Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

SOCAR Türkiye’ye Londra’dan ödül

Güncelleme :05.02.2015

SOCAR Türkiye’nin Star Rafineri yatırımı, "Yılın En İyi Rafineri Finansmanı Anlaşması" ödülünü kazandı.
 

Project Finance International’ın (PFI),  dünya devi şirketlerin finans projelerini ödüllendirdiği İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen törende, SOCAR Türkiye’nin Star Rafineri yatırımı, "Yılın En İyi Rafineri Finansmanı Anlaşması" ödülüne layık görüldü.
Türkiye’nin özel sektör eliyle yapılan ilk rafinerisi olma özelliği taşıyan 3,29 milyar dolar değerindeki Star Rafineri’nin proje finansmanı, Uluslararası Finans Proje Ödülleri kapsamında, "En İyi Rafineri Finansman Anlaşması" ödülünü aldı.
SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz konuya ilişkin yaptığı açıklamada, anlaşmanın, kredi tutarı, teminat yapısı ve vade özellikleriyle Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilmiş en büyük, en çok kaynaklı ve en sofistike proje finansmanı işlemi olduğunu vurguladı.
Yavuz, şunları kaydetti:
"Projemizin finansman paketine 6 farklı ülkeden 7 ithalat kredi kuruluşu, 13 uluslararası ticari banka, iki yabancı kalkınma bankası ve bir Türk bankası iştirak ediyor. Kaynak çeşitliliği açısından da Türkiye’de bir ilk oldu. Anlaşmanın aynı zamanda 2014 yılında Avrupa-Ortadoğu-Afrika bölgesinde gerçekleşmiş en büyük petrol ve doğalgaz bazlı proje finansmanı olmasını bekliyoruz. 2017 sonunda devreye almayı planladığımız rafinerimiz ile Türk ekonomisinin cari işlemler açığı sorununun çözümüne, asgari 2,5 milyar dolarlık katkı sağlayacağız.
Bunun gibi 10 proje daha olsa, cari açığın enerji ithalatı dışında kalan kısmı ortadan kalkar. Yılda işleyeceğimiz 10 milyon ton ham petrol, ülkemizin net ithalatçı olduğu ürünlere dönüşürken, dövizimiz yurtdışına gitmeyecek. Yaratılacak katma değer ülkemizde kalacak, insanımızın refahına ve ülkemizin kalkınmasına hizmet edecek."
STAR Rafineri’nin toplam maliyetinin 5,7 milyar dolara ulaşacağını belirten Yavuz, "Bu tutarın 3,29 milyar dolarının proje finansman kredisiyle, kalan bölümünü ise öz kaynaklarımızla gerçekleştireceğiz” dedi. Rafineri, tek noktaya yapılan en büyük yatırım olmasının yanında, dünyanın en çevreci, en verimli ve en ileri teknolojisine sahip olma özelliğini taşıyor" dedi.
 

Bu haber 2957 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
OPET ve Yapı Kredi iş birliğiyle UTTS akaryakıt ödemelerinde otomatik ödeme dönemi başlıyor... 22.08.2025
Astor Enerji yılın ilk yarısında güçlü performansıyla öne çıktı... 22.08.2025
Kaçak Elektrik Denetimine Silahlı Müdahale... 22.08.2025
Aksa Doğalgaz, izinsiz kazıların yarattığı risklere dikkat çekiyor... 22.08.2025
OPET Apeksa İstasyonu, Sakarya’da hizmete açıldı... 22.08.2025
Alışan’da Güneş Enerjisi Dönemi Başladı ... 22.08.2025
Rosatom, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Dördüncü Güç Ünitesi’ne Ait Reaktörün Kontrol Montajına Başladı... 22.08.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.