Haber Ekonomi


Haberler > Yenilenebilir Başlıkları

Rüzgar ve güneşten üretilen elektrikle geçen yıl 12 milyar dolarlık enerji ithalatının önüne geçildi

Güncelleme :19.06.2025

 Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, güneş ve rüzgardan elektrik üretimiyle geçen yıl 12 milyar dolar enerji ithalatının önüne geçildiğini söyledi.

Demirdağ, Güneş Enerjisi ve Depolama Seminer Programı'nın açılış konuşmasında, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji çeşitlendirmesinde önemli yer aldığını belirtti.

Dünyadaki en önemli konulardan birinin enerjide arz ve talep olduğuna işaret eden Demirdağ, "Tüketim, öngörülemez şekilde artarsa siz enerji fiyatlarını kontrol edemezsiniz. Sektörün sürdürülebilirliği açısından yatırımlar önemli." diye konuştu.

Demirdağ, bu yıl bütçenden 520 milyar liranın ithal kaynakları sübvanse etmek için kullanılacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Bunun en büyük kısmı, ithal doğal gazı sübvanse ederek elektrik üretiminde kullanmaktan kaynaklanıyor. Biz doğal gazı ithal ediyoruz, sübvanse ediyoruz, elektrik enerjisine çevirip satıyoruz. Güneş ve rüzgardan elektrik üretimiyle geçen yıl 12 milyar dolar enerji ithalatının önüne geçildi. Enerji depolama sistemleri ile ithal edilen doğal gazdan üretilen enerjiden çok daha ucuza elektrik üretip, depolayıp, bunu saniyenin 3'te 1'inde sisteme elektrik verebilecek, esnekliği artıracak bir noktaya geldik. Depolama sistemleri oldukça önemli bir noktaya gelecek."

"Enerjide çeşitlilik jeopolitik dalgalanmalara karşı direnci artırıyor"

Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Üyesi Halit Erol, Rusya-Ukrayna savaşıyla Avrupa'nın enerji arzında ciddi sarsıntı yaşadığını, İran-İsrail geriliminin ise enerji güvenliğinin jeopolitik yönünü bir kez daha gösterdiğini ifade etti.

Türkiye'nin enerji bağımlılığını azaltacak yapısal dönüşümlerin, krizlerin ekonomik etkilerini sınırlamak için önemli olduğuna dikkati çeken Erol, "Enerjide çeşitlilik, yerli üretim ve sürdürülebilirlik ekseninde atılacak adımlar, ülkemizin bu tür jeopolitik dalgalanmalara karşı direncini artıracaktır. Karadeniz gazı, yenilenebilir yatırımlar ve nükleer enerji adımları, Türkiye'nin enerjide kendi kendine yeten bir ülke olma yolunda umut veriyor." diye konuştu.

Erol, Türkiye'nin büyük bir güneş enerjisi potansiyeline sahip olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu potansiyelin ekonomik güce dönüşebilmesi için, teknoloji, finansman ve mevzuat alanlarında güçlü eşgüdüm gerekiyor. Bu dönüşümün merkezinde de sanayicilerimiz yer almalı. Zira enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmanın en etkili yolu, yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızı azami verimle kullanmaktan geçiyor. Enerji depolama sistemleri de şebeke güvenliği açısından anahtar rol oynuyor. Bu alandaki politikalar sanayinin yeşil dönüşümünde belirleyici olacak."

Bu haber 379 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
OPET ve Yapı Kredi iş birliğiyle UTTS akaryakıt ödemelerinde otomatik ödeme dönemi başlıyor... 22.08.2025
Astor Enerji yılın ilk yarısında güçlü performansıyla öne çıktı... 22.08.2025
Kaçak Elektrik Denetimine Silahlı Müdahale... 22.08.2025
Aksa Doğalgaz, izinsiz kazıların yarattığı risklere dikkat çekiyor... 22.08.2025
OPET Apeksa İstasyonu, Sakarya’da hizmete açıldı... 22.08.2025
Alışan’da Güneş Enerjisi Dönemi Başladı ... 22.08.2025
Rosatom, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Dördüncü Güç Ünitesi’ne Ait Reaktörün Kontrol Montajına Başladı... 22.08.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.