Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

SPYD Başkanı Arif Ünver: "Petrol fiyatlarındaki düşüş manipülatif"

Güncelleme :03.01.2015

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği Başkanı Arif Ünver, "Petrol fiyatları manipülatif bir biçimde düşürülerek Rusya zayıflatılmak isteniyor" dedi.

 Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, petrol fiyatlarının manipülatif bir biçimde düşürülerek Rusya'nın zayıflatılmak istendiğini belirterek, "Bu noktada özellikle türev piyasalar önem kazanıyor. Çünkü siz türev piyasalarda bir malın değerini 400'te 1 oranında düşürerek sanal arz ya da talep yaratabilirsiniz. Dolayısıyla petrol fiyatlarındaki düşüş türev piyasalar marifetiyle yapılan manipülatif bir düşüştür" dedi. 

Ünver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılının özellikle Yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun çıkması ve bununla ilgili 60'ın üzerinde ikincil düzenlemenin hayata geçirilmesi nedeniyle sermaye piyasaları açısından rehabilitasyon yılı olduğunu söyledi. 

Bu yıl büyük firmaların halka arzının etkisiyle sermaye piyasalarının büyüyeceğini dile getiren Ünver, bunun ardından hisse senedi stokunun artırılmasının beklendiğini ifade etti. 

Özel sektörün de sermaye piyasaları kanalıyla borçlanma modelini kullanacağını kaydeden Ünver, "Hisse senedi pazarının büyümesinin ekonomi açısından olumlu etkilerini göreceğiz. Gerçekleşecek halka arzlarla sermayenin tabana yayılması sağlanacak. Kısaca Türkiye, bu yıl ekonomik modelini güncellemiş olacak. Sermaye piyasalarının etkin bir şekilde devreye alınmasıyla Türkiye, para ve maliye politikaları arasına sıkışmışlığın yarattığı zafiyetten kurtulacak" diye konuştu. 

"Rusya zayıflatılmak isteniyor"

Bu yıl Türk sermaye piyasaları açısından en önemli gündem maddelerinin önem sırasına göre seçim, Rusya kaynaklı gelişmeler ve Amerikan Merkez Bankasının (Fed) kararları olacağını belirten Ünver, Türkiye'nin bu dönemde sermaye piyasaları mekanizmasını ekonomiye eklemleyerek yapısal çözümler üretmeye başlayacağını vurguladı.  Fed'in piyasalar üzerindeki etkisinin ise sınırlı hale geleceğine dikkati çeken Ünver, ülkenin para-maliye-sermaye piyasaları üçlüsüyle daha güçlü hale geleceğini söyledi. 

Rusya kaynaklı gelişmelerin Türkiye sermaye piyasalarına etkisi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Ünver, geçmiş dönemdeki kur savaşlarının yerini artık emtia savaşlarının aldığını kaydetti.

Petrol fiyatlarının manipülatif bir biçimde düşürülerek Rusya'nın zayıflatılmak istendiğine işaret eden Ünver, "Bu noktada özellikle türev piyasalar önem kazanıyor. Çünkü siz türev piyasalarda bir malın değerini 400'te 1 oranında düşürerek sanal arz ya da talep yaratabilirsiniz. Dolayısıyla petrol fiyatlarındaki düşüş türev piyasalar marifetiyle yapılan manipülatif bir düşüştür" görüşünü dile getirdi. Petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'ye etkisine bakıldığında bir olumlu bir de olumsuz iki durumun ortaya çıktığını belirten Ünver, fiyatlardaki gerilemenin cari açığı azaltma ihtimaline karşın Rusya'daki vatandaşların alım gücünün zayıflamasının bu ülkeye ihracat açısından sıkıntı yaratabileceği uyarısında bulundu. Ancak her iki durum karşılaştırıldığında Türkiye'nin petrol fiyatlarındaki düşüşten "hafif de olsa" olumlu etkilenebileceğini ifade eden Ünver, düşük petrol fiyatları nedeniyle cari açıktaki azalma nedeniyle elde edilecek parasal birikimin mutlaka eğitim ve altyapı yatırımlarına harcanması gerektiğini söyledi. 

Milletvekili seçimlerinin piyasalara etkisine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Ünver, son 10 yıldaki seçim süreçleri göz önüne alındığında en sakin seçim dönemlerinden birinin yaşanabileceğini kaydetti. 

Seçim tarihi yaklaşırken tansiyonun biraz daha yükselme ihtimali olsa da bu tansiyonun seviyesinin geride kalan seçim öncesi dönemlerden düşük olacağına dikkati çeken Ünver, "Düşük tansiyonlu bir ortam da yerli ve yabancı yatırımcıların davranışlarına olumlu yansıyacaktır. Özellikle piyasalar açısından seçim sürecinin sakin geçeceğini düşünüyorum" dedi.

 

Bu haber 3453 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Avrupa’nın En Büyük Enerji Depolama Projesinde İlk Etap Tamamlandı... 08.10.2025
5G, Türkiye'nin enerji ve maden sektöründe sürdürülebilirliği artırarak maliyetleri düşürecek... 08.10.2025
PÜİS’’in 22. Olağan Genel Kurulu Ankara’da gerçekleştirildi... 08.10.2025
Koç Topluluğu’nun İklim Teknolojileri Hızlandırma Programı’na Başvurular Başladı... 08.10.2025
Enerjisa Üretim ve vgbe energy’den Hidroelektrikte Dijitalleşme Zirvesi... 08.10.2025
Cengiz Enerji Özbekistan’daki yeni santralinin finansman kapanışını tamamladı... 08.10.2025
Borsan Akıllı Bina Teknolojileri ve Elektrik Sektörünün Türkiye’deki En Önemli Buluşmasında Yerini Aldı... 08.10.2025
TREDER; Knorr-Bremse, Mobilite, LID işbirliğiyle Adana’da eğitim verdi... 08.10.2025
EIF 2025’e Enerji Sektörü Karar Vericilerinden Yoğun Katılım ... 08.10.2025
Siemens’ten Megawatt Çağı İçin Yeni Nesil Elektrikli Araç Şarj Sistemi SICHARGE FLEX... 08.10.2025
Aksa Enerji’nin 2026 yılında 10 Yeni Santrali 975 MW ile Ticari Faaliyete Geçiyor ... 08.10.2025
EPDK, LPG piyasası lisans yönetmeliğinde değişikliğe gitti... 08.10.2025
YEO Teknoloji ve ABD merkezli ECC Global’den yenilenebilir enerjide EPC-F çözümü için güç birliği... 08.10.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.