Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

IEA: OPEC ülkelerinin petrol arzı tehlikede

Güncelleme :18.06.2014

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) küresel ekonominin hızlanmasına paralel güçlenen talebe karşılık şiddet olayları ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle OPEC ülkelerinin petrol arzının tehlikede olduğuna dikkat çekti.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Irak’ın petrol üretimini artırma hedefi üzerindeki risklerin çoğaldığını belirterek, küresel ekonominin hızlanmasına paralel güçlenen talebe karşılık şiddet olayları ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle OPEC ülkelerinin petrol arzının tehlikede olduğuna dikkat çekti.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok OECD ülkesinin enerji politikasına yön veren IEA, bugün yayımlanan Orta Vadede Petrol Piyasası raporunda, yükselen fiyatlar nedeniyle küresel petrol talebindeki artışın 2020 yılına doğru hız kaybedebileceğine dikkat çekti.

Petrol fiyatları, Irak’ta militanların petrol arzını tehlikeye sokabileceği endişeleriyle geçen hafta varil başına 115 dolara yaklaşarak, Eylül ayından bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nde (OPEC) ikinci en yüksek üretime kapasitesine sahip Irak’ın bazı petrol ihracat tesisleri Mart ayından bu yana çalışmıyor. Diğer üye ülkelerden Libya’da siyasi kargaşa, İran’da ekonomik yaptırımlar, Nijerya’da ise hırsızlık örgütün petrol ihracını kısıtlıyor.

Raporda, IEA’nın icra direktörü Maria van der Hoeven’in “OPEC’in öngörülen kapasite artışının en büyük bölümü Irak’tan kaynaklanacak, ancak bu artışın giderek daha fazla tehlike ile karşı karşıya kaldığı görülüyor” ifadesi yer aldı.

 

Bu haber 3091 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Avrupa’nın En Büyük Enerji Depolama Projesinde İlk Etap Tamamlandı... 08.10.2025
5G, Türkiye'nin enerji ve maden sektöründe sürdürülebilirliği artırarak maliyetleri düşürecek... 08.10.2025
PÜİS’’in 22. Olağan Genel Kurulu Ankara’da gerçekleştirildi... 08.10.2025
Koç Topluluğu’nun İklim Teknolojileri Hızlandırma Programı’na Başvurular Başladı... 08.10.2025
Enerjisa Üretim ve vgbe energy’den Hidroelektrikte Dijitalleşme Zirvesi... 08.10.2025
Cengiz Enerji Özbekistan’daki yeni santralinin finansman kapanışını tamamladı... 08.10.2025
Borsan Akıllı Bina Teknolojileri ve Elektrik Sektörünün Türkiye’deki En Önemli Buluşmasında Yerini Aldı... 08.10.2025
TREDER; Knorr-Bremse, Mobilite, LID işbirliğiyle Adana’da eğitim verdi... 08.10.2025
EIF 2025’e Enerji Sektörü Karar Vericilerinden Yoğun Katılım ... 08.10.2025
Siemens’ten Megawatt Çağı İçin Yeni Nesil Elektrikli Araç Şarj Sistemi SICHARGE FLEX... 08.10.2025
Aksa Enerji’nin 2026 yılında 10 Yeni Santrali 975 MW ile Ticari Faaliyete Geçiyor ... 08.10.2025
EPDK, LPG piyasası lisans yönetmeliğinde değişikliğe gitti... 08.10.2025
YEO Teknoloji ve ABD merkezli ECC Global’den yenilenebilir enerjide EPC-F çözümü için güç birliği... 08.10.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.