Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

TVEL Yakıt Şirketi Macaristan’daki Budapeşte araştırma reaktörüne yakıt tedarik etmeye devam ediyor

Güncelleme :06.09.2019

TVEL JSC ve Macaristan Bilimler Akademisi Enerji Araştırmaları Merkezi, Budapeşte Araştırma Reaktörü (BRR) için nükleer yakıt tedarik etmek üzere Rusya ile anlaşma imzaladı.
 

TVEL JSC ve Macaristan Bilimler Akademisi Enerji Araştırmaları Merkezi, Budapeşte Araştırma Reaktörü (BRR) için nükleer yakıt tedarik etmek üzere Rusya ile anlaşma imzaladı. Uzun süreli olan bu anlaşma 2019 yılından başlayan yakıt tedarikini kapsıyor.

Budapeşte araştırma reaktörü Macaristan’da özellikle de nükleer gücü geliştirmek üzere bilimsel ve nükleer fizik ve malzeme bilimi alanında uygulamalı araştırmalar yapmak amacıyla kullanılıyor. Budapeşte Nötron Merkezi’nin ana araştırma tesisi olan BRR, reaktör malzemelerinin ve nükleer yakıt döngüsünün özelliklerini araştırıyor.

Enerji Araştırmaları Merkezi Genel Müdürü Ákos Horváth,
“Doksanlı yılların başlarından itibaren Enerji Araştırmaları Merkezi, Paks NGS operasyonları için artan bir öneme sahip oldu. Nükleer enerji, ulusal enerji sistemi için stratejik bir öncelik olarak belirlendi. Macar Hükümeti bu alandaki yerli araştırma deneyimine özel bir önem veriyor. Özellikle de reaktör yapısal malzemelerinin radyasyon yaşlanması, kullanılmış yakıt ve radyoaktif atık yönetimi, nükleer yakıt döngüsünü kapatma ve nükleer yakıtın termomekanik davranışı konulara oldukça önem veriliyor” açıklamasında bulundu.

TVEL JSC Dış Ticaret Kıdemli Başkan Yardımcısı Oleg Grigoriyev
açıklamasında, “TVEL Yakıt Şirketi, güvenilir bir tedarikçi olarak, Rus tasarımı olan ve olmayan farklı tip araştırma reaktörleri için çok çeşitli nükleer yakıt ve bileşeninin üretimini yapıyor. Ancak bu durumda en önemli olan husus nükleer güç teknolojisinin gelişimi için kurulan kapsamlı Rus-Macar ortaklığıdır. Macar bilim insanları, Paks NGS ve TVEL mühendisleri ile beraber, VVER-440 yakıt döngüsünün 15 aya kadar uzatılması konulu çok özel bir projeyi hayata geçirdiler. Şimdi uzmanlarımız, yapılacak olan Paks-2 NGS’de kullanılacak VVER-1200 yakıtının geliştirilmesi ve onaylanması için ortak bir çalışma yürütüyorlar. Macar ortaklarımıza Rus teknolojisine güvenlerinden ötürü minnettarız ve araştırma tesisleri ve büyük ölçekli nükleer güç konularında işbirliklerimizin bir arada devam etmesi bizi çok memnun ediyor” dedi.

Budapeşte araştırma reaktörü Orta Avrupa’da bulunan en eski ve en güçlü reaktörlerden biri olarak dikkat çekiyor. BRR, VVR tipi (su-soğutmalı, su-kullanımlı) ve Sovyet tasarımı bir reaktör olma özelliği taşıyor. BRR, 1959 yılında önemli bir hal aldı, o zamandan beri birkaç defa geliştirildi ve modernize edildi. Bu süre boyunca tesis, TVEL Yakıt Şirketinin bir girişimi olan Novosibirsk Kimyasal Konsantre Tesisi’nin tedarik ettiği yakıtla çalıştı. Reaktör, 2012 yılından bu yana sadece düşük seviyede güçlendirilmiş yakıt düzenekleri ile donatılıyor.

Bu haber 5579 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.