Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Elektrik kesintilerinde tüketiciye tazminat hakkı

Güncelleme :12.05.2016

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından uygulanan Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği’nde yer alan maddeye göre; tüketicinin süreyi aşan elektrik kesintisinde tazminat alma hakkı var.

 

Teknolojinin her geçen gün ilerlediği dünyamızda, özellikle büyük kentlerde gerçekleşen uzun süreli elektrik kesintileri kuşkusuz tüm hayatları zorlaştırıyor.

Farklı sebeplerden kaynaklanan elektrik kesintileri, özellikle uzun süreli olduğunda tüketicileri mağdur ediyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından uygulanan Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde; elektrik kesintisi sürelerinin günlük ve yıllık olarak belirli bir sınırlamaya tabi tutulmasına yer veriliyor. Buradan yola çıkarak elektrik kesintilerinde tüketici haklarına dikkat çeken Türkiye’nin ilk elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi EnCazip Kurucu Ortağı Çağada Kırım konuyla ilgili “Tüketici, elektrik kesintisi durumunda kendi bölgesindeki dağıtım şirketini veya direkt olarak 186 elektrik arıza hattını arayıp yine otomatik olarak bölgedeki görevli elektrik dağıtım şirketine bağlanarak kesintinin sebebini öğrenmeli. Mücbir sebepler olmaksızın elektrik kesintisinin 12 saatten daha fazla sürmesi halinde ilgili elektrik dağıtım şirketi tarafından tüketicilere tazminat ödenmesi gerekir.”(1) dedi.

Bu tazminatın yanı sıra; yine dağıtım şirketi kaynaklı elektrik kesintileri nedeniyle elektronik cihazlarda meydana gelecek hasarlar ile ilgili olarak, zarar gören cihazlar için tüketicilerin yapacakları başvuruların 10 işgünü içinde değerlendirilerek tüketici hatası bulunmadığının tespitinin akabinde zararın elektrik dağıtım şirketleri tarafından karşılanacağını da vurguladı.(2)

Elektrik kesintileri en az 48 saat öncesinde bildirilmeli

Elektrik kesintilerinin yapılmadan önce dağıtım şirketleri tarafından bildirilmesi gerektiğini belirten Kırım, “Planlı elektrik kesintileri, kesintiden en az 48 saat öncesinde çeşitli basın yayın kuruluşları aracılığıyla veya ilgili dağıtım şirketinin internet sitesi üzerinden bildirilmeli, isteyen tüketicilere de e-posta ve kısa mesaj olarak bildirimi sağlanmalıdır.”(3) şeklinde açıkladı.
 

 

Bu haber 4205 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
OPET ve Yapı Kredi iş birliğiyle UTTS akaryakıt ödemelerinde otomatik ödeme dönemi başlıyor... 22.08.2025
Astor Enerji yılın ilk yarısında güçlü performansıyla öne çıktı... 22.08.2025
Kaçak Elektrik Denetimine Silahlı Müdahale... 22.08.2025
Aksa Doğalgaz, izinsiz kazıların yarattığı risklere dikkat çekiyor... 22.08.2025
OPET Apeksa İstasyonu, Sakarya’da hizmete açıldı... 22.08.2025
Alışan’da Güneş Enerjisi Dönemi Başladı ... 22.08.2025
Rosatom, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Dördüncü Güç Ünitesi’ne Ait Reaktörün Kontrol Montajına Başladı... 22.08.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.