Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Pet Holding, ABD’de petrol sahası aldı

Güncelleme :28.06.2015

 PET Holding Başkanı Gündekin Köksal: Dünyada daha fazla petrol sahası almalıyız.

 Türkiye’nin özel sektör petrol üreticilerinden ve dünyanın bazı bölgelerinde petrol sahaları bulunan Pet Holding Başkanı Güntekin Köksal, ABD’nin Teksas eyaletinde petrol sahası alma aşamasında olduklarını açıkladı. 

İstanbul Teknik Üniversitesinde düzenlenen İTÜ Petrol – Doğalgaz Konferansında konuşan Güntekin Köksal, Türkiye’nin petrol ve doğalgaz kaynağının yetersiz olduğunu ancak başka ülkelerde petrol sahaları alarak bu açığını kapatabileceğini söyledi. 

Hampatrol sektörünün en deneyimli özel sektör kuruluşlarından biri olan Pet Holding’in yıllar önce Irak’ın kuzeyinde saha işlettiğini hatırlatan Güntekin Köksal, “Dünya pazarlarında Türk şirketleri olarak petrol – doğalgaz aramaları, istihracı konularında çok etkin beyin gücüne yetişmiş kaliteli mühendis ve yöneticiye sahibiz. Biz Pet Holding, Petoil olarak çok uzun yıllar önce Erbil’de ilk saha alan grup olarak bunu kanıtladık. Erbil yanında Süleymaniye, Kerkük ve Musul’da da yeni sahaları tetkik ediyoruz. Çok kısa süre önce dünya petrol piyasasının kalbi Teksas’ta saha aldık. Teksas’a giden ilk Türk şirketi olmaktan da onur duyuyoruz. Bu girişim ve yatırımlarımızda herhangi bir devlet desteği ve teşviki yoktur, kendi kaynaklarımızla, güçlü yapımızla ilerliyoruz” dedi.  

Pet Holding / Petoil’in bugüne  kadar 10 farklı petrol projesi yürüttüğünü, Teksas yatırımının da 30 milyon dolarlık bütçeyle küçük bir saha olduğunu belirten Köksal, bu yatırımını büyütmeyi planladıklarını vurguladı. Köksal, yatırımın özkaynaklardan yapıldığının altını çizdi. 

Teksas Falls City 

Öteyandan, ABD’de yapılan açıklamalarda; ABD’nin Teksas eyaletindeki Houston şehri merkezli arama ve geliştirme şirketi olan Falls City E&F, şirketinin Petholding iştiraki Petoil Overseas’ın önderliğindeki bir grup yatırımcı tarafından satın alındığı vurgulandı. Ankara merkezli Petoil’in 1990’da kurulduktan sonra petrol arama ve çıkarma faaliyetlerinde başarılı operasyonlar yürüttüğü kaydedildi. Petoil Genel Müdürü Ali Ak alım sonrası, “Küresel işletim tecrübemizi Falls City’ye ve yeni elde ettiğimiz Güney TX arazi alanına katmaktan memnunuz” açıklamasını yaptı. ABD’de yapılan açıklamalarda, alım sonrası kurulacak yeni işbirliği modeliyle ilgili sahanın daha da geliştirileceği kaydedildi. 

Petoil

1974 yılında Güntekin Köksal tarafından temelleri atılan Pet Holding bünyesinde,  1990 yılında kurulan Petoil kuruluşunu takip eden dönemde Azerbaycan’da ve Irak’ın kuzeyinde faaliyet gösteren ilk uluslararası petrol şirketi oldu.

Bu haber 3405 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
OPET ve Yapı Kredi iş birliğiyle UTTS akaryakıt ödemelerinde otomatik ödeme dönemi başlıyor... 22.08.2025
Astor Enerji yılın ilk yarısında güçlü performansıyla öne çıktı... 22.08.2025
Kaçak Elektrik Denetimine Silahlı Müdahale... 22.08.2025
Aksa Doğalgaz, izinsiz kazıların yarattığı risklere dikkat çekiyor... 22.08.2025
OPET Apeksa İstasyonu, Sakarya’da hizmete açıldı... 22.08.2025
Alışan’da Güneş Enerjisi Dönemi Başladı ... 22.08.2025
Rosatom, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Dördüncü Güç Ünitesi’ne Ait Reaktörün Kontrol Montajına Başladı... 22.08.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.