Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Türkiye'deki akaryakıt ürünlerinin yüzde 99,3'ünün teknik düzenlemelere uygun olduğu tespit edildi

Güncelleme :15.04.2025

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye genelinde piyasaya arz edilen akaryakıt ürünlerinin yüzde 99,3'ünün standartta belirtilen değerlerle uyumlu olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

EPDK'den yapılan açıklamaya göre, Kurum tarafından her yıl düzenli olarak yürütülen Akaryakıt Kalitesi İzleme Sistemi'nin (AKİS) 2023 çalışmaları kapsamında, Türkiye genelinde yaz ve kış dönemlerinde toplam 677 motorin ve 628 benzin numunesi alındı.

Bu kapsamda, denetime tabi tutulan istasyonların ülkedeki tüm istasyonları temsil edecek şekilde basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçildiğinin belirtildiği açıklamada, numune alma işlemlerinin Kurum ile protokolü bulunan İl Emniyet Müdürlükleri ve İl Jandarma Komutanlıkları tarafından gerçekleştirildiği bilgisi paylaşıldı.

Alınan numunelerin, akredite laboratuvarlarda analiz edilerek ilgili standartlara göre değerlendirildiği ifade edilirken, incelemelerin benzinde 27, motorinde ise 20 kriter üzerinde gerçekleştirildiği bildirildi.

Böylece, AKİS 2023 sonuçlarına göre motorin numunelerinin yüzde 99,9'u, benzin numunelerinin de yüzde 98,7'si ilgili teknik düzenlemelere uygunluk gösterirken, sistem kapsamında analiz edilen numunelerin yüzde 99,3'ünün standartta belirtilen değerlerle uyumlu olduğu tespit edildi.

Yalnızca Samsun'da bir motorin numunesinin "kükürt oranı" parametresinde teknik düzenlemelere aykırı bulunduğu belirtilen açıklamada, benzin ürünlerinde ise Bolu, Bursa, İstanbul ve Sakarya'dan alınan 8 numunenin, "araştırma oktan sayısı" ve "motor oktan sayısı" kriterleri bakımından standartta belirtilen sınır değerlere uygun çıkmadığı ifade edildi.

Açıklamada, tüm numunelerin, ulusal marker seviyesi açısından da değerlendirildiği ve tamamının yasal sınırları karşıladığı kaydedilirken, bu sonucun piyasaya arz edilen yakıtların tamamının yasal yollarla piyasaya arz edildiğini gösterdiğine işaret edildi.

EPDK, AKİS sistemiyle akaryakıt kalitesinin izlenmesi ve kayıt dışı uygulamaların önlenmesini hedefliyor

İlk olarak 2011'de başlatılan AKİS uygulamasının, 2023 itibarıyla 10. kez yaz ve kış dönemi olmak üzere tam kapsamlı biçimde uygulandığı ifade edilen açıklamada, "Yıllar itibarıyla elde edilen sonuçlar, Türkiye'de akaryakıt kalitesinin en üst seviyede olduğunu ortaya koymaktadır." denildi.

Açıklamada, özellikle son 3 yılda teknik düzenlemelere aykırılık oranlarının azaldığı ve piyasada bulunan akaryakıtın kalite açısından olumlu bir seyir sergilendiğinin görüldüğü belirtildi.

EPDK'nin AKİS'le akaryakıt kalitesinin izlenmesi ve kayıt dışı uygulamaların önlenmesini hedeflediğinin altı çizilen açıklamada, "AKİS sayesinde hem çevresel riskler azaltılmakta hem de tüketicilerin araçlarına uygun, güvenilir yakıt kullanması sağlanmaktadır." ifadesine yer verildi.

Açıklamada ayrıca kolluk kuvvetlerinin özverili çalışmaları, TÜBİTAK ile birlikte yürütülen ulusal marker projesi, bayi ve depo otomasyon sistemlerinin başarıyla uygulanması sayesinde kaçak akaryakıtın Türkiye'nin gündeminden tamamen çıktığı belirtildi.

Bu haber 908 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Avrupa’nın En Büyük Enerji Depolama Projesinde İlk Etap Tamamlandı... 08.10.2025
5G, Türkiye'nin enerji ve maden sektöründe sürdürülebilirliği artırarak maliyetleri düşürecek... 08.10.2025
PÜİS’’in 22. Olağan Genel Kurulu Ankara’da gerçekleştirildi... 08.10.2025
Koç Topluluğu’nun İklim Teknolojileri Hızlandırma Programı’na Başvurular Başladı... 08.10.2025
Enerjisa Üretim ve vgbe energy’den Hidroelektrikte Dijitalleşme Zirvesi... 08.10.2025
Cengiz Enerji Özbekistan’daki yeni santralinin finansman kapanışını tamamladı... 08.10.2025
Borsan Akıllı Bina Teknolojileri ve Elektrik Sektörünün Türkiye’deki En Önemli Buluşmasında Yerini Aldı... 08.10.2025
TREDER; Knorr-Bremse, Mobilite, LID işbirliğiyle Adana’da eğitim verdi... 08.10.2025
EIF 2025’e Enerji Sektörü Karar Vericilerinden Yoğun Katılım ... 08.10.2025
Siemens’ten Megawatt Çağı İçin Yeni Nesil Elektrikli Araç Şarj Sistemi SICHARGE FLEX... 08.10.2025
Aksa Enerji’nin 2026 yılında 10 Yeni Santrali 975 MW ile Ticari Faaliyete Geçiyor ... 08.10.2025
EPDK, LPG piyasası lisans yönetmeliğinde değişikliğe gitti... 08.10.2025
YEO Teknoloji ve ABD merkezli ECC Global’den yenilenebilir enerjide EPC-F çözümü için güç birliği... 08.10.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.