Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Shell, Irak'ta petrokimya tesisi kurma görüşmelerinden çekildi

Güncelleme :14.02.2024

Proje, mali ve sözleşmesel anlaşmazlıklar nedeniyle aksaklıklarla karşı karşıya kaldı.

Reuters'in haberine göre Shell, Irak'ın Basra kentinde bir petrokimya tesisinin geliştirilmesine ilişkin müzakerelerden çekilme kararı aldı.

Bu hamle, sektördeki karların azaldığı bir ortamda İngiltere'nin petrol ve gaz devinin stratejisinde bir değişikliğin altını çiziyor.

Shell, 2015 yılında Irak'ı Orta Doğu'da önemli bir petrokimya üreticisi olarak konumlandırmayı amaçlayan 11 milyar dolarlık (8,76 milyar £) Nebras Petrokimya Projesi için bir ön anlaşma imzaladı.

Irak Petrol Bakanlığı, Shell'in, Nebras Petrokimya Projesi'ne yatırımı konusunda Sanayi ve Maden Bakanlığı ile Petrol Bakanlığı'nın katılımıyla görüşmelere devam etmeyeceğini söyledi.

Anlaşmanın ardından altı yıl içinde faaliyete geçeceği tahmin edilen proje, mali ve sözleşmeden kaynaklanan anlaşmazlıklar nedeniyle aksiliklerle karşı karşıya kaldı ve bu durum Shell'in sonunda anlaşmadan çekilmesine yol açtı.

Ayrı bir gelişmede, bir Shell sözcüsü şunları söyledi: "Nebras entegre petrokimya kompleksinin fizibilitesine ilişkin hükümet ortaklarımızla yapılan derinlemesine değerlendirmenin ardından Shell, projeye devam etmeme kararı aldı.

"Shell, Irak'taki ana gaz işleme kuruluşu olarak Basra Gaz Şirketi (BGC) ortak girişimindeki ortaklığımız aracılığıyla Irak'ın enerji ortamında hayati bir rol oynamaya devam edecek."

Bu gelişme, Shell'in Singapur'daki petrol rafinerisi ve petrokimya varlıkları için aktif olarak alıcı aradığı dönemde gerçekleşti.

Şirketin, aralarında enerji tüccarı Vitol, Çin Ulusal Offshore Petrol Şirketi (CNOOC) ve Çinli kimya şirketleri Eversun Holdings ve Befar Group'un da bulunduğu en az dört potansiyel alıcıyı kısa listeye aldığı bildirildi.

Shell, bu kuruluşlardan Şubat 2024 sonuna kadar resmi teklifler talep etti.

Geçtiğimiz ay Shell, Almanya'nın Wesseling kentindeki petrol rafinerisini 2025 yılına kadar kapatma planını duyurdu.

Tesisin, madeni yağ hammaddesi üretmeye adanmış bir tesise dönüştürülmesi planlanıyor ve bu da şirketin operasyonel odağında bir dönüm noktası olduğunu gösteriyor.

Bu haber 2025 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
OPET ve Yapı Kredi iş birliğiyle UTTS akaryakıt ödemelerinde otomatik ödeme dönemi başlıyor... 22.08.2025
Astor Enerji yılın ilk yarısında güçlü performansıyla öne çıktı... 22.08.2025
Kaçak Elektrik Denetimine Silahlı Müdahale... 22.08.2025
Aksa Doğalgaz, izinsiz kazıların yarattığı risklere dikkat çekiyor... 22.08.2025
OPET Apeksa İstasyonu, Sakarya’da hizmete açıldı... 22.08.2025
Alışan’da Güneş Enerjisi Dönemi Başladı ... 22.08.2025
Rosatom, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Dördüncü Güç Ünitesi’ne Ait Reaktörün Kontrol Montajına Başladı... 22.08.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.