Haberler > LPG Başlıkları
2030’a kadar dünyada 1,9 milyar insan temiz yemek pişirmeye erişimden mahrum kalacak Güncelleme :13.04.2024Diğer bölgelere kıyasla Afrika'daki hanelerde önemli ölçüde daha yüksek biyokütle tüketiminin ana nedeni, güvenilir, modern enerji kaynaklarına erişim eksikliğidir.
Gaz İhraç Eden Ülkelere göre, temiz pişirmenin, özellikle de sıvılaştırılmış petrol gazının (LPG), 2030 yılına kadar küresel nüfusun yalnızca %77'sine ulaşacağı ve bu durumun, 1,1 milyarı Sahra Altı Afrika'da olmak üzere, yaklaşık 1,9 milyar insanı erişimden mahrum bırakacağı öngörülüyor.
Forumun (GECF) 2050 Outlook Raporuna göre konut binalarının Afrika'daki en büyük enerji tüketen sektör olduğunu gösterdi.
Rapora göre konut, 2022 yılında Afrika'nın enerji tüketiminin %56'sını oluşturuyordu; özellikle Sahra Altı Afrika'da biyokütle baskın enerji kaynağıydı.
Raporda, Afrika'daki hanelerde dünyanın diğer bölgelerine kıyasla önemli ölçüde daha yüksek biyokütle tüketiminin ardındaki temel nedenin, güvenilir, uygun fiyatlı ve sürdürülebilir modern enerji kaynaklarına erişim eksikliği olduğu açıklandı.
Dolayısıyla bölgedeki hanelerin gübre ve odundan başka enerji alternatifi yok.
Rapora göre sağlıklarına zarar veren bu yakıtların toplanmasında en ağır yükü kadınlar ve çocuklar çekiyor.
'Sahra Altı Afrika'da temiz yemek pişirme olanaklarına erişimi olmayan haneler genellikle her gün ortalama 2 saatini yakıt toplamak için harcıyor. Ayrıca yemek pişirmeye ve yemek hazırlamaya 3 saat harcıyorlar. Raporda, yemek pişirmek için geleneksel soba ve açık ateş kullanmanın sağlık açısından sonuçlarının ciddi olduğu belirtildi.
Ev içi hava kirliliği, Sahra Altı Afrika'da erken ölümlerin ikinci önde gelen nedenidir ve yılda yaklaşık 700.000 ölüme neden olur ve bunların %60'ı kadın ve çocuklardan oluşur.
Rapora göre geleneksel biyokütleden LPG'ye geçiş, gaz reaksiyonlarından kaynaklanan partikül maddeyle ilişkili 'korkunç' sağlık risklerinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
GECF raporda böyle bir geçişin, çevredeki partikül maddeye maruz kalmayı azaltarak Afrika'da yılda yaklaşık 400.000 kişinin hayatını kurtarabileceğini belirtti.
Birleşmiş Milletler'e göre temiz pişirme yakıtlarına ve teknolojilerine erişimi olan bireylerin oranı 2015'ten 2021'e yalnızca %7 arttı.
Ancak GECF, bölgenin en düşük erişim oranlarına sahip olduğu Sahra Altı Afrika'nın aksine, Güney ve Güneydoğu Asya'da, özellikle de Hindistan ve Endonezya gibi ülkelerde önemli ve istikrarlı bir ilerleme kaydedildiğini söyledi. Burada temiz pişirme çözümlerindeki ilerlemeler artan nüfusa ayak uyduramıyor.
2021 yılında toplam 900 milyon insan erişimden mahrum kaldı ve mevcut eğilimler devam ederse, 2030 yılına kadar küresel nüfusun yalnızca %77'sinin temiz pişirme çözümlerine erişebileceği tahmin ediliyor; bu durumda 1,1 milyarı olmak üzere yaklaşık 1,9 milyar insanın erişimden mahrum kalacağı öngörülüyor. Sahraaltı Afrika'da.
Hindistan'daki çeşitli girişimlere örnek gösterilen raporda, 2015'ten 2022'ye kadar LPG kullanan kişi sayısının 300 milyon artacağı vurgulandı.
Ayrıca sağlık tehlikelerini azaltabilecek, temiz, verimli ve kolay erişilebilir, tüpte saklanabilen bir kaynak olan LPG'yi de savundu.
Bu haber 4537 kere okunmuştur.
|
|