Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Yenilenebilir enerjiye özel transformatör

Güncelleme :01.05.2016

Enerji sektörünü bir araya getiren ICCI Fuarında ASTOR Ar- Ge Direktörü Dr. Fatih Işık yaptığı sunum ile hem Türkiye´nin enerjide dışa bağımlılığını çözmek için yenilenebilir enerjinin önemine vurgu yaparken, hem de enerji verimliliği dikkate alınarak enerjinin boşa kaybedilmemesi için transformatör secimi ile şekilde ilgili önemli bilgileri paylaştı.

 

Türkiye Yenilenebilir Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Münib Karakılıç´ın oturum başkanlığını yaptığı konferansta, Dr. Fatih Işık´ın yaptığı sunum yenilenebilir enerji konusunda Türkiye´nin atması gerektiği adımlar ve attığı adımlar sonucunda en fazla yararı alması için bir yol haritası olacak nitelikteydi. Dr. Işık konuşmasında; "Ülkemizin dünya ortalaması üzerinde artan elektrik enerji ihtiyacı temiz, çevreci ve fosil yakıtlara dayanmayan elektrik enerjisi üretim tesisleri kurulumunun önemini arttırmıştır. Son yıllarda yenilebilir enerji üretim santralleri kurulu gücü hızla artmaktadır. Bu tesislerde kullanılan ve kullanılacak transformatörlerin yenilebilir enerji üretim santralleri özelinde özel tasarıma sahip, daha düşük kayıplı ve uzun ömürlü olması önemli konulardandır" dedi.

"TÜRKİYE, ALMANYA´DAN DAHA FAZLA GES´E SAHİP OLMALI"

Türkiye´nin bu sene sonuna kadar 1 GW kurulu güce sahip olma hedefinin olduğunu söyleyen Işık; "Türkiye güneşlenme süresi, coğrafi konumu ve fosil yakıtlarda dış kaynaklara bağımlı olma gibi nedenler düşünüldüğünde, GES ( Güneş Enerji Santrali) kurulu gücü 40 GW olan Almanya´dan en kısa sürede daha fazla GES´e sahip olmalıdır" diye konuştu.

"ELEKTRİK ENERJİSİ VERİMLİLİĞİNİ ARTTIRMAK ZORUNDAYIZ"

Enerjiyi korumanın en az enerji üretmek kadar önemli başka bir konu olduğunun altını çizen Dr.Işık kullanılan transformatörlerde meydana gelen enerji kaybının en alt düzeye indirilmesi için enerjiye en uygun transformatörlerin üretilmesi gerektiğini vurguladı.

Işık konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Yenilenebilir enerji sistemlerine kullanılmak üzere özel yapılı transformatörler tasarlanmalıdır ve bu transformatörlerin verimi yenilebilir enerji kaynağının tipine göre belirlenmelidir. Çünkü işletme şartları, yüklenme koşulları ve ortam şartları düşünülerek tasarlanan transformatörler hem kendi ömürlerini uzatacak hem de sistem verimliliğini artıracaktır. Bu nedenle yeni kurulacak sistemlerde Ultra Düşük kayıplı Transformatör kullanımı teşvik edilmelidir. Büyük yatırımlar ile elektrik üretiyoruz. Bu nedenle ürettiğimiz elektrik enerjisinin verimliliğini arttırmak bizler için zorunluluktur."

Bu haber 3428 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Avrupa’nın En Büyük Enerji Depolama Projesinde İlk Etap Tamamlandı... 08.10.2025
5G, Türkiye'nin enerji ve maden sektöründe sürdürülebilirliği artırarak maliyetleri düşürecek... 08.10.2025
PÜİS’’in 22. Olağan Genel Kurulu Ankara’da gerçekleştirildi... 08.10.2025
Koç Topluluğu’nun İklim Teknolojileri Hızlandırma Programı’na Başvurular Başladı... 08.10.2025
Enerjisa Üretim ve vgbe energy’den Hidroelektrikte Dijitalleşme Zirvesi... 08.10.2025
Cengiz Enerji Özbekistan’daki yeni santralinin finansman kapanışını tamamladı... 08.10.2025
Borsan Akıllı Bina Teknolojileri ve Elektrik Sektörünün Türkiye’deki En Önemli Buluşmasında Yerini Aldı... 08.10.2025
TREDER; Knorr-Bremse, Mobilite, LID işbirliğiyle Adana’da eğitim verdi... 08.10.2025
EIF 2025’e Enerji Sektörü Karar Vericilerinden Yoğun Katılım ... 08.10.2025
Siemens’ten Megawatt Çağı İçin Yeni Nesil Elektrikli Araç Şarj Sistemi SICHARGE FLEX... 08.10.2025
Aksa Enerji’nin 2026 yılında 10 Yeni Santrali 975 MW ile Ticari Faaliyete Geçiyor ... 08.10.2025
EPDK, LPG piyasası lisans yönetmeliğinde değişikliğe gitti... 08.10.2025
YEO Teknoloji ve ABD merkezli ECC Global’den yenilenebilir enerjide EPC-F çözümü için güç birliği... 08.10.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.