Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Depsaş Enerji'den çiftçi ve sulama birliklerine borç uyarısı

Güncelleme :10.05.2021

 Dicle Elektrik Perakende Satış AŞ (Depsaş Enerji), hizmet verdiği Güneydoğu Anadolu bölgesinde biriken borçlarını ödemeyen çiftçi ve sulama birliklerinin enerji tedariğinin durdurulacağını bildirdi

Dicle Elektrik Perakende Satış AŞ (Depsaş Enerji), hizmet verdiği Güneydoğu Anadolu bölgesinde biriken borçlarını ödemeyen çiftçi ve sulama birliklerinin enerji tedariğinin durdurulacağını bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamada, ocak-nisan döneminde yaşanan kuraklık nedeniyle bölgede tarımsal sulamada kullanılan enerji miktarının önceki yıllara göre yüzde 350 arttığı, bu tüketim artışının şirkete 800 milyon lira ek yük getirdiği ifade edildi.

Su kaynaklarının yüzde 70'inin tarımsal sulama amacıyla kullanıldığına işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'Bölgemizdeki su kaynaklarının zaten kısıtlı olduğunun bilincindeyiz. Çiftçilerimize gerek verimli sulama yöntemleri gerekse de ürün seçimi konusunda destek sağlamaya çalışıyoruz. Ayrıca mısır ve pamuk gibi aşırı sulama gerektiren ürünler yerine farklı alternatif ürünlere yönelmelerini teşvik ediyoruz. Bunu bir hizmet ve sosyal sorumluluk olarak görüyoruz. Bölgede tarımsal sulama ihtiyacı büyük oranda yer altından su motorları ile çekilerek karşılanıyor. Yer altı sularının kuraklık nedeniyle yıldan yıla azalması ise suya ulaşmak için daha derin kuyu açılmasını gerektiriyor. Bu durum daha fazla elektrik tüketimi ve yüksek enerji maliyeti anlamına geliyor.'

Şirketin, peşin aldığı elektriği sabit fiyatlardan vadeli satan bir serbest piyasa şirketi olduğunun belirtildiği açıklamada, borçlarını ödememekte direnen çiftçilere elektrik tedariği sağlama imkanı kalmadığı bildirildi.

Açıklamada, çiftçiler ve sulama birliklerine biriken borçlarını ödeme çağrısı yapılarak, 'Ödenmeyen her bir fatura, sadece üzerimizdeki yükü daha da artırmakla kalmıyor aynı zamanda özellikle Şanlıurfa ve Mardin'de uzun yıllardır biriken tarımsal sulama borçlarını yönetilemez hale getiriyor. Uygulanan tarım modelini sürdürülemez hale getiriyor. Mart 2021 itibariyle tarımsal sulama abonelerinin şirketimize olan elektrik borçları 4,5 milyar lirayı aşmış durumdadır. Bu sürecin bu şekilde sürmesine müsaade etmemiz mümkün değildir.' değerlendirmesinde bulunuldu.

Bu haber 1838 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.