Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

EPDK, “Elektrik sayaçlarına yaz saati düzenlemesi” ile ilgili açıklama yaptı

Güncelleme :01.11.2016

Sürekli yaz saati uygulamasına geçiş nedeniyle elektronik elektrik sayacı kullanan tüketicileri EPDK bilgilendirmek ve bir zarara uğramalarını önlemek üzere karar aldı.  

3 ZAMANLI TARİFEDEN ELEKTRİK KULLANANLAR
EPDK’dan yapılan yazılı açıklamada, elektrik tüketimini ölçme amaçlı tesis edilen elektronik sayaçların 30 Ekim 2016 Pazar günü, daha önceden programlandığı gibi kendisini otomatik olarak bir saat geri alacağı hatırlatılarak, “Söz konusu durum üç zamanlı tarife üzerinden elektronik sayaç sahibi olan ve 3 zamanlı tarife üzerinden elektrik kullanan tüketiciler düşünüldüğünde; sayaç saati ile gerçek saat arasında bulunan bir saatlik fark gündüz, puant ve gece zaman dilimlerinde birer saatlik kaymalara ve üç zamanlı tarife dilimlerine göre tüketimlerini belirleyen bu tüketicilerin yanılmasına sebep olacaktır.” denildi.
TARİFE USUL VE ESASLARI DÜZENLENDİ
Sürekli yaz saati uygulamasına geçiş nedeniyle elektronik elektrik sayacı kullanan tüketicileri EPDK bilgilendirmek ve bir zarara uğramalarını önlemek üzere karar aldı.  Tüketicilerin yanılgıya düşerek, zarara uğramalarını önlemek ve elektrik sayaçlarındaki tüketimde sapmalara sebep olmasını engellemek için,  EPDK, dağıtım ve görevli tedarik şirketlerinin tarife usul ve esaslarında 27/10/2016 Tarih 6561 Sayılı Kurul Kararı ile düzenleme yaptı. EPDK Kurul Kararı 28 Ekim 2016 tarih ve 29871 sayılı Resmi Gazete de ve EPDK’nın web sayfasında yer alan Kurul Kararları içinde yayımlandı.  
GÜNDÜZ, PUANT VE GECE DÖNEMİ SAATLERİ BELİRLENDİ
30 EKİMDEN MART SONUNA GEÇERLİ

Dağıtım Lisansı Sahibi Tüzel Kişiler ve Görevli Tedarik Şirketlerinin Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar’a ait kurul kararında yapılan değişikliklere göre, çok zamanlı tarifelerin uygulanması bakımından farklı sayaç türlerine göre şu düzenlemeler gerçekleştirildi:
“Sayaç saati sürekli yaz saati uygulamasına göre güncellenmemiş sayaçlar üzerinden tüketimleri ölçülen tüketiciler için ‘ekim ayının son pazar günü ile mart ayının son pazar günü arasında’, gündüz dönemi saat 07.00 ile 18.00 arasında, puant dönemi saat 18.00 ile 23.00 arasında, gece dönemi saat 23.00 ile 07.00 arası olarak, mart ayının son pazar günü ile ekim ayının son pazar günü arasında ise gündüz dönemi saat 06.00 ile 17.00, puant dönemi saat 17.00 ile 22.00 arasında gece dönemi saat 22.00 ile 06.00 olarak belirlendi. Sayaç saati sürekli yaz saati uygulamasına göre güncellenmiş sayaçlar üzerinden tüketimleri ölçülen tüketiciler içinse yıl boyunca gündüz dönemi saat 06.00 ile 17.00 arasında, puant dönemi saat 17.00 ile 22.00 arasında ve gece dönemiyse saat 22.00 ile 06.00 arasında olmak üzere uygulanmaya devam edilecek”
FATURAYA YANSIYACAK BİR ARTIŞ SÖZKONUSU OLMAYACAK
EPDK tarafından yapılan açıklamada, yanlış uygulamaları önlemek amacıyla elektronik sayaç sahibi olan ve 3 zamanlı tarife üzerinden elektrik kullanan tüketiciler için sürekli yaz saati uygulamasına geçilmesi nedeni ile sayaç zamanları kalıcı olarak güncellenene kadar uygulanmak üzere bu düzenlemenin yapıldığı, nihai faturalara yansıyacak herhangi bir artışın kesinlikle söz konusu olmayacağı belirtildi.

 

Bu haber 4626 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Avrupa’nın En Büyük Enerji Depolama Projesinde İlk Etap Tamamlandı... 08.10.2025
5G, Türkiye'nin enerji ve maden sektöründe sürdürülebilirliği artırarak maliyetleri düşürecek... 08.10.2025
PÜİS’’in 22. Olağan Genel Kurulu Ankara’da gerçekleştirildi... 08.10.2025
Koç Topluluğu’nun İklim Teknolojileri Hızlandırma Programı’na Başvurular Başladı... 08.10.2025
Enerjisa Üretim ve vgbe energy’den Hidroelektrikte Dijitalleşme Zirvesi... 08.10.2025
Cengiz Enerji Özbekistan’daki yeni santralinin finansman kapanışını tamamladı... 08.10.2025
Borsan Akıllı Bina Teknolojileri ve Elektrik Sektörünün Türkiye’deki En Önemli Buluşmasında Yerini Aldı... 08.10.2025
TREDER; Knorr-Bremse, Mobilite, LID işbirliğiyle Adana’da eğitim verdi... 08.10.2025
EIF 2025’e Enerji Sektörü Karar Vericilerinden Yoğun Katılım ... 08.10.2025
Siemens’ten Megawatt Çağı İçin Yeni Nesil Elektrikli Araç Şarj Sistemi SICHARGE FLEX... 08.10.2025
Aksa Enerji’nin 2026 yılında 10 Yeni Santrali 975 MW ile Ticari Faaliyete Geçiyor ... 08.10.2025
EPDK, LPG piyasası lisans yönetmeliğinde değişikliğe gitti... 08.10.2025
YEO Teknoloji ve ABD merkezli ECC Global’den yenilenebilir enerjide EPC-F çözümü için güç birliği... 08.10.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.