Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Enerji arz güvenliği için ulusal petrol ve doğalgaz stoku garantisi

Güncelleme :19.11.2013

 Ulusal Petrol Stok Ajansı, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Maliye ve Kalkınma bakanlıkları, Hazine Müsteşarlığı, EPDK, PİGM, BOTAŞ tarafından petrol piyasasında sürekliliğin sağlanması çerçevesinde kriz durumlarında veya olağanüstü durumlarda risklerin önlenmesini, uluslararası anlaşmalar gereği ulusal petrol stoku tutulmasını ve bu stokun etkin şekilde yönetilmesini sağlayacak Ulusal Petrol Stok Ajansı kurulacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerji arz güvenliğine yönelik olarak gelecek yıl Ulusal Petrol Stok Ajansı kurarak ulusal petrol stoku tutulmasını ve bu stokun etkin şekilde yönetilmesini sağlamayı hedefliyor. Aynı amaçla depo kapasitesi artırılarak doğal gaz stoklarının 2018 yılı itibarıyla yüzde 10 seviyesine ulaştırılması da öngörülüyor.

Bakanlık, gelecek yıl Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Projesi ile Trakya’da yer alan doğal gaz depolama tesisi projelerinin yapımına hız verecek. Bu projelerin tamamlanmasıyla doğal gaz iletim ve dağıtım ağı ülke sathında genişleyecek ve talep noktalarına doğal gaz ulaştırılabilecek.

LNG ve spot LNG ithalatına ilişkin yasal düzenleme hazırlık çalışmalarını da 2014 yılında tamamlamayı hedefleyen Bakanlık, doğal gazda mevsimsel talep dalgalanmalarından kaynaklanan arz açıklarının karşılanması ve uzun vadeli doğal gaz ithalat anlaşması yapan firmaların yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri amacıyla sadece bu firmalara spot LNG ithalatı izni verilmesine imkan tanıyan yasal düzenleme çalışmaları yapacak. Ancak bu hüküm, spot LNG Lisansı ve LNG Depolama Lisansı olan LNG terminali sahiplerine uygulanmayacak.

Ulusal Petrol Stok Ajansı, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Maliye ve Kalkınma bakanlıkları, Hazine Müsteşarlığı, EPDK, PİGM, BOTAŞ tarafından petrol piyasasında sürekliliğin sağlanması çerçevesinde kriz durumlarında veya olağanüstü durumlarda risklerin önlenmesini, uluslararası anlaşmalar gereği ulusal petrol stoku tutulmasını ve bu stokun etkin şekilde yönetilmesini sağlayacak Ulusal Petrol Stok Ajansı kurulacak.

“Depolama kapasitesi 4,3 milyar standart metreküpe ulaşacak”

Gelecek yıl TPAO tarafından yürütülen Trakya’daki Silivri doğal gaz depolama tesislerinin depolama, enjeksiyon ve geri üretim kapasitelerinin artırılması için 3 faz halinde programlanan Kuzey Marmara ve Değirmenköy Sahaları Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisleri Kapasite Artırımı Projesi ve Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Projesinin yapımı devam edecek.

Bu projelerin tamamlanmasıyla mevcut depolama kapasitesinin 1,6 milyar standart metreküpten 4,3 milyar standart metreküpe, enjeksiyon kapasitesinin 10 milyon standart metreküp/günden 40 milyon standart metreküp/güne ve geri üretim kapasitesinin 14 milyon standart metreküp/günden 75 milyon standart metreküp/güne çıkarılması hedefleniyor. Böylece 2018 yılında bitirilmesi planlanan Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Projesiyle mevcut doğal gaz tüketiminin yüzde 10′unun depolanması sağlanmış olacak.

Bu haber 3571 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Avrupa’nın En Büyük Enerji Depolama Projesinde İlk Etap Tamamlandı... 08.10.2025
5G, Türkiye'nin enerji ve maden sektöründe sürdürülebilirliği artırarak maliyetleri düşürecek... 08.10.2025
PÜİS’’in 22. Olağan Genel Kurulu Ankara’da gerçekleştirildi... 08.10.2025
Koç Topluluğu’nun İklim Teknolojileri Hızlandırma Programı’na Başvurular Başladı... 08.10.2025
Enerjisa Üretim ve vgbe energy’den Hidroelektrikte Dijitalleşme Zirvesi... 08.10.2025
Cengiz Enerji Özbekistan’daki yeni santralinin finansman kapanışını tamamladı... 08.10.2025
Borsan Akıllı Bina Teknolojileri ve Elektrik Sektörünün Türkiye’deki En Önemli Buluşmasında Yerini Aldı... 08.10.2025
TREDER; Knorr-Bremse, Mobilite, LID işbirliğiyle Adana’da eğitim verdi... 08.10.2025
EIF 2025’e Enerji Sektörü Karar Vericilerinden Yoğun Katılım ... 08.10.2025
Siemens’ten Megawatt Çağı İçin Yeni Nesil Elektrikli Araç Şarj Sistemi SICHARGE FLEX... 08.10.2025
Aksa Enerji’nin 2026 yılında 10 Yeni Santrali 975 MW ile Ticari Faaliyete Geçiyor ... 08.10.2025
EPDK, LPG piyasası lisans yönetmeliğinde değişikliğe gitti... 08.10.2025
YEO Teknoloji ve ABD merkezli ECC Global’den yenilenebilir enerjide EPC-F çözümü için güç birliği... 08.10.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.