Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Türkiye Petrolleri, ilk güneş enerjisi projesinde Yingli Solar’ı tercih etti

Güncelleme :27.06.2016

Türkiye Petrolleri, İstanbul Alibeyköy’de gerçekleştirdiği ilk akaryakıt istasyonu güneş enerjisi projesinde Yingli Solar panellerini tercih etti. Mepsan tarafından hayata geçen 39 kW kapasiteli projede, 156 adet 250 W’lık Yingli Solar paneli kullanıldı.

 

Dünyanın en büyük fotovoltaik güneş paneli üreticilerinden biri olan Yingli Solar, Türkiye’de ilk kez Türkiye Petrolleri (TP) tarafından İstanbul Alibeyköy’de gerçekleştirilen elektrik ihtiyacını güneşten sağlayan akaryakıt istasyonu projesine imzasını attı. İstasyon teknolojileri uzmanı Mepsan firması tarafından tamamlanan 39 kW kapasiteli projede, 156 adet 250 W Yingli Solar 60 Hücreli Güneş Paneli kullanıldı.

Saatte 40 kilovat elektrik üretme kapasitesine sahip olan bu sistem sayesinde, güneşli gün sayısına göre istasyonun toplam elektrik ihtiyacının yüzde 60’lık kısmının karşılanması planlanıyor.

TP istasyonları güneş enerjisine geçecek

İstasyonun açılışında konuşan TP Petrol Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Mutlu Gül, 40 bin Avroya mal olan istasyonun masraflarını 7 yılda amorti edeceğini belirtti. TP’nin akaryakıt istasyonunda ilk kez uyguladığı bu güneş enerji sisteminin ortalama kullanım ömrünün 30 yıl olduğunu vurgulayan Gül, “Bu demektir ki 23 yıl boyunca kullandığı elektriğe para ödemeyecek. Fosil yakıtla yenilenebilir enerjiyi birleştirip bir anlamda zehirle panzehiri bir araya getiriyoruz. Bu tür yenilenebilir enerjiyle beslenen akaryakıt istasyonlarını TP bayilikleri şeklinde yaygınlaştırmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Benzin istasyonlarının enerjisi güneşten


Yingli Solar Türkiye Genel Müdürü Uğur Kılıç, projeyi profesyonel bir şekilde deneyimli uzmanlarıyla birlikte kısa sürede hayata geçiren Mepsan yönetimine ve mühendislerine teşekkür etti. Türkiye’de bir ilk defa hayata geçen bir projeyi daha gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını belirten Kılıç, “Benzin istasyonlarının 24 saat boyunca enerji ihtiyacı var. Benzin istasyonu sahipleri de bu ihtiyacı karşılamada güneş enerjisinden faydalanmak istiyorlar. Türkiye Petrolleri’nin başlattığı uygulamanın tüm Türkiye’ye örnek olmasını umuyorum. Bu başarılı uygulamanın ardından benzin istasyonlarına yönelik güneş enerjisi projelerinin yakın zamanda artacağına inanıyorum” dedi.

Mepsan Enerji Departmanı Koordinatörü Servet Akdogan, akaryakıt sektörünün talep ve ihtiyaçlarını anlayarak sürdürülebilir çözümler sunmayı misyonları olduğunu belirterek “Yenilenebilir enerjinin akaryakıt sektörü ile buluşmasına da öncü olmaktan da gurur duyuyoruz. İlk olarak gerçekleştirdiğimiz bu uygulamanın ardından diğer büyük dağıtım firmalarından da olumlu geri dönüşler aldık ve yeni projeler geliştirmeye şimdiden başladık.” dedi.
 

 

Bu haber 4105 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
OPET ve Yapı Kredi iş birliğiyle UTTS akaryakıt ödemelerinde otomatik ödeme dönemi başlıyor... 22.08.2025
Astor Enerji yılın ilk yarısında güçlü performansıyla öne çıktı... 22.08.2025
Kaçak Elektrik Denetimine Silahlı Müdahale... 22.08.2025
Aksa Doğalgaz, izinsiz kazıların yarattığı risklere dikkat çekiyor... 22.08.2025
OPET Apeksa İstasyonu, Sakarya’da hizmete açıldı... 22.08.2025
Alışan’da Güneş Enerjisi Dönemi Başladı ... 22.08.2025
Rosatom, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Dördüncü Güç Ünitesi’ne Ait Reaktörün Kontrol Montajına Başladı... 22.08.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.