Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Akkuyu NGS’nin 1’inci Ünitesi’nde Reaktör Kurulumu Testi Tamamlandı

Güncelleme :07.12.2023

Kurulum testi, reaktör tesisinin iç yapısal parçalarının tasarım özelliklerine uygunluğunu teyit eden önemli bir teknolojik işlemdir. 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 1’inci ünitesinin reaktör iç parçalarının tümü, AKKUYU NÜKLEER A.Ş uzmanları tarafından ekipmanın güvenli ve emniyetli işletilmesine ilişkin gerekliliklere uygunluğunun kontrolü için tasarım konumuna yerleştirildi. 

Başta reaktör çekirdeğini içeren reaktör çekirdek şaftı olmak üzere pek çok büyük boyutlu ekipman 1’inci üniteye ait kutup vinci kullanılarak reaktör binasına yerleştirildi. Bu ekipmanlar arasında yakıt demetlerini ayırmak ve nötron ışınlarının reaktör kabı üzerindeki etkisini sınırlandırmak için tasarlanmış bir bölme ve yakıt demetlerini tasarlanan konumlarında sabitleyen koruyucu tüplerden oluşan bir blok da bulunuyor. 

Montajın son aşamasında ise, kapaklı üst blok reaktörün ana konektörünün sızdırmazlığının yanı sıra kontrol ve koruma sistemleri ile reaktör içi izleme sensörlerinin daha sonra yapılacak kurulumu için monte edildi. Kurulu halde 600 tondan fazla ağırlığa, 19,3 metre uzunluğa ve 4,8 metre çapa sahip reaktörün ana parçalarının uyumluluğunu kontrol eden uzmanlar, ekipmanın gerçek boyutlarının tasarım gerekliliklerini karşıladığını doğruladı. 

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh şunları kaydetti: “Rosatom çalışanlarının uzun yıllara dayanan mesleki deneyimi, teknik açıdan karmaşık operasyonların mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Bu durum, dünya çapında büyük ölçekli projelerin hayata geçirilmesiyle de teyit edilmektedir. Reaktörün kontrol için monte edilmesi işlemi, bir güç ünitesinin inşasındaki en önemli aşamalardan biridir. Bu işlem, kurulumu tamamlanan reaktörün tüm teknik gereklilikleri karşıladığını doğrulamak için gereklidir. Her aşama, Akkuyu NGS’nin 1’inci ünitesinin çok aşamalı devreye alma sürecinin önemli bir parçasıdır. Reaktör, nükleer yakıt yüklenmeden önce iki kez test edilir. İlk kurulum testini tamamlamış bulunuyoruz. Bu işlemi, çekirdeğin konfigürasyonunu simüle etmek için yakıt montaj simülatörlerinin yüklenmesi takip edecek. İkinci kurulum testi, reaktör tesisinin soğuk-sıcak su sirkülasyonundan hemen önce yapılacak.

Bu haber 3368 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Avrupa’nın En Büyük Enerji Depolama Projesinde İlk Etap Tamamlandı... 08.10.2025
5G, Türkiye'nin enerji ve maden sektöründe sürdürülebilirliği artırarak maliyetleri düşürecek... 08.10.2025
PÜİS’’in 22. Olağan Genel Kurulu Ankara’da gerçekleştirildi... 08.10.2025
Koç Topluluğu’nun İklim Teknolojileri Hızlandırma Programı’na Başvurular Başladı... 08.10.2025
Enerjisa Üretim ve vgbe energy’den Hidroelektrikte Dijitalleşme Zirvesi... 08.10.2025
Cengiz Enerji Özbekistan’daki yeni santralinin finansman kapanışını tamamladı... 08.10.2025
Borsan Akıllı Bina Teknolojileri ve Elektrik Sektörünün Türkiye’deki En Önemli Buluşmasında Yerini Aldı... 08.10.2025
TREDER; Knorr-Bremse, Mobilite, LID işbirliğiyle Adana’da eğitim verdi... 08.10.2025
EIF 2025’e Enerji Sektörü Karar Vericilerinden Yoğun Katılım ... 08.10.2025
Siemens’ten Megawatt Çağı İçin Yeni Nesil Elektrikli Araç Şarj Sistemi SICHARGE FLEX... 08.10.2025
Aksa Enerji’nin 2026 yılında 10 Yeni Santrali 975 MW ile Ticari Faaliyete Geçiyor ... 08.10.2025
EPDK, LPG piyasası lisans yönetmeliğinde değişikliğe gitti... 08.10.2025
YEO Teknoloji ve ABD merkezli ECC Global’den yenilenebilir enerjide EPC-F çözümü için güç birliği... 08.10.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.