Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

ODAŞ ve Akçansa’dan Stratejik İş Birliği

Güncelleme :07.10.2024

Enerji, madencilik ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren ODAŞ, Çan 2 Termik Santrali’nden çıkan uçucu külleri döngüsel süreçlerle ekonomiye geri kazandırıyor. ODAŞ, çimento sektöründe faaliyet gösteren Akçansa ile yaklaşık 2 milyon ton uçucu kül satışı için iş birliği yaptı.

Enerji, madencilik ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren ODAŞ, çimento sektörünün önemli oyuncularından Akçansa ile uçucu kül satışına yönelik anlaşma imzaladı. Anlaşma, ODAŞ bünyesindeki Çan2 Termik Santrali’nde üretimden kaynaklı oluşan proses çıktısı uçucu küllerin, çimento üretiminde kullanılması amacıyla Akçansa’ya satılmasını içeriyor. 

İki şirket arasında gerçekleştirilen imza töreninde, ODAŞ Elektrik Üretim Grubu Başkanı ve Suda Stratejik Metal Dış Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Can, Akçansa Genel Müdürü Vecih Yılmaz ile bir araya geldi. Yaklaşık 2 milyon ton uçucu kül tedariğini kapsayan bu anlaşma, enerji ve çimento sektörlerinde sürdürülebilirlik standartlarının yükseltilmesine önemli bir katkı sağlamayı amaçlıyor. ODAŞ, bu iş birliği ile çevresel etkileri en aza indirme ve kaynakları daha verimli bir şekilde kullanma yönündeki çalışmalarına bir yenisini eklemiş oldu.

İmza töreninde konuşan Ahmet Can, "Çan2 Termik Santrali’nde oluşan uçucu külü ürün haline getirerek döngüsel ekonomiye kazandırıyoruz. Sürdürülebilir büyüme hedeflerimiz doğrultusunda kaynakları en verimli şekilde kullanma politikamızla hem şirketimiz hem de ülke ekonomimize katkı sağlıyoruz. Bu iş birliği, sektörümüzde atıkların ekonomiye tekrar kazandırılmasının daha geniş bir kabulüne katkı sağlaması açısından önem taşıyor” dedi.

340 MWm kapasiteli Çan2 Termik Santrali’nin sahip olduğu Çevre İzin ve Lisans Belgesi ile Türkiye’de özel sektördeki sayılı santrallerden biri konumunda bulunduğuna dikkat çeken Can, “Santralimizin baca gazı arıtma sistemi yüzde 99,3 verimlilikle son teknolojik ekipmanlara sahip olmakla birlikte, baca gazı arıtma sisteminde bypass özelliği bulunmamasıyla, konvansiyonel üretim yapan santraller arasında çevreci uygulamaları benimseyen tesis olarak da öne çıkıyor. Bunun yanı sıra sıfır atık belgesine sahip ilk kömür santrallerinden biriyiz. Atık yönetimi konusunda yürüttüğümüz politika sayesinde doğal kaynakların üzerindeki tüketim baskısının azaltılmasına ve gelecek nesillerin kullanacağı kaynakların korunarak sürdürülebilir bir tedarik-üretim zinciri kurulmasına katkıda bulunuyoruz” şeklinde konuştu. 

Uçucu külü yurt dışına da sattıklarına değinen Can, “2020’den bu yana ABD, Kanada ve Avrupa ülkelerine toplam 1.3 Milyon tonu aşkın uçucu kül ve sentetik alçı taşı (FGD Gypsum) ihraç ettik” dedi. 

Akçansa  Genel Müdürü Vecih Yılmaz ise, "Türkiye’nin en yüksek paydaş değerine sahip sürdürülebilir yapı malzemeleri şirketi olma vizyonumuzla, çevresel etkilerimizi en aza indirme amacını odağımıza alarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Çimento ve hazır beton üretiminde değerli bir malzeme ve alternatif hammadde olan uçucu kül, üretim süreçlerinde doğru şekilde kullanıldığında çevresel etkileri minimize eden ve kaynakları verimli kullanan bir üretim sürecini destekliyor. Şirket olarak benimsediğimiz döngüsel ekonomi yaklaşımımızın çok önemli bir örneği olan bu adım, iklim değişikliği ile mücadele stratejimize de katkı sunacak. Yaptığımız bu iş birliği ile Akçansa olarak kaynakların sorumlu kullanımına yönelik taahhüdümüzü sürdürüyoruz." diye konuştu.

Bu haber 3382 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Avrupa’nın En Büyük Enerji Depolama Projesinde İlk Etap Tamamlandı... 08.10.2025
5G, Türkiye'nin enerji ve maden sektöründe sürdürülebilirliği artırarak maliyetleri düşürecek... 08.10.2025
PÜİS’’in 22. Olağan Genel Kurulu Ankara’da gerçekleştirildi... 08.10.2025
Koç Topluluğu’nun İklim Teknolojileri Hızlandırma Programı’na Başvurular Başladı... 08.10.2025
Enerjisa Üretim ve vgbe energy’den Hidroelektrikte Dijitalleşme Zirvesi... 08.10.2025
Cengiz Enerji Özbekistan’daki yeni santralinin finansman kapanışını tamamladı... 08.10.2025
Borsan Akıllı Bina Teknolojileri ve Elektrik Sektörünün Türkiye’deki En Önemli Buluşmasında Yerini Aldı... 08.10.2025
TREDER; Knorr-Bremse, Mobilite, LID işbirliğiyle Adana’da eğitim verdi... 08.10.2025
EIF 2025’e Enerji Sektörü Karar Vericilerinden Yoğun Katılım ... 08.10.2025
Siemens’ten Megawatt Çağı İçin Yeni Nesil Elektrikli Araç Şarj Sistemi SICHARGE FLEX... 08.10.2025
Aksa Enerji’nin 2026 yılında 10 Yeni Santrali 975 MW ile Ticari Faaliyete Geçiyor ... 08.10.2025
EPDK, LPG piyasası lisans yönetmeliğinde değişikliğe gitti... 08.10.2025
YEO Teknoloji ve ABD merkezli ECC Global’den yenilenebilir enerjide EPC-F çözümü için güç birliği... 08.10.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.