Haber Ekonomi


Haberler > Ticari Araçlar Başlıkları

Mercedes-Benz Türk ve Daimler Truck, Elektrikli Ulaşımın Geleceğine Yol Alıyor

Güncelleme :16.10.2024

 Mercedes-Benz Türk ve çatı şirketi Daimler Truck, elektrikli ulaşımın geleceğini şekillendirmeye devam ediyor. Bu kapsamda iki şirket, elektrikli ulaşım ekosistemini bütünsel olarak tasarlayarak, batarya elektrikli ve hidrojen bazlı yakıt hücreli araçlardan her türlü elektrikli ulaşım altyapısının kurulumuna kadar geniş bir ürün ve hizmet yelpazesi sunuyor. 

Sıfır emisyonla ulaşım ve karbon nötr dönüşüme öncülük etme hedefi doğrultusunda uzun yıllardır çalışmalarını sürdüren Mercedes-Benz Türk ve çatı şirketi Daimler Truck, sürdürülebilir teknolojilerle elektrikli ulaşımın geleceğini şekillendirmeye devam ediyor. Elektrikli araç dönüşümünü Bağlantılı/Çevrim İçi (Connected), Otonom (Autonomous) ve Elektrikli (Electric) stratejileri etrafında şekillendiren Daimler Truck, bu strateji çerçevesinde Batarya Elektrikli ve Hidrojen Bazlı Yakıt Hücreli Araçlar geliştirerek, şehir içi taşımacılıktan uzun mesafe taşımacılığa kadar geniş bir yelpazede sıfır emisyonlu çözümler sunuyor. 

Elektrikli Ulaşım Ekosistemi Bütünsel Olarak Tasarlanıyor

Elektrikli ulaşım ekosistemi için üretim dışı alanlarda da hizmet vermek amacıyla kurulan Daimler Buses Solutions GmbH; müşterilerine özel konfigürasyona sahip elektrikli otobüslerden yazılım destekli fizibilite çalışmalarına, şarj yönetim sistemlerinden elektrik alt yapısının kurulmasına kadar geniş bir hizmet yelpazesi sunuyor. Daimler Buses Solutions GmbH, teklif aşamasından araçların operasyona çıkmasına kadar gerekli her türlü simülasyon, müşteri ihtiyacına göre donanımı belirlenmiş araç, yürütülecek operasyona uygun şarj istasyonu seçimi ve kurulması, elektrik alt yapısı, şarj ve filo yazılımları müşterilere kapsamlı paket halinde sunuluyor. Daimler Buses Solutions GmbH, Türkiye’deki bu kapsamdaki çalışmaları Mercedes-Benz Türk ile beraber sürdürüyor. 

Yeni Nesil Hibrit Çözüm: Mercedes-Benz Conecto 

Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda üretilen Mercedes-Benz Conecto Hybrid, geleneksel dizel motorlu Conecto modeline göre yüzde 6,5’e varan yakıt tasarrufu sağlıyor. Yılda 80.000 km yol kateden Mercedes-Benz Conecto Hybrid, gerçekleştirdiği yakıt tasarrufu sayesinde yıllık ortalama 5.2 ton CO2’in çevreye salımının önüne geçiyor. Elektrikli ve dizel motorların bir arada çalıştığı ‘kompakt hibrit’ sistemi sayesinde araç, frenleme ve gazsız sürüş esnasında ortaya çıkan enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek depoluyor ve kalkış esnasında dizel motorun desteklenmesinde kullanıyor. Conecto Hybrid’in AR-GE çalışmaları da Mercedes-Benz Türk Otobüs AR-GE ekibi tarafından gerçekleştirildi.

Bu haber 1543 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Talay Logistics Elektrikli Çekici Filosunu Habaş’ın Yerlileri İle Güçlendirdi... 03.05.2025
BOTAŞ Daire Başkanı Oğuzhan Oğuz, Uluslararası Gaz Birliği İcra Komitesi üyeliğine seçildi... 03.05.2025
Toyota Avrupa Pazarında Yüksek Satışlarıyla Parlamaya Devam Etti... 03.05.2025
Karsan’dan Ulaşımda Net Sıfır Emisyon Yol Haritası Projesi’ne Tam Destek! ... 03.05.2025
Enerji Sektörünün Kalbi Bursa’da Atacak... 03.05.2025
Kimya Sektörünün İhracatı 4 Ayda 10 Milyar Doları Aştı... 03.05.2025
Alman Enerjisine Sahip Opel Modellerinde Sıfır Faizli Finansman Olanakları!... 03.05.2025
Suriye'den Türkiye'ye enerji alanında yatırım çağrısı... 03.05.2025
EPDK, Petrol Ofisi AŞ'nin Konyaaltı’ndaki terminalinin depolama ve iletim hizmet tarifelerinde değişikliğe gitti... 03.05.2025
Bakan Bayraktar, "enerjide merkez ülke" olan bir Türkiye hedeflediklerini açıkladı... 03.05.2025
İstanbul Enerji AŞ geleceğe güç verdi... 03.05.2025
Shell'in ilk çeyrek karı % 28 düşüşle piyasa beklentilerinin üzerinde geldi... 03.05.2025
Anadolu Isuzu Suudi Arabistan pazarında... 03.05.2025
Enerji Bakanı Bayraktar, Irak, Moldova, Nijer, Suriye ve Libya enerji bakanlarıyla görüştü... 03.05.2025
Mercedes-Benz’den Mayıs ayı kampanyaları... 03.05.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.