Haber Ekonomi


Haberler > Ekipman Başlıkları

Deprem Uyarı Sistemleri

Güncelleme :20.06.2023

Türkiye’nin hemen hemen tamamı aktif deprem kuşağındadır. Bu kuşaklar Kuzey Anadolu Fay Zonu, Güney Anadolu Fay Zonu, Batı Anadolu Açılma Zonu, Doğu Anadolu Sıkışma Zonu, Bitlis - Zagros Bindirme Zonu olarak adlandırılmaktadır.

Mevcutta kullanılan deprem takip sistemlerinin neredeyse tamamında deprem kayıtlarını uzakta bir merkeze göndermekte, farklı bölgelerden gelen veriler ortomatik veya el ile modellenmekte ve depremin büyüklüğü ile nerede olduğu bilgisi üretilmektedir.

 Deprem dalgaları var olan bir kırığın yeniden haraketlenmesi veya yeni bir kırığın oluşması sonucunda oluşur. Deprem dalgasının hangi yönden geldiği ve büyüklüğü kurulan istasyonda hesaplanabilirse, yıkıcı dalgaların yerleşim yerine henüz ulaşmadan, yerleşim yerinin deprem merkez üstüne uzaklığına bağlı olaran tespit edilebilmesi ve uyarı verilmesi mümkün olabilir. 

Gerçek zamanda yapılan sismolojik gözlemlerin anında toplanması ve uygulamaya yönelik yorumların devam eden süreç içerisinde değerlendirilmesi anlamına gelen Deprem Erken Uyarı Sistemleri, gerçek-zaman ilişkilendirmesi nedeniyle de önemsenmektedir.

Erken Uyarı Sistemlerinin görevi, daha deprem anındaki enerji boşalımı devam ederken sismolojik parametrelerin anında saptanması ve erken uyarı dahil bir dizi bilginin toplanmasını amaçlamaktadır. Amaç bu bilgiler ışığında acil müdahalenin doğru zamanda, doğru yerde yapılması ve deprem sonrası meydana gelebilecek olumsuzları engellemektedir. Deprem anında insanların yaşadığı korku, deprem sonrasında yerini bir panik havasına bırakacağı için erken deprem uyarı sistemleri kritik önem arz etmektedir.  

Tora, yaklaşık 2 yıldır EDİS firması ile birlikte erken deprem uyarı sistemleri konusunda çalışma yürütmektedir. Bu çalışmalar kapsamında 10 adet akaryakıt istasyonunda ve 10 adet endüstriyel tesiste deprem anında enerji akışının ve dolayısı ile akaryakıt ikmalinin otomatik durdurulmasını sağlayacak, deprem sonrasında oluşabilecek yangın ve patlama risklerinin önüne geçilmesi için erken deprem uyarı sistemleri montajları yapılmıştır. 

Bu ürünün hassas ve güvenilir ölçümleri uzun süredir sahada çalışan ürünler ile kanıtlanmaktadır. En son 21.05.2023 tarihinde Adana’da meydana gelen 4,8 ölçeğindeki deprem 15 saniye önce sistemin kuruluğu olduğu istasyona  bildirilerek alarm oluşmuş, istasyonun tahliyesi ile birlikte deprem hissedilmiştir.

 Deprem Uyarı sistemleri yüksek teknoloji, hızlı kurulum ve kolay erişim imkanları ile müşteri talepleri doğrultusunda çözümler sağlamaktadır. İşletme tercihlerine göre birden fazla cihaz deprem uyarı sistemlerine entegre edilebilmektedir.

Bu haber 2323 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Avrupa’nın En Büyük Enerji Depolama Projesinde İlk Etap Tamamlandı... 08.10.2025
5G, Türkiye'nin enerji ve maden sektöründe sürdürülebilirliği artırarak maliyetleri düşürecek... 08.10.2025
PÜİS’’in 22. Olağan Genel Kurulu Ankara’da gerçekleştirildi... 08.10.2025
Koç Topluluğu’nun İklim Teknolojileri Hızlandırma Programı’na Başvurular Başladı... 08.10.2025
Enerjisa Üretim ve vgbe energy’den Hidroelektrikte Dijitalleşme Zirvesi... 08.10.2025
Cengiz Enerji Özbekistan’daki yeni santralinin finansman kapanışını tamamladı... 08.10.2025
Borsan Akıllı Bina Teknolojileri ve Elektrik Sektörünün Türkiye’deki En Önemli Buluşmasında Yerini Aldı... 08.10.2025
TREDER; Knorr-Bremse, Mobilite, LID işbirliğiyle Adana’da eğitim verdi... 08.10.2025
EIF 2025’e Enerji Sektörü Karar Vericilerinden Yoğun Katılım ... 08.10.2025
Siemens’ten Megawatt Çağı İçin Yeni Nesil Elektrikli Araç Şarj Sistemi SICHARGE FLEX... 08.10.2025
Aksa Enerji’nin 2026 yılında 10 Yeni Santrali 975 MW ile Ticari Faaliyete Geçiyor ... 08.10.2025
EPDK, LPG piyasası lisans yönetmeliğinde değişikliğe gitti... 08.10.2025
YEO Teknoloji ve ABD merkezli ECC Global’den yenilenebilir enerjide EPC-F çözümü için güç birliği... 08.10.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.