Haber Ekonomi


Haberler > Doğalgaz Başlıkları

Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğalgazın ulaştırılmasını öngören TANAP projesine Brüksel büyük ilgi gösteriyor

Güncelleme :14.05.2014

Azerbaycan’dan Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğalgazın ulaştırılmasını öngören TANAP (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı) projesinin gerçekleştirilmesinden yana olan Brüksel, Rusya’yı kapsamadığı için bu projenin stratejik önemine vurgu yapıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Rus doğalgazını alan ülkelere gönderdiği mektupta uyardığı gibi Ukrayna’daki kriz Rus gazının Ukrayna üzerinden transitinin güvenliğini tehlikeye sokuyor.

Bu durumda AB sadece yeni enerji satıcılarını aramaya değil, alternatif ulaşım koridorlarının oluşturulmasına ilgi göstermeye başladı. Bu bağlamda coğrafi konumu sayesinde Orta Doğu’da AB’nin güneydoğu sınırlarında enerjinin transiti ve dağıtımı merkezi haline gelebilen Türkiye Brüksel’in özel ilgisini çekiyor. Siyaset uzmanı Stanislav Tarasov konuyla ilgili şunu söyledi:

‘Bilindiği gibi, Azerbaycan’dan Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğalgazın ulaştırılmasını önrögen TANAP (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı) projesinin gerçekleştirilmesinden yana olan Brüksel, Rusya’yı kapsamadığı için bu projenin stratejik önemine vurgu yapıyor. Ancak geçenlerde Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi Başkan Yardımcısı Elşad Nesirov’un açıkladığı gibi, bugün itibariyle Azerbaycan gazı Avrupa piyasasında Rus gazının alternatifi olamaz. Türkiye’nin bölgesel gaz dağıtımı merkezine dönüştürülmesi için Azerbaycan’ın garanti ettiği 16 milyar metreküp değil, en azından 50-60 milyar metreküp lazımdır. Nereden alınabilir?

Irak Kürdistanı’ndan enerji koridorunun inşa edilmesi projesi ve Doğu Akdeniz bölgesinde Kıbrıs kıyılarında doğalgaz üretimi ile ilgili problemler var. Türkiye’nin en büyük olası enerji ortağı İran olurdu, ama bu yönde de Ankara ile Tahran arasında Suriye krizi yüzünden anlaşmazlıklar var. İran, Türkiye üzerinden Avrupa’ya gaz sevkiyatlarını yapmaya hazır olduğunu, ama Türkiye’ye bu konuda fazla bağımlı olacağından korktuğunu açıkladı. İran Petrol Bakan Yardımcısı Ali Mecidi’nin bu bağlamda yaptığı açıklamaya göre Tahran’in ele aldığı Avrupa’ya doğalgaz sevkiyatı için olası güzergahlar şöyledir: İrak, Suriye, Lübnan üzerinden Akdeniz’e kadar, Ermenistan, Gürcistan ve Karadeniz’den. Ayrıca Rus Güney Akım Projesine katılma fikri görüşülüyor. Karadeniz’in güneybatı kısmındaki gaz yataklarının işletilmesine gelince buna şimdilik Ukrayna’daki trajik olaylar engel oluyor.

Anlaşılan ki Türkiye’nin gaz girişimleri hemen her yerde hala çözülmemiş siyasi ve jeopolitik sorunlarla karşı karşıya geliyor. Yıllardır karşılıklı yararlı şekilde yürütülen ve siyasi boyutu olmayan Rus Gazprom Şirketiyle işbirliği hariç. Gazprom’un en büyük müşterilerinden biri olan Türkiye’yi Rusya ile bağlayan Karadeniz dibinden geçen Mavi Akım Boru Hattı’dır. Bu bağlamda Türkiye’nin Gazprom ile işbirliğini genişleterek Mavi Akım projesi kapasitesinin arttırılmasına hazırlanması hiç tesadüf gibi görünmüyor.

Bölgede ana enerji merkezi rolüne gelince Türkiye sadece Rusya’nın yanısıra her şeyden önce İran ile karşılıklı yararlı işbirliğini kurması halinde bu rolü üstlenebilecek.

Ama Batı, Türkiye’yi Rusya’ya enerji bağımlılığını azaltması için kışkırttığı sürece bundan olumlu sonuç çıkmaz.

Türkiye için tek bir yol, kendi bölgesel dış politika rotasını değiştirmek, enerji alanında Batı’nın yardımcısı rolünü oynamayıp sadece kendi milli çıkarlarını korumaktır.

Bu haber 3536 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Talay Logistics Elektrikli Çekici Filosunu Habaş’ın Yerlileri İle Güçlendirdi... 03.05.2025
BOTAŞ Daire Başkanı Oğuzhan Oğuz, Uluslararası Gaz Birliği İcra Komitesi üyeliğine seçildi... 03.05.2025
Toyota Avrupa Pazarında Yüksek Satışlarıyla Parlamaya Devam Etti... 03.05.2025
Karsan’dan Ulaşımda Net Sıfır Emisyon Yol Haritası Projesi’ne Tam Destek! ... 03.05.2025
Enerji Sektörünün Kalbi Bursa’da Atacak... 03.05.2025
Kimya Sektörünün İhracatı 4 Ayda 10 Milyar Doları Aştı... 03.05.2025
Alman Enerjisine Sahip Opel Modellerinde Sıfır Faizli Finansman Olanakları!... 03.05.2025
Suriye'den Türkiye'ye enerji alanında yatırım çağrısı... 03.05.2025
EPDK, Petrol Ofisi AŞ'nin Konyaaltı’ndaki terminalinin depolama ve iletim hizmet tarifelerinde değişikliğe gitti... 03.05.2025
Bakan Bayraktar, "enerjide merkez ülke" olan bir Türkiye hedeflediklerini açıkladı... 03.05.2025
İstanbul Enerji AŞ geleceğe güç verdi... 03.05.2025
Shell'in ilk çeyrek karı % 28 düşüşle piyasa beklentilerinin üzerinde geldi... 03.05.2025
Anadolu Isuzu Suudi Arabistan pazarında... 03.05.2025
Enerji Bakanı Bayraktar, Irak, Moldova, Nijer, Suriye ve Libya enerji bakanlarıyla görüştü... 03.05.2025
Mercedes-Benz’den Mayıs ayı kampanyaları... 03.05.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.