Haber Ekonomi


Haberler > LPG Başlıkları

Avrupa'nın gaz depolarında doluluğun ay sonunda yüzde 43'e düşmesi bekleniyor

Güncelleme :13.02.2025

Avrupa’da soğuk geçen kış ve Rus gazının yokluğu nedeniyle gerçekleşen yoğun kullanım nedeniyle doğal gaz depolarının doluluk oranının şubat sonunda yüzde 43'e, mart sonu itibarıyla da yüzde 37'ye gerilemesi bekleniyor.

Dünyanın en büyük petrokimya piyasası bilgi sağlayıcısı ICIS'in yayımladığı son aylık öngörü raporundan derlenilen bilgilere göre, Avrupa doğal gaz açığını spot piyasadan aldığı sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) kargoları ile doldurmaya yöneldi.

Avrupa'da doğal gaz tüketiminin şubatta yüksek seyrettiğine değinilen raporda, doğal gaz fiyatlarının ocakta Asya piyasalarının üzerine çıktığı ve bunun, LNG ithalatını Avrupa lehine çevirdiği aktarıldı. Ayrıca, LNG terminallerine tanker varışlarının bu ay sonunda 8,1 milyon tona ulaşarak önceki aya göre yüzde 3 artmasının beklendiği ifade edildi.

Raporda, Avrupa doğal gaz arzına ilişkin değerlendirmelerde, Norveç’ten sağlanan tedarikte şubat ayı boyunca günlük 129 milyon metreküplük bir düşüş yaşanmasının öngörüldüğü belirtildi. Bu durumun arz tarafında ek sıkıntılar doğurabileceğine işaret edildi.

Hava koşullarının fiyatlar üzerindeki etkisine de değinilen raporda, Kuzeybatı Avrupa’da beklenen soğuk hava dalgalarının doğal gaz fiyatlarını yukarı yönlü baskılayabileceği vurgulandı. Bununla birlikte, İskandinav ülkelerindeki hidroelektrik üretiminin mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin, kıta genelindeki elektrik fiyatlarını aşağı yönlü etkileyebileceği kaydedildi.

Avrupa'da doğal gaz depolarının geçen yıl bu dönemde yüzde 70'e yakın olan doluluk oranı 11 Şubat itibarıyla yüzde 47'ye geriledi.

Elektrik üretiminde kömür daha karlı

Elektrik üretiminde kömürün, özellikle linyit ve taş kömürün, doğal gaza kıyasla daha karlı bir konumda bulunduğu belirtilen raporda, bu durumun üretimde kömür santrallerinin doğal gaz santrallerinden önce devreye girmesine neden olabileceği aktarıldı.

Raporda, Avrupa’da soğuk geçen kış ve Rus gazının yokluğundan gerçekleşen yoğun kullanım nedeniyle doğal gaz depolarının doluluk oranının şubat sonunda yüzde 43 ve mart sonu itibarıyla yüzde 37'ye gerilemesinin beklendiğine dikkati çekildi.

Öte yandan, ABD’nin Rusya’nın Portovaya ve Vysotsk LNG tesislerine yönelik yeni yaptırımları devreye alacağı anımsatılarak, martta yürürlüğe girecek yaptırımların, küresel LNG arzı üzerinde ek baskı yaratabileceği ifade edildi.

Raporda, ABD Başkanı Donald Trump’ın AB’ye yönelik ek gümrük vergileri getirmesi halinde, Avrupa’daki sanayi üretiminin ve dolayısıyla elektrik talebinin düşebileceği belirtildi. Buna karşılık, AB’nin misilleme olarak ABD LNG’sine ek vergiler getirmesi durumunda, Avrupa’da doğal gaz ve elektrik fiyatlarının yukarı yönlü hareket edebileceğinin altı çizildi.

ICIS uzmanları, Avrupa enerji piyasalarında şubatın en büyük risk faktörünün hava koşulları olacağını vurgularken, özellikle Kuzeybatı Avrupa’da yaşanabilecek olası soğuk hava dalgalarının fiyat hareketliliğini artırabileceğini kaydetti.

Bu haber 5870 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Avrupa’nın En Büyük Enerji Depolama Projesinde İlk Etap Tamamlandı... 08.10.2025
5G, Türkiye'nin enerji ve maden sektöründe sürdürülebilirliği artırarak maliyetleri düşürecek... 08.10.2025
PÜİS’’in 22. Olağan Genel Kurulu Ankara’da gerçekleştirildi... 08.10.2025
Koç Topluluğu’nun İklim Teknolojileri Hızlandırma Programı’na Başvurular Başladı... 08.10.2025
Enerjisa Üretim ve vgbe energy’den Hidroelektrikte Dijitalleşme Zirvesi... 08.10.2025
Cengiz Enerji Özbekistan’daki yeni santralinin finansman kapanışını tamamladı... 08.10.2025
Borsan Akıllı Bina Teknolojileri ve Elektrik Sektörünün Türkiye’deki En Önemli Buluşmasında Yerini Aldı... 08.10.2025
TREDER; Knorr-Bremse, Mobilite, LID işbirliğiyle Adana’da eğitim verdi... 08.10.2025
EIF 2025’e Enerji Sektörü Karar Vericilerinden Yoğun Katılım ... 08.10.2025
Siemens’ten Megawatt Çağı İçin Yeni Nesil Elektrikli Araç Şarj Sistemi SICHARGE FLEX... 08.10.2025
Aksa Enerji’nin 2026 yılında 10 Yeni Santrali 975 MW ile Ticari Faaliyete Geçiyor ... 08.10.2025
EPDK, LPG piyasası lisans yönetmeliğinde değişikliğe gitti... 08.10.2025
YEO Teknoloji ve ABD merkezli ECC Global’den yenilenebilir enerjide EPC-F çözümü için güç birliği... 08.10.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.