Haber Ekonomi


Haberler > Yenilenebilir Başlıkları

Türkiye-Azerbaycan 4. Enerji Forumu İzmir'de düzenlendi

Güncelleme :04.09.2025

Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK 2025) kapsamında Türkiye-Azerbaycan 4. Enerji Forumu düzenlendi

Azerbaycan Cumhurbaşkanının İklim Konularından Sorumlu Temsilcisi ve COP29 Başkanı Muhtar Babayev, "Azerbaycan ve Türkiye, küresel enerji sisteminde her zaman sorumlu ortaklar olmuş ve küresel enerji güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynamışlardır." dedi.

İzmir'de bir otelde Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK 2025) kapsamında Türkiye-Azerbaycan 4. Enerji Forumu düzenlendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın da katıldığı forumda konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanının İklim Konularından Sorumlu Temsilcisi ve COP29 Başkanı Muhtar Babayev, Türkiye ve Azerbaycan Cumhurbaşkanlarının bilgeliği, öngörüsü ve ekonomik potansiyelin doğru şekilde önceliklendirilmesiyle enerji sektöründeki başarılı işbirliğinin bölgesel ve küresel enerji güvenliğinde önemli rol oynadığını söyledi.

Türkiye ve Azerbaycan'ın iklim değişikliğinin yarattığı riskleri ve enerji dönüşümünün sunduğu fırsatları göz önünde bulundurarak enerji ve iklim alanlarındaki ortaklıklarını genişlettiğini ifade eden Babayev, şunları kaydetti:

"Türkiye, iklim politikası alanında son zamanlarda önemli adım attı. Kabul edilen iklim yasası, ülkenin uzun vadeli karbon nötrlüğü hedefinin temelini oluşturdu. Bu yasa Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadeledeki iradesini ve kararlılığını gösteren tarihi karardır. Türkiye'nin ulusal iklim hedefleri, küresel süreçlerde sorumlu ortak olduğunu da kanıtlıyor. Emisyonları azaltmak, temiz enerji kaynaklarını genişletmek ve yeşil yatırımları teşvik etmek için atılan adımlar, Türkiye'nin karbonsuzlaşma yolunu açıkça ortaya koyuyor. Her iki ülke de enerji dönüşümünün yarattığı fırsatların farkında. Azerbaycan ve Türkiye, küresel enerji sisteminde her zaman sorumlu ortaklar olmuş ve küresel enerji güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynamışlardır. Her iki ülke de şu anda yenilenebilir enerji alanında önemli projeler yürütmektedir."

"Enerji ortaklığı stratejik zorunluluktur"

Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov da Türkiye'nin yenilenebilir enerji, enerji depolama sistemleri, yeşil hidrojen, karbon yakalama teknolojileri, enerji verimliliği, enerji piyasası ilişkileri ve düzenlemesi alanlarındaki deneyimi ve desteğinin kendileri için özel öneme sahip olduğunu vurguladı.

Türkiye'yi her zaman ve tüm süreçlerde olduğu gibi temiz enerji geleceğine giden hedefinde de büyük müttefiki olarak gördüklerini anlatan Şahbazov, "Güçlü bir Azerbaycan-Türkiye enerji ortaklığı stratejik zorunluluktur çünkü hem ülkelerimiz, bölgemiz hem de uluslararası alanda büyük önem taşımaktadır. Bu birlik, güvenlik ve sürdürülebilir kalkınmanın bir simgesidir." dedi.

Şahbazov, Enerji Forumu kapsamında işbirliği gündemine hidrokarbonlardan madenciliğe, yenilenebilir enerjiden enerji düzenlemesine kadar 6 ana yönün dahil edilmesinin önemine işaret ederek, "Bu forumun sunduğu fırsatlardan yararlanarak yeni projeler ve umut vadeden fırsatlar üzerindeki işbirliğimizin daha da güçleneceğinden, karşılıklı ilişkilerimizin daha da gelişmesine ivme kazandıracağından ve ülkelerimizi stratejik hedeflerine yaklaştıracağından eminiz. Azerbaycan-Türkiye enerji ortaklığı, gelecekte de bölgesel ve küresel ölçekte kalkınma ve enerji güvenliğinin önemli garantörü olmaya devam edecektir." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Bayraktar ile mevkidaşı Şahbazov, iki ülkenin enerji alanında işbirliğinin geliştirilmesini öngören Forum Protokolü'ne imza attı.

Protokol kapsamında taraflar, enerji alanında faaliyet gösteren küresel ve bölgesel organizasyon ve kuruluşlarda işbirliğinin ve koordinasyonun güçlendirilerek sürdürülmesi konusunda mutabakat sağlayacak.

Türkiye ve Azerbaycan'ın ilgili kamu ve özel sektörlerinin katılımıyla oluşturulmuş 6 çalışma grubu ile faaliyet göstereceği forumda, gün boyunca "hidrokarbon ve petrokimya", "yenilenebilir enerji", "elektrik piyasası, elektrik dağıtım ve iletim", "regülasyon", "enerji verimliliği" ve "madencilik" çalışma gruplarının ortaya koyduğu çalışmalar da ele alınacak.

Bu haber 3054 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
EDEDER Enerjinin Geleceği ve Depolama Kongresi’nde ‘Bölgenin Batarya Üssü: Türkiye’ Hedefi Masaya Yatırılacak... 26.11.2025
Bakan Bayraktar, yeni enerji kaynaklarının potansiyelini değerlendiriyoruz... 26.11.2025
İmsan Group’tan Mersin’e 5 Prestijli Ödül Birden!... 26.11.2025
Samsung Split Isı Pompası ile yaz-kış bütçenizi koruyun ... 26.11.2025
Schneider Electric EcoStruxure ADMS ve Inavitas’tan Başkent EDAŞ’a Şebeke Yönetim Hizmeti... 26.11.2025
600 km menzil: Renault Trucks elektrikli uzun yol çekicilerini tanıttı... 26.11.2025
SOCAR Türkiye'nin “Project Finance” kitabının tanıtımı SOCAR'ın Bakü Yüksek Petrol Okulu'nda gerçekleşti... 26.11.2025
CK Enerji Çamlıbel Elektrik’ten sektörde bir ilk: Tarımın Enerjisi Raporu... 26.11.2025
Elektrik şebeke modernizasyonuna 6 milyar dolar ... 26.11.2025
Darphane ve TP Türkiye’ye Contact Center World’dan iki ödül... 26.11.2025
Yalıtım, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik için en etkili yatırım... 26.11.2025
SEDAŞ, Yol ve Çevre Güvenliğini Artıran Aydınlatma Çalışmalarını Sürdürüyor... 26.11.2025
Kronos Enerji, Odoo ERP ile Dijital Dönüşüm Sürecinde Yeni Bir Adım Atıyor... 26.11.2025
Ecogreen Enerji, YEKA GES yarışmalarında 50 megavat kapasiteli Bolu GES projesini kazandı... 26.11.2025
ASİS Otomasyon 25. Yılını Görkemli Bir Gala Gecesiyle Kutladı... 26.11.2025
DHL Express, Dünyanın En İyi İşverenleri Arasında Yer Aldı... 26.11.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.