Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

''Ülkenin yağmurlu gün için rezervleri vardır''

Güncelleme :22.12.2014

Ham petrol fiyatlarının düşmesiyle ilgili açıklama yapan Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev,''Kazakistan'ın 'yağmurlu gün' için rezervleri vardır'' dedi.

 Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, petrol fiyatlarındaki aşağı seyrin sürmesi ihtimaline ilişkin,''Ülkenin yağmurlu gün için rezervleri vardır'' dedi.

 Nazarbayev, Devlet Sarayı Akorda'da gazetecilerin, ulusal satın alma gücü itibarıyla dünyanın en zayıf 20 ülke kuru arasında 8. sırada yer alan para birimi tenge üzerindeki baskı ve düşen petrol fiyatlarının ekonomiye etkisine ilişkin sorularını yanıtladı.

 Ülkede son günlerde artan devalüasyon söylentilerine ilişkin konuşan Nazarbayev, tenge üzerindeki baskıya neden olarak ''2008'den başlayan küresel finans krizinin farklı bir başlangıcı'' diye tanımladığı yeni kriz durumunu gösterdi.

 Nazarbayev, Ukrayna krizi ardından Rusya'ya uygulanan yaptırımlar ve bölgesel türbünlans etkisinden de söz ederken, söz konusu türbülansın daha da uzun sürebileceği uyarısında bulundu.

 Nazarbayev, petrol fiyatlarındaki aşağı seyrin sürmesi ihtimaline ilişkin,''Kazakistan'ın yağmurlu gün için rezervleri vardır'' derken, yerel para birimi tengedeki dalgalanmalar için halka panik yapılmaması çağrısında bulundu.

 Yaptıkları açıklamalara karşın kamuoyuna endişe ve heyecan havası verilmesinin yanlış olduğunu işaret eden Nazarbayev, ''Kur dalgalanmaları her zaman olacaktır. Kazakistan'a hiçbir şey olmuyor. Bankalardaki mevduatlar garantilidir'' diye konuştu.

 Nazarbayev, kemer sıkma politikalarına karşın hükümetin sosyal yükümlülüklerini ihmal etmeyeceğini, ekonomik kriz ortamından geçmelerine karşın memur ve emekli maaşlarının aynı seviyede kalacağını yineledi.

 Ülke ekonomisinin yapısal sorunlarına da değinen Nazarbayev, petrol dışı üretimini artırmak amacıyla devreye aldıkları bölgesel sanayi projelerinin önemini vurguladı.

 Ukrayna krizinin yol açtığı bölgesel türbülans, rubledeki düşüş, petrol fiyatlarındaki aşağı seyir ve yıllık 8 milyon ton petrol üretilmesi planlanan ülkenin önemli petrol sahası Kashagan'da üretime başlanamaması, ülke ekonomisi üzerindeki baskıyı artırıyor.

 Kazakistan Merkez Bankası, şubat ayında para birimi tengeyi yüzde 18-20 devalüe etmişti. Kazakistan Merkez Bankası sonbahara doğru artan ikinci dalga devalüasyon söylentilerini yalanlamış, eylül ayında yaptığı açıklamada döviz rezervinin 28 milyar dolar, ulusal varlık fonu Samruk-Kazyna'nın ise 76 milyar dolar olduğunu belirterek, rezervlerin, yeterli olduğunu duyurmuştu.

 Uluslararası Para Fonu (IMF) tahminlerine göre Kazakistan'ın 2014'ü yüzde 4,3 büyümeyle kapatması bekleniyor.

 IMF, Kazakistan'ın 2015'te yüzde 4,5 büyüyeceğini öngörürken, ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) 2015'te petrol fiyatının varil başına 68 dolar olacağı tahmininde bulundu. 2013 yılını 81,8 milyon petrol üretimiyle kapatan Kazakistan'ın bu yılı da aynı seviyedeki üretimle kapatması bekleniyor.

Bu haber 2830 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
OPET ve Yapı Kredi iş birliğiyle UTTS akaryakıt ödemelerinde otomatik ödeme dönemi başlıyor... 22.08.2025
Astor Enerji yılın ilk yarısında güçlü performansıyla öne çıktı... 22.08.2025
Kaçak Elektrik Denetimine Silahlı Müdahale... 22.08.2025
Aksa Doğalgaz, izinsiz kazıların yarattığı risklere dikkat çekiyor... 22.08.2025
OPET Apeksa İstasyonu, Sakarya’da hizmete açıldı... 22.08.2025
Alışan’da Güneş Enerjisi Dönemi Başladı ... 22.08.2025
Rosatom, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Dördüncü Güç Ünitesi’ne Ait Reaktörün Kontrol Montajına Başladı... 22.08.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.