Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Barzani, K. Irak’ta 6 sahada petrol arayacak olan TPAO’ya 3 saha daha verdi

Güncelleme :22.11.2013

 Enerji devi Exxon Mobil ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Kuzey Irak’ta kurduğu Turkish Energy Company’nin (TEC) Konsorsiyum yetkilileri, Kuzey Irak’ta ilk kez sahaya indi. 

Kuzey Irak’ta enerji devi Exxon Mobile ile 6 sahada petrol arayacak olan TPAO, Barzani yönetiminden 6 saha daha istedi. Barzani, Diyarbakır’daki tarihi buluşmanın ardından Çoman, Halakan, Erbet blokları için Türkiye’ye olumlu cevap verdi.

Enerji devi Exxon Mobil ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Kuzey Irak’ta kurduğu Turkish Energy Company’nin (TEC) Konsorsiyum yetkilileri, Kuzey Irak’ta ilk kez sahaya indi. Kürt bölgesindeki 6 petrol blok sahasında EXXON ile ortaklık kuran TEC’in, bölgedeki Beşika, Pirmam, Betwata, Erbat Doğu, Kara ve Kush bölgelerinde EXXON Mobil ile yüzde 33 ortaklığı bulunuyor. Konsorsiyumu yetkililerinin, bölgedeki en karlı petrol sahası olarak tanımlanan Pirmam Blokunda incelemelerinde bulundukları, 2014′ün ilk çeyreğinde açılacak iki kuyu için yer tespiti yaptıkları bildirildi.

Kürt petrolleri içinde en karlı petrol bloku olarak adlandırılan Pirmam bölgesinde araştırma yapan konsorsiyum yetkililerinin, Pirmam’a bağlı Sartke ve Hacî Ahmed köylerinde önümüzedeki yılın ilk çeyreğinde kuyu açacakları öğrenildi. Bölgedeki uzmanlar her iki kuyudan günlük 700 bin varil petrol çıkarılıp nakledilebileceğini ifade ediyorlar.

Bölgesel Kürt yönetiminin, TEC’in bölgedeki petrol sahalarına talip olmasından memnun olduğu ifade edilirken, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ve Tabii kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami’nin, ‘Türkiye’yi, K.Irak Kürt Bölgesi petrolü ve doğalgazı için sadece bir kanal olarak görmüyoruz, bir ortak olarak düşünüyoruz’ dedikleri öğrenildi.

Enerji Bakanlığı ve TEC yetkililerinin 6 aydan buyana sürdürdüğü çalışmaların sonunda Türkiye’nin Çoman, Halakan, Hindren, Cebalkent, Pulhane ve Erbet bloklarına direk ve ortaksız talip olduğu kaydedildi. Barzani’nin Diyarbakır temaslarının hemen ardından Enerji bakanlığının 6 sahadan Çoman, Halakan, Erbet bloku için olumlu yanıt verdiği diğer 3 blok için fizibilite için çalışıldığı, en geç 17 Ocak tarihine kadar tamamlanacağı bildirdi. Zira TEC’in tek başına almak istediği 6 blok için Fransız enerji devi TOTAL’ın da talip olduğu bir çok Fransız yöneticiyi devreye soktuğu biliniyor. Türkiye’nin 3 bloku alması ve diğer 3 blokun onaylanmasıyla, TEC ortaksız tek başına bölgedeki en önemli enerji oyucu olacak. Başbakan ile görüşen Mesut Barzani ile de doğalgazda Türkiye ile anlaşama sağlandığı ve 2016 ‘da 12 milyar metreküp doğal gaz sağlanabileceği belirtiliyor.

Bu haber 3992 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
OPET ve Yapı Kredi iş birliğiyle UTTS akaryakıt ödemelerinde otomatik ödeme dönemi başlıyor... 22.08.2025
Astor Enerji yılın ilk yarısında güçlü performansıyla öne çıktı... 22.08.2025
Kaçak Elektrik Denetimine Silahlı Müdahale... 22.08.2025
Aksa Doğalgaz, izinsiz kazıların yarattığı risklere dikkat çekiyor... 22.08.2025
OPET Apeksa İstasyonu, Sakarya’da hizmete açıldı... 22.08.2025
Alışan’da Güneş Enerjisi Dönemi Başladı ... 22.08.2025
Rosatom, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Dördüncü Güç Ünitesi’ne Ait Reaktörün Kontrol Montajına Başladı... 22.08.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.