Ar-Ge merkezine İzmir’in ev sahipliği yaptığını eklemeliyim. Dünyada rüzgâr enerjisi sektöründe bu kadar yoğun şekilde odaklanan ve kümelenen başka bir şehir yok. Ve bu başarının sadece 22 yılda gerçekleştiğini görmek hepimize büyük gurur veriyor.” dedi. 

  400 MİLYON DOLARIN ÜZERİNDE İHRACAT 

 İzmir’de rüzgâr enerjisi sektöründe faaliyet gösteren 40’a yakın şirketin 400 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğine dikkat çeken ENSİA Başkanı Alper Kalaycı, bu tutarın İzmir’den yapılan ihracatın yüzde 5’ine karşılık geldiğini vurguladı. 

ENSİA’nın İzmir Kalkınma Ajansı ile birlikte paydaşı olduğu Best For Energy projesi ile birlikte sektöre ilişkin en kapsamlı envanter ve veri analizi çalışmasının da yapıldığını sözlerine ekleyen Kalaycı şöyle devam etti: 

ÇANDARLI LİMANI BİÇİLMİŞ KAFTAN

“Avrupa Birliği’nden 3,1 milyon Euro hibe desteği almaya hak kazanan bu projemiz, 36 aylık süresini tamamlamaya hazırlanıyor. 

Bu proje kapsamında rüzgâr enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir ve temiz enerji sektöründe hangi firmanın neyi ürettiği, mukayeseli üstünlükleri, güçlü ve iyileştirmeye açık alanları, Türkiye’nin bu sektörde hangi makro politikaları uygulaması gerektiği tüm detayları ile ortaya çıkmış durumda. Bu analizlere dayalı olarak İzmir’in denizüstü rüzgâr enerjisinde tüm dünyanın dikkatle izlediği muhteşem bir potansiyele sahip olduğu da anlaşılıyor. Çandarlı Limanı’nın denizüstü RES’lerin kanat, kule ve ekipman üretimine odaklanan bir serbest bölge yapılanmasına kavuşması ile İzmir; Ege, Karadeniz ve Akdeniz havzasının açık ara lider üreticisi olabilir. Sadece bu üretim ile milyarlarca dolarlık ek ihracat başarısına ulaşabilir. Bunun için sermaye gücümüz, mühendislik birikimimiz ve hepsinden önemlisi insan kaynağımız hazır. Tek eksiğimiz bu üretimi dünyadaki pek çok örnekte olduğu gibi denizin hemen yanında yapabileceğimiz bir yerimizin olması. 

Temelinin atılmasının üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen tamamlanamayan Çandarlı Limanı, bu üretim için Türkiye’ye eşsiz bir fırsat sunuyor. Hem kendi karasularımızda kurulacak santraller hem de yakın coğrafyalardaki büyük potansiyelin üretim adresi Çandarlı olabilir. Bu büyük kümelenme sinerjisini, denizüstü RES’lerin üretim merkezi olarak taçlandırabilir, milyarlarca dolarlık ihracat başarısına ulaşabiliriz. 

Türkiye’nin tüm kaynaklardan elde ettiği elektrik enerjisi kurulu gücü 104 bin MW iken Dünya Bankası verilerine göre sadece deniztüstü RES’lerde potansiyel kurulu gücümüz 75 bin MW. Önümüzdeki potansiyelin ve elimizdeki fırsatın büyüklüğünü bundan daha iyi anlatan bir karşılaştırma olamaz.”

 “İHRACATÇILAR BİRLİĞİMİZİ BU YIL İSTİYORUZ”

 ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, yenilenebilir enerji sektörünün, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) bünyesinde kurulma hazırlıkları süren “Yenilenebilir Enerji Ekipman ve Hizmet İhracatçıları Birliği” projesinin bu yıl tamamlanmasını dört gözle beklediğini kaydetti. 

Sektöre odaklanan bir ihracatçı birliğinin bulunmamasının, Türkiye’nin bu alandaki potansiyelinin tam olarak anlaşılmaması sonucu doğurduğunu belirten Kalaycı, farklı birlikler ve sektörlerden gerçekleşen ihracatın tek birlikte konsolide edilmesi gerektiğine işaret etti. 

Bu haber 1728 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
EDEDER Enerjinin Geleceği ve Depolama Kongresi’nde ‘Bölgenin Batarya Üssü: Türkiye’ Hedefi Masaya Yatırılacak... 26.11.2025
Bakan Bayraktar, yeni enerji kaynaklarının potansiyelini değerlendiriyoruz... 26.11.2025
İmsan Group’tan Mersin’e 5 Prestijli Ödül Birden!... 26.11.2025
Samsung Split Isı Pompası ile yaz-kış bütçenizi koruyun ... 26.11.2025
Schneider Electric EcoStruxure ADMS ve Inavitas’tan Başkent EDAŞ’a Şebeke Yönetim Hizmeti... 26.11.2025
600 km menzil: Renault Trucks elektrikli uzun yol çekicilerini tanıttı... 26.11.2025
SOCAR Türkiye'nin “Project Finance” kitabının tanıtımı SOCAR'ın Bakü Yüksek Petrol Okulu'nda gerçekleşti... 26.11.2025
CK Enerji Çamlıbel Elektrik’ten sektörde bir ilk: Tarımın Enerjisi Raporu... 26.11.2025
Elektrik şebeke modernizasyonuna 6 milyar dolar ... 26.11.2025
Darphane ve TP Türkiye’ye Contact Center World’dan iki ödül... 26.11.2025
Yalıtım, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik için en etkili yatırım... 26.11.2025
SEDAŞ, Yol ve Çevre Güvenliğini Artıran Aydınlatma Çalışmalarını Sürdürüyor... 26.11.2025
Kronos Enerji, Odoo ERP ile Dijital Dönüşüm Sürecinde Yeni Bir Adım Atıyor... 26.11.2025
Ecogreen Enerji, YEKA GES yarışmalarında 50 megavat kapasiteli Bolu GES projesini kazandı... 26.11.2025
ASİS Otomasyon 25. Yılını Görkemli Bir Gala Gecesiyle Kutladı... 26.11.2025
DHL Express, Dünyanın En İyi İşverenleri Arasında Yer Aldı... 26.11.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.