Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

SOCAR Türkiye’nin Aliağa’daki arazisi Türkiye’nin ilk Özel Endüstri Bölgesi oldu

Güncelleme :22.10.2018

SOCAR Türkiye’nin yatırımlarının tamamına yakınının bulunduğu İzmir, Aliağa’daki arazisi, Özel Endüstri Bölgesi ilan edildi. Türkiye’nin ilk Özel Endüstri Bölgesi için verilecek teşviklerden, SOCAR Türkiye’nin tüm iştirakleri yararlanabilecek
 

SOCAR Türkiye’nin Aliağa’daki arazisi, STAR Rafineri’nin büyük bir törenle faaliyete geçtiği 19 Ekim Cuma günü, Cumhurbaşkanlığı kararıyla Türkiye’nin ilk Özel Endüstri Bölgesi unvanını aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev’in bulunduğu toplantıda Cumhurbaşkanlığı kararı duyuruldu. Özel Endüstri Bölgesi için verilecek teşvik ve sağlanacak kolaylıklardan SOCAR Türkiye’nin İzmir Aliağa’daki 1.453 hektarlık arazide bulunan iştirakleri; STAR Rafineri, Petkim, Petlim Konteyner Terminali, Petkim RES ve SOCAR Depolama gibi tüm şirketleri faydalanabilecek.

SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov,
10 yıldır durmadan süren yatırımlarının ‘Özel Endüstri Bölgesi’ ile taçlandırılmasının kendileri için büyük onur olduğunu söyledi. SOCAR Türkiye’nin 2008 yılında Petkim’i alarak Türkiye pazarına girdiğini anımsatan Gahramanov, “Bugüne dek STAR Rafineri, TANAP, Petlim Konteyner Terminali, Petkim RES gibi dev projelere imza attık. Yatırım harcamaları 14.2 milyar dolar olan SOCAR Türkiye’nin tüm projeleri tamamlandığında, bu rakam da 19.5 milyar dolara ulaşacak” dedi.

STAR Rafineri’nin açılışıyla aynı gün olan 19 Ekim’de aldıkları Özel Endüstri Bölgesi unvanıyla mutluluklarının iki kat arttığını dile getiren Gahramanov, şunları söyledi: “TANAP dışındaki tüm yatırımlarımız İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunuyor. Gelecek yıl başlamayı planladığımız yeni petrokimya yatırımımız yine burada olacak. Daha önce STAR Rafineri için ilk Stratejik Teşvik Belgesi’ni almıştık. Şimdi de SOCAR Türkiye’nin projelerinin bulunduğu araziyle ilgili başvurumuzun ardından ilk Özel Endüstri Bölgesi unvanı almaktan çok mutluyuz. Bugüne kadar Türkiye’de dev projelere imza attık. Bundan sonra da Türkiye ve Azerbaycan ekonomilerini geliştirmek için durmadan çalışacağız.”

Özel Endüstri Bölgesi olarak artık iş süreçlerinin daha da hızlanacağını belirten Gahramanov, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Türkiye’de, hükümetin de öncelikli sektör olarak belirlediği petrokimyayı merkeze alarak büyük bir entegre tesis haline gelebilmek için kollarımızı sıvadık. 6.3 milyar dolarlık yatırımla kurulan STAR Rafineri, petrokimya-rafineri entegrasyonunun ülkedeki tek örneği oldu. Tüm yatırımlarımızı bu sektörde ve cari açığın kapanmasına katkı sağlayıcı alanlarda yapıyoruz. Yatırımlarımız konusunda bize güvenen ve her zaman destekleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve tüm yetkililere bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum.”

 

 

Bu haber 2928 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Türk Demir Çelik Sektörü Yenilenebilir Enerjiye Yatırım Yapıyor... 17.04.2024
Bakan Kacır: “Bayram tatilinde elektrikli araç şarjında rekor kırıldı”... 17.04.2024
Mercedes-Benz Atego ile Şehirde İşler Yolunda! ... 17.04.2024
Daimler Buses’ın Güvenli Sürüş Sistemleri, Otobüslerde Güvenlik Standartlarını Yeniden Belirliyor!... 17.04.2024
Teksan GO ON Taşınabilir Güç Çözümleri Kamp ve Karavan Sezonuna Hazır ... 17.04.2024
Mimsan Enerji, ICCI 2024 Fuarı’na Hazırlanıyor... 17.04.2024
Castrol Ford Team Türkiye, Şampiyon Pilotu Ali Türkkan’la Mücadeleye Hazır... 17.04.2024
Bayram tatilinde 715 milyon litreye yakın akaryakıt satışı yapıldı... 17.04.2024
Otomotiv sektörü 3 ayda 3,7 milyar dolarlık yan sanayi ürünü ihraç etti... 17.04.2024
BOTAŞ Genel Müdürü Fidan, Mısır'ın Ankara Büyükelçisi el-Hamami ile doğal gazda işbirliğini görüştü... 17.04.2024
Chery’nin Yeni Enerji Alananındaki Yatırımları TIGGO’nun Yeni Amiral Gemisinde Boy Gösterecek!... 17.04.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.